Agurkų perteklius įsibėgėjus sezonui verčia ieškoti sprendimų kaip juos naudingai panaudoti. Kiekvieną savaitę verta agurkus įdėti į lapus, užpilti sūrymu ir paraugti. Rauginti agurkai sveikiausi ir geriausiai virškinami. Pieno rūgšties bakterijos paverčia cukrų švelnia rūgštele, pakeičia medžiagas į geriau suvirškinamas. Ilgam laikui konservuoti galima naudojant marinatus.
Geriausi agurkai konservavimui
Agurkų konservavimui svarbu ne tik geras marinavimo ar raugimo receptas, bet ir pats agurkas. Tai marinavimui panaudota veislė ir pati agurko auginimo technologija. Geriausi agurkai konservavimui yra gruoblėti su juodais spuogeliais.
Gruoblėti agurkai su juodais spuogeliais geriausiai tinka konservavimui.
Salotiniai agurkai netinka nei agurkų marinavimui, nei rauginimui. Galima panaudoti greitam rauginimui, nors geresnis rezultatas gausis iš gruoblėtų agurkų.
Agurkų auginimas taip pat svarbus siekiant gauti skanius marinuotus agurkėlius. Čia reikia atitaikyti laistymą ir tręšimą. Palaikant tinkamą drėgmės balansą agurkai nebus kartūs. Laistymas labai priklauso nuo oro ir temperatūros. Vėsesniu laiku laistoma rečiau, bet po kiek daugiau. Karštu oru reikia laistyti kiekviena dieną. Laistoma po šaknimis šiltu vandeniu.
Vegetacijos ir derėjimo laikotarpiu agurkai sunaudoja daug azoto trąšų. Agurkų užsimezga nedaug, jie būna smulkūs, lėtai auga, stiebai būna ploni. Geriausia azoto trąšas įterpti pavasarį. Pastaruoju metu jau tampa gana sudėtinga gauti organinių trąšų ( mėšlo). Galima panaudoti mineralines trąšas. Patogiausia iš karto kartu su papildomomis kalio ir forforo trąšomis. Pagrindines kalio ir fosforo trąšas įterpiamos į dirvą rudenį. Fosforą trūkumą rodo krentantys žiedai, mėlynuojantys lapai. Kalio trąšų trūkumą rodo lapų kraštų geltonavimas, vėliau rudavimas.
Užauginus sveiką agurką reikia nedelsti. Kuo šviežesnį agurką konservuosime, tuo jis bus traškesnis.
Prieskoniai agurkų konservavimui
Geriausiai agurkai dera su krapais, juodųjų serbentų, vyšnios, krienų lapais. Puikiai tinka česnakas. Daug kam patinka agurkų konservavime panaudoti gelsvę, nors jos padauginus ji dažniausiai ima dominuoti paruoštuose agurkuose. Aštrumą galima gauti naudojant aštriąją raudoną papriką. Kvapo priduos juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirneliai, lauro lapai.
Marinatas agurkams
Su druskos, cukraus ir acto santykiu su vandeniu geriau neeksperimentuoti. Skirtingai nuo uogienių, rauginti ar marinuoti agurkai yra gerokai dažniau sugendantis konservai.
Idealus marinavimui yra 4 santykis: 1 litras vandens, 1 šaukštas druskos, 1 šaukšas cukraus, 1 šaukštas acto esencijos ( 70 proc). Atitinkamai naudojant 6 ar 9 procento actą reikia perskaičiuoti naudojamą acto kiekį. Cukraus santykis gali keistis. Valgomasis šaukštas savyje talpina 15 ml.
Rauginimui daromas sūrymas negali būti mažesnis kaip 6 procentų koncentracijos.
Agurkų rauginimas
Rauginti agurkai gali būti greitai užraugti ir užraugti žiemai. Ilgai rauginti agurkai vis labiau praranda cukrų ir rūgštėja. Patys skaniausi yra traškus, saldumo ir rūgštingumo balansą išlaikę rauginti agurkai. Rauginti agurkai naudingesni organizmui nei marinuoti. Natūralus fermentacijos procesas pakeičia pačius agurkus padarydamas juos geriau įsisavinamus.
Agurkų rauginimas seniausiai žinomas agurkų konservavimo būdas. Nežinodamos apie mikroorganizmų gentis, rūšis ir jų veikimą šeimininkės atrado idealius agurkų rauginimo receptus. Fermentacijos procesas gana sudėtingas ir svarbu atitaikyti ingradientų, temperatūros režimą ir panaudoti tinkamą vandenį.
Svarbu išlaikyti švarą, kad procese dalyvautų kaip galima mažiau pakenkti galinčių mikroorganizmų. Todėl indų plovimui, agurkų plovimui ir galima ir netgi pageidautina naudoti chloruotą vandenį. Tačiau mirkymui ir rauginimui naudojamas švarus vanduo. Galbūt dėl itin švaraus Labanoro girios giluminio vandens mūsų agurkai išeina idealiai traškus, skanūs ir ilgai laikosi.
Sūdyti agurkai
Dedant skirtingą druskos kiekį gaunamai nuo rūgščių iki saldžiarūgščių agurkai. Tokį rauginimo metodą dažniau vadina agurkų sūdymu. Kažkada taip raugindavo sudedant į statines. Esant mažesniam druskos kiekiui aktyviau dauginasi bakterijos kurios didina rūgšties koncentraciją. Rūgštesniems agurkams daromas 12 - 15 procentų sūrymas. Į stiklainį sudedami agurkai. Rauginama apie 15 - 18 laipsnių temperatūroje, vartoti galima po kelių mėnesių. Laikant šaltai galima išlaikyti gana ilgai.
Net keletas procentų druskos gali pakeisti agurkų skonį ir rūgštumą.
Tradiciniai rauginti agurkai
Tradicinis agurkų rauginimo procesas yra naudojant prieskonių mišinius iš krapų stiebų ir žiedynų, juodųjų serbentų, vyšnių, krienų lapai, stambiai pjaustytų česnakai. Naudojamas apie 75 - 80 g/l druskos sūrymas. Sūrymui naudojamas ir nedidelis kiekis acto. ( apie 1 -2 šaukštus 9 procentų koncentracijos acto). Koncentracija priklauso priklauso tiek nuo norimo gauti skonio, tiek nuo turimų laikymo sąlygų. Kadangi gaunasi gana silpna rūgštinė ir sūrumo terpė reikia laikyti mažoje, apie 4 laipsnių temperatūroje. Jie tokio rūsio ar šaldytuvo nėra verta padidinti acto kiekį.
Tokie rauginti agurkai yra sveikiausi, jie papildo žarnyną probiotikais. Maistas geriau suvirškinamas, paspartėja metabolizmas ir tai netgi prisideda prie lieknėjimo.
Marinuoti rauginti agurkai
Agurkų rauginimas, kad jie ilgai išsilaikytų ir gautusi geras skonis tai jau tik meistrams. Menkiausias nukrypimas ir agurkai suputos, perrūgs, pajuoduos, suminkštės. Tačiau pirminį rauginimą padarys net naujokas, belieka sustabdyti rūgimo procesą norimoj vietoj. Tai daroma paraugintus agurkus užpilant karštu marinatu. Po 3 - 10 savaičių priklausomai nuo ingradientų ir laikymo temperatūros agurkai išimami iš marinato, nuplaunami ir sudedami į švarius stiklainius.
Marinatą kuriame rūgo agurkai panaudojame konservavimui. Nukošiame prieskonius, marinatą užviriname. Virintą marinatą supilam į stiklainėlius. Galima šį procesą pakartoti kelis kartus. Aišku vienas kartas tai daugiau maistinių medžiagų agurke.
Greito paraugimo agurkai šaltame marinate
Greito paraugimo agurkai daromi greitam suvartojimui. Receptas labai paprastas ir padaro agurkus skanesnius ir naudingesnius organizmui. Susiformavusi mikroflora pagerina žarnyno veiklą, spartina metabolizmą. Fermentacijos procese agurkų mineralinės medžiagos, vitaminai geriau įsisavinami organizmo.
Marinatui reikia 1 l vandens, 1,5 šaukšto druskos, šaukštas cukraus, šaukštelis grūstų juodųjų ir kvapiųjų pipirų.
Stiklainį išklojame juodųjų serbentų, vyšnių, krapų lapais. Galima įdėti petražolių ir gelsvės, keletą stambiai pjaustytų česnako skiltelių, porą lauro lapelių. Dedame sluoksniais agurkus ir juos dar persluoksniuojame lapais.
Marinatą verdame, tada ataušiname iki kambario temperatūros. Supilame į stiklainį ir po keleto dienų turime skanius paraugtus agurkus.
Greitai maišelyje paraugti agurkiukai
Imame 10 vidutinio dydžio agurkų, nuplauname ir nupjovę galiukus sudedame į plastikinį maišelį. Ten pat: 2 val. šaukštus druskos, 1 val. šaukštą cukraus, smulkintą didelį pundelį petržolių, smulkintą didelį pundelį krapų, 2 dideles smulkintas česnako skilteles, 2 susmulkintus lauro lapelius. Maišelį užrišame ir gerai pakratome. Kambario temperatūroje laikome 2-3 val., nuplauname ir skanaujame.
Greito paraugimo agurkai karštame marinate
Per dieną ar net per kelias valandas galima gauti šviežio paraugimo agurkus jei užpilti agurkus karštu marinatu.
Abiem atvejais agurkų galiukus nupjauname ir palaikome agurkus kelias valandas šaltame vandenyje. jei ką tik nuskinta ir panankamai buvo laistoma to daryti nereikia.
Agurkų marinavimas
Karštai marinuojant agurkai praranda daug naudingų sąvybių, tačiau tai leidžia gauti daugiau skonių variacijų. Taip pat daug lenviau išlaikyti ilgesnį laiką.
Klasikiniai marinuoti agurkai
Paprastas marinavimo receptas panaudojant gerus nedidelius agurkėlius. Marinatas klasikinis: litras vandens, šaukštas druskos, šaukštas cukraus, šaukštas acto esencijos. Stiklainyje sudedam klasikinius prieskonius kaip krapų stiebai ir žiedynai, po kelis juodųjų serbentų ir vyšnių lapus, krieno šaknies gabaliuką, keletą česnakų skiltelių, po penketą juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių.
Marinatą užviriname, užpilame ant agurkų. Palaikome dešimtį minučių ir nupilame atgal į puodą. Užviriname ir vėl užpilame. dar kiek palaikome ir nupilame. Vėl užvirinus užpilame ir užsukame dangteliais. Palaikom apverstus kol atauš.
Pjaustyti marinuoti agurkai su garstyčiomis
Agurkų pjaustymas marinuojant naudojamas kai agurkai būna kiek peraugę. Pjautytus agurkus galima užpilti tuo pačiu klasikiniu marinatu, tačiau daugiau įdomių receptų pridedant aliejaus ir darant labiau salotinio tipo konservuotus agurkus.
2 kilogramai agurkų,
100 g aliejaus,
100 g cukraus,
100 g 9% acto,
50 g druskos,
1 šaukštai sausų garstyčių,
4 skiltelės česnako,
1 šaukšteliai maltų juodų pipirų.
Agurkai supjaustomi gabaliukais, sumaišomi su likusiais ingradientais. Palaikoma keletą valandų, kad ištrauktų sultis. Sudedame į stiklainiukus ir neužsukant dangtelių dedame į puodą kur kaitiname. Sterilizuoti kai masė užkaista reikia apei 30 minučių.
Marinuotų agurkų ir daržovių asorti žiemai
Agurkai labai gerai dera mišiniuose su kitomis daržovėmis. Tai pomidorai, morkos, svogūnai, aguročiai.
Marinatas:
1 valgomas šaukštas druskos
1,8 l vandens
100 g cukraus
175 g acto
Krapų stiebai ir žiedynai
Prieskonius, kokius mėgstame, dedame tiesiai į stiklainį (krapai, pipirai ir t.t.)
Daržoves sudedame į stiklainius, užverdame marinatą, užpilame stiklainius, tada dedame stiklainius į puodą, pridengiame dangteliais ir sterilizuojame 10 minučių, išimame ir sandariai uždarome.
Marinatas universalus, nes tinka tiek pomidorams, tiek agurkams, tiek kitoms daržovėms.
Tarkuotų agurkų salotos
5 kg agurkų,
5 kupini šaukšteliai druskos,
Šaukštas
2 galvutės česnakų,
1 šaukštelis juodųjų pipirų,
1 čili paprika,
100 g aliejaus,
Šis receptas labai tinka konservuoti peraugusiems agurkams. Darom konservus pagal šį receptą jau kelerius metus ir esame labai patenkinti gaunamu rezultatu.
Agurkus nuplauname ir sutarkuojame virtuviniu kombainu su burokinės tarkos peiliais. Sudedame druską, išspaudžiame česnakus, įdedame smulkiai pjaustytą čili. Palaikome puode 12 valandų.
Puodą kaitiname, dedame pipirus ir aliejų. Užkaitiname iki 80 laipsnių ir išpilstome į sterilizuotus stiklainius. Laikome vėsiai.
Agurkų konservavimo pažingsninė instrukcija
Temos straipsniai
Agurkuose rauginti agurkai
.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas
Agurkėliai garstyčiose žiemai
Traškių ir pikantiško skonio agurkėlių garstyčiose receptas, agurkai marinuoti garstyčiose
Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai
Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai
Agurkų mišrainė žiemai
Agurkų mišrainės žiemai su garstyčiomis receptas
Aštrūs marinuoti agurkėliai
Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai
Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai
Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas
Gaivios agurkų salotos žiemai
Kaip pasigaminti agurkų mišrainę žiemai, gaivios agurkų salotos žiemai, agurkai žiemai, agurkų salotų žiemai receptas
Konservuoti agurkai
Kaip konservuoti agurkus, agurkų marinavimo receptai, agurkų konservavimo patarimai
Konservuoti agurkai pomidorų padaže
Konservuoti saldžiarūgščiai pjaustyti agurkai pomidorų padaže žiemai
Marinuoti agurkai su čili
Aštrių marinuotų agurkų receptas žiemai su čili pipirais
Marinuoti agurkai žiemai
Klasikinis agurkų marinavimo receptas
Marinuotų pomidorų ir agurkų asorti
Agurkai marinuoti su žaliais pomidorais žiemai receptas
Šviežiai rauginti agurkai
Greito rauginimo agurkų marinatas, sausas agurkų marinavimas,