Agurkas – „dėkinga“ daržovė. Jis tinkamas dėti į salotas, kaip garnyras, į mišraines ir be abejo – konservavimui. Taip pat ši daržovė turtinga savo maistinėmis savybėmis. Nors agurką sudaro net 95% vandens, dėl to jo nuvertinti nereikėtų. Šiame agurko vandenyje gausu visų organizmui reikalingų mikroelementų, vitaminų ir mineralų. Šių mikroelementų įsisavinimą juos konservuojant šaltu agurkų konservavimu galima netgi pagerinti. Agurkų konservavimo žiemai būdų tikrai gausu - sūdymas, agurkų marinavimas, nepjaustytų agurkų konservavimas, pjaustytų agurkų marinavimas, tačiau čia mes Jums pasiūlysime jau išbandytus ir savo mėgiamus receptus.
Pagrindinės taisyklės, kaip konservuoti agurkus
Konservuojant agurkus žiemai gali kilti bėdų, jei nežinote kelių esminių agurkų konservavimo taisyklių. Agurkai, kuriuos ruošiatės konservuoti, turėtų būti su nelygumais ir juodais taškeliais. Jei taškeliai balti – tokie agurkai yra desertiniai ir konservavimui netinka, nes sparčiai genda. Taip pat agurkų marinavimui būtini švieži agurkai, todėl pastovėjusių geriau nemarinuoti. Ruošdami agurkus marinavimui nupjaukite jų galus, o pačius agurkus 4-6 valandoms pamerkite į vandenį. Šitaip iš jų išeis oras. Taip pat į tą patį stiklainį nereikėtų dėti agurkų, kurie yra skirtingo dydžio, nes juo labiau jie bus sukišti, juo mažiau vietos liks marinatui, todėl agurkai bus sūresni. Todėl rekomenduojame, kad agurkų pridėtumėte iki stiklainio kaklelio siaurėjimo, bet ne daugiau. Taigi, agurkų konservavimui yra tinkami nepilnai prisirpę, žalios spalvos, švieži, ne ilgesni už 10 cm, neprisirpusiomis sėklomis, traškūs agurkai. Stiklainių sterilizacija: 0,5l stiklainį reiktų pakaitinti 5 min., 1l – 10 min., 3l – 15 min (tokia trukmė galioja esant 100 °C).
Prieskoniai
Norėdami išgauti sau patinkantį skonį, privalote eksperimentuoti su prieskoniais, kurie yra svarbiausias ingredientas, suteikiantis raugintiems agurkams skonį. Dažnai tam pasirenkami įvairiausi žali prieskoniai: petražolės, vyšnių lapai, mėtos, laurų lapai, krienai, juodųjų serbentų lapai, žirneliai, krapai, kvapieji pipirai, krienų lapai. Ypač tinkami yra raudonieji aštrieji pipirai, gelsvė ir česnakas. Kadangi tokių prieskonių taip gausu, patariame nuolat su jais eksperimentuoti – šitaip surasite savo mėgstamiausią kombinaciją. Todėl į receptuose nurodytus prieskonius žvelkite laisvai ir nebijokite improvizuoti. Tačiau konservavimo ingredientų, kurie yra pagrindiniai (druskos ir acto), kiekius ir proporcijas išlaikykite ir keiskite atsargiai, nes, priešingu atveju, – konservai „iššaudys“ ir ges greičiau, nei jūs norėtumėte.
Agurkų marinavimas
1l stiklainiui:
0,6 kg agurkų
2g smulkiai pjaustytų krienų
50g krapų
2g gelsvės
2g petražolių
2g raudonųjų aštrių pipirų
1 lauro lapo
2g česnakų
1 juodųjų serbentų lapo
Taip pat galima įdėti:
2 žirnelius kvapiųjų pipirų
7 žirnelius juodųjų pipirų
3 gvazdikėlius
0,3g cinamono
Marinatui:
1l vandens
1 šaukštas druskos
1 šaukštas cukraus
5 šaukštai 9% acto
Reikalingi vidutinio dydžio agurkai, jų galiukus prieš gaminimą reikia nupjauti. Agurkus palaikome šaltame vandenyje apie 6 valandas, vandenį kartas nuo karto reikėtų pakeisti. Tada nuplauname juos po tekančiu vandeniu ir nupjauname galus. Į sterilius stiklainius sudedami agurkai ir prieskoniai. Ruošiamas marinatas: visi ingredientai virinami ne daugiau nei 15 minučių. Tada stiklainiai užpildomi karštu marinatu, jis laikomas 4 minutes, o tada nupilamas atgal į puodą. Vėl užverdamas ir vėl supilamas į stiklainius, vėl palaikoma tiek pat minučių. Nupilama, į stiklainius įdedamos česnako skiltelės. Užvirinę marinatą vėl supilame jį į stiklainius ir juos uždarome steriliais dangteliais. Apverčiame, kol atvės.
Saldžiarūgščiai marinuoti agurkai
Šiam receptui svarbu, jog maždaug visi agurkai būtų vienodo dydžio, jei marinuojate didelius, tuomet juos galima pjaustyti skiltelėmis išilgai. Jei agurkai bus skirtingo dydžio, skonis gausis netolygus.
Vieno 3l stiklainio marinatui:
2 šaukštai cukraus
3 šaukštai druskos
4 šaukštai 9% acto
Prieskoniai (vienam stiklainiui):
2 lauro lapai
2 vyšnių lapai
2 juodųjų serbentų lapai
Krapai (skėčiai