Agurkų konservavimas
Atnaujinta: 2020-03-09
  • agurkų konservavimas
  • geriausi agurkai marinavimui_ir_rauginimui
  • salotiniai agurkai
  • rauginti agurkai
  • marinuotų agurkų ir daržoviųi
  • agurkų marinavimas

  Agurkų konservavimui svarbu ne tik geras marinavimo ar raugimo receptas, bet ir pats agurkas. Tai  marinavimui panaudota veislė ir pati agurko auginimo technologija. Geriausi agurkai konservavimui yra gruoblėti su juodais spuogeliais.   

geriausi agurkai marinavimui_ir_rauginimui

  Gruoblėti agurkai su juodais spuogeliais geriausiai tinka konservavimui.

salotiniai agurkai

Salotiniai agurkai netinka nei agurkų marinavimui, nei rauginimui. Galima panaudoti greitam rauginimui, nors geresnis rezultatas gausis iš gruoblėtų agurkų. 

    Agurkų auginimas taip pat svarbus siekiant gauti skanius marinuotus agurkėlius. Čia reikia atitaikyti laistymą ir tręšimą. Palaikant tinkamą drėgmės balansą agurkai nebus kartūs. Laistymas labai priklauso nuo oro ir temperatūros. Vėsesniu laiku laistoma rečiau, bet po kiek daugiau. Karštu oru reikia laistyti kiekviena dieną. Laistoma po šaknimis šiltu vandeniu.   

 Vegetacijos ir derėjimo laikotarpiu agurkai sunaudoja daug azoto trąšų. Agurkų užsimezga nedaug, jie būna smulkūs, lėtai auga, stiebai būna ploni. Geriausia azoto trąšas įterpti pavasarį. Pastaruoju metu jau tampa gana sudėtinga gauti organinių trąšų ( mėšlo). Galima panaudoti mineralines trąšas. Patogiausia iš karto kartu su papildomomis kalio ir forforo trąšomis. Pagrindines kalio ir fosforo trąšas įterpiamos į dirvą rudenį. Fosforą trūkumą rodo krentantys žiedai, mėlynuojantys lapai. Kalio trąšų trūkumą rodo lapų kraštų geltonavimas, vėliau rudavimas.   

Užauginus sveiką agurką reikia nedelsti. Kuo šviežesnį agurką konservuosime, tuo jis bus traškesnis.

  Prieskoniai agurkų konservavimui

Geriausiai agurkai dera su krapais, juodųjų serbentų, vyšnios, krienų lapais. Puikiai tinka česnakas. Daug kam patinka agurkų konservavime panaudoti gelsvę, nors jos padauginus ji dažniausiai ima dominuoti paruoštuose agurkuose. Aštrumą galima gauti naudojant aštriąją raudoną papriką. Kvapo priduos juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirneliai, lauro lapai. 

Marinatas agurkams  

 Su druskos, cukraus ir acto santykiu su vandeniu geriau neeksperimentuoti. Skirtingai nuo uogienių, rauginti ar marinuoti agurkai yra gerokai dažniau sugendantis konservai.  

Idealus marinavimui yra 4 santykis: 1 litras vandens, 1 šaukštas druskos, 1 šaukšas cukraus, 1 šaukštas acto esencijos ( 70 proc). Atitinkamai naudojant 6 ar 9 procento actą  reikia perskaičiuoti naudojamą acto kiekį. Cukraus santykis gali keistis. Valgomasis šaukštas savyje talpina 15 ml. 
 Rauginimui daromas sūrymas negali būti mažesnis kaip 6 procentų koncentracijos. 

 Agurkų rauginimas

Rauginti agurkai gali būti greitai užraugti ir užraugti žiemai. Ilgai rauginti agurkai vis labiau praranda cukrų ir rūgštėja. Patys skaniausi  yra traškus,  saldumo ir rūgštingumo balansą išlaikę rauginti agurkai.  Rauginti agurkai naudingesni organizmui nei marinuoti. Natūralus fermentacijos procesas pakeičia pačius agurkus padarydamas juos geriau įsisavinamus.

Agurkų rauginimas seniausiai žinomas agurkų konservavimo būdas. Nežinodamos apie mikroorganizmų gentis, rūšis ir jų veikimą šeimininkės atrado idealius agurkų rauginimo receptus.  Fermentacijos procesas gana sudėtingas ir svarbu atitaikyti ingradientų, temperatūros režimą ir panaudoti tinkamą vandenį.

Svarbu išlaikyti švarą, kad procese dalyvautų kaip galima mažiau pakenkti galinčių mikroorganizmų. Todėl indų plovimui, agurkų plovimui ir  galima  ir netgi  pageidautina naudoti chloruotą vandenį. Tačiau mirkymui ir rauginimui naudojamas švarus vanduo. Galbūt dėl itin švaraus Labanoro girios giluminio vandens mūsų agurkai išeina idealiai traškus, skanūs  ir ilgai laikosi. 

Sūdyti agurkai

  Dedant skirtingą druskos kiekį gaunamai nuo rūgščių iki  saldžiarūgščių agurkai. Tokį rauginimo metodą dažniau vadina agurkų sūdymu. Kažkada taip raugindavo sudedant į statines. Esant mažesniam druskos kiekiui aktyviau dauginasi bakterijos kurios didina rūgšties koncentraciją.   Rūgštesniems agurkams daromas 12 - 15  procentų sūrymas. Į stiklainį  sudedami   agurkai. Rauginama apie 15 - 18 laipsnių temperatūroje, vartoti galima po kelių mėnesių. Laikant šaltai galima išlaikyti gana ilgai.
  Net keletas procentų druskos gali pakeisti agurkų skonį ir rūgštumą. 

Tradiciniai rauginti agurkai 

  Tradicinis agurkų rauginimo procesas yra naudojant  prieskonių mišinius iš krapų stiebų ir žiedynų, juodųjų serbentų, vyšnių, krienų lapai, stambiai pjaustytų česnakai. Naudojamas apie 75 - 80  g/l druskos sūrymas. Sūrymui naudojamas ir nedidelis kiekis acto. ( apie 1 -2  šaukštus 9 procentų koncentracijos acto).  Koncentracija priklauso priklauso tiek nuo norimo gauti skonio, tiek nuo turimų laikymo sąlygų. Kadangi gaunasi gana silpna rūgštinė ir sūrumo terpė reikia laikyti mažoje, apie 4 laipsnių temperatūroje. Jie tokio rūsio ar šaldytuvo nėra verta padidinti acto kiekį.
  Tokie rauginti agurkai yra sveikiausi, jie papildo žarnyną probiotikais. Maistas geriau suvirškinamas, paspartėja metabolizmas ir tai netgi prisideda prie lieknėjimo. 

 Marinuoti rauginti agurkai

Agurkų rauginimas, kad jie ilgai išsilaikytų ir gautusi geras skonis tai jau tik meistrams. Menkiausias nukrypimas ir agurkai suputos, perrūgs, pajuoduos, suminkštės. Tačiau pirminį rauginimą padarys net naujokas, belieka sustabdyti rūgimo procesą norimoj vietoj. Tai daroma paraugintus agurkus užpilant karštu marinatu. Po 3 - 10 savaičių priklausomai nuo ingradientų ir laikymo temperatūros agurkai išimami iš marinato, nuplaunami ir sudedami į švarius stiklainius.
  Marinatą kuriame rūgo agurkai panaudojame konservavimui. Nukošiame prieskonius, marinatą užviriname. Virintą marinatą supilam į stiklainėlius. Galima šį procesą pakartoti kelis kartus. Aišku vienas kartas tai daugiau maistinių medžiagų agurke. 

Greito paraugimo agurkai šaltame marinate

Greito paraugimo agurkai daromi greitam suvartojimui. Receptas labai paprastas ir padaro agurkus skanesnius ir naudingesnius organizmui. Susiformavusi mikroflora pagerina žarnyno veiklą, spartina metabolizmą. Fermentacijos procese agurkų mineralinės medžiagos, vitaminai geriau įsisavinami organizmo.

Marinatui reikia 1 l vandens, 1,5 šaukšto druskos, šaukštas cukraus, šaukštelis grūstų juodųjų ir kvapiųjų pipirų. 

Stiklainį išklojame juodųjų serbentų, vyšnių, krapų lapais. Galima įdėti petražolių ir gelsvės, keletą stambiai pjaustytų česnako skiltelių, porą lauro lapelių. Dedame sluoksniais agurkus ir juos dar persluoksniuojame lapais. 

Marinatą verdame, tada ataušiname iki kambario temperatūros. Supilame į stiklainį ir po keleto dienų turime skanius paraugtus agurkus. 

rauginti agurkai

Greitai maišelyje paraugti agurkiukai

Imame 10 vidutinio dydžio agurkų, nuplauname ir nupjovę galiukus sudedame į plastikinį maišelį. Ten pat: 2 val. šaukštus druskos, 1 val. šaukštą cukraus, smulkintą didelį pundelį petržolių, smulkintą didelį pundelį krapų, 2 dideles smulkintas česnako skilteles, 2 susmulkintus lauro lapelius. Maišelį užrišame ir gerai pakratome. Kambario temperatūroje laikome 2-3 val., nuplauname ir skanaujame.

 Greito paraugimo agurkai karštame marinate

Per dieną ar net per kelias valandas galima gauti šviežio paraugimo agurkus jei užpilti agurkus karštu marinatu. 
  Abiem atvejais agurkų galiukus nupjauname ir palaikome agurkus kelias valandas šaltame vandenyje. jei ką tik nuskinta ir panankamai buvo laistoma to daryti nereikia. 

Agurkų marinavimas

Karštai marinuojant agurkai praranda daug naudingų sąvybių, tačiau tai leidžia gauti daugiau skonių variacijų. Taip pat daug lenviau išlaikyti ilgesnį laiką. 

Klasikiniai marinuoti agurkai

Paprastas marinavimo receptas panaudojant gerus nedidelius agurkėlius. Marinatas klasikinis: litras vandens, šaukštas druskos, šaukštas cukraus, šaukštas acto esencijos. Stiklainyje sudedam klasikinius prieskonius kaip krapų stiebai ir žiedynai, po kelis juodųjų serbentų ir vyšnių lapus, krieno šaknies gabaliuką, keletą česnakų skiltelių, po penketą juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių. 

Marinatą užviriname, užpilame ant agurkų. Palaikome dešimtį minučių ir nupilame atgal į puodą. Užviriname ir vėl užpilame. dar kiek palaikome ir nupilame. Vėl užvirinus užpilame ir užsukame dangteliais. Palaikom apverstus kol atauš.

agurkų marinavimas

Pjaustyti marinuoti agurkai su garstyčiomis

Agurkų pjaustymas marinuojant naudojamas kai agurkai būna kiek peraugę. Pjautytus agurkus galima užpilti tuo pačiu klasikiniu marinatu, tačiau daugiau įdomių receptų pridedant aliejaus ir darant labiau salotinio tipo konservuotus agurkus.

2 kilogramai agurkų,

100 g aliejaus,

100 g cukraus,

100 g 9% acto,

50 g druskos,

1 šaukštai sausų garstyčių,

4 skiltelės česnako,

1 šaukšteliai maltų juodų pipirų.

 Agurkai supjaustomi gabaliukais, sumaišomi su likusiais ingradientais. Palaikoma keletą valandų, kad ištrauktų sultis. Sudedame į stiklainiukus ir neužsukant dangtelių dedame į puodą kur kaitiname. Sterilizuoti kai masė užkaista reikia apei 30 minučių.

 Marinuotų agurkų ir daržovių asorti žiemai

Agurkai labai gerai dera mišiniuose su kitomis daržovėmis. Tai pomidorai, morkos, svogūnai, aguročiai. 

Marinatas:
1 valgomas šaukštas druskos
1,8  l vandens
100 g cukraus
175 g acto
Krapų stiebai ir žiedynai

Prieskonius, kokius mėgstame, dedame tiesiai į stiklainį (krapai, pipirai ir t.t.)
Daržoves sudedame į stiklainius, užverdame marinatą, užpilame stiklainius, tada dedame stiklainius į puodą, pridengiame dangteliais ir sterilizuojame 10 minučių, išimame ir sandariai uždarome.
Marinatas universalus, nes tinka tiek pomidorams, tiek agurkams, tiek kitoms daržovėms.

marinuotų agurkų ir daržoviųi

Tarkuotų agurkų salotos

5 kg agurkų,
5 kupini šaukšteliai druskos,
Šaukštas
2 galvutės česnakų,
1 šaukštelis juodųjų pipirų,
1 čili paprika,
100 g aliejaus,

Šis receptas labai tinka konservuoti peraugusiems agurkams. Darom konservus pagal šį receptą jau kelerius metus ir esame labai patenkinti gaunamu rezultatu.

Agurkus nuplauname ir sutarkuojame virtuviniu kombainu su burokinės tarkos peiliais. Sudedame druską, išspaudžiame česnakus, įdedame smulkiai pjaustytą čili. Palaikome puode 12 valandų.

Puodą kaitiname, dedame pipirus ir aliejų. Užkaitiname iki 80 laipsnių ir išpilstome į sterilizuotus stiklainius. Laikome vėsiai.

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agurkuose rauginti agurkai

.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas

Agurkėliai garstyčiose žiemai

Traškių ir pikantiško skonio agurkėlių garstyčiose receptas, agurkai marinuoti garstyčiose

Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai

Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai

Agurkų mišrainė žiemai

Agurkų mišrainės žiemai su garstyčiomis receptas

Aštrūs marinuoti agurkėliai

Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai

Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai

Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas

Gaivios agurkų salotos žiemai

Kaip pasigaminti agurkų mišrainę žiemai, gaivios agurkų salotos žiemai, agurkai žiemai, agurkų salotų žiemai receptas

Konservuoti agurkai

Kaip konservuoti agurkus, agurkų marinavimo receptai, agurkų konservavimo patarimai

Konservuoti agurkai pomidorų padaže

Konservuoti saldžiarūgščiai pjaustyti agurkai pomidorų padaže žiemai

Marinuoti agurkai su čili

Aštrių marinuotų agurkų receptas žiemai su čili pipirais

Marinuoti agurkai žiemai

Klasikinis agurkų marinavimo receptas

Marinuotų pomidorų ir agurkų asorti

Agurkai marinuoti su žaliais pomidorais žiemai receptas

Šviežiai rauginti agurkai

Greito rauginimo agurkų marinatas, sausas agurkų marinavimas,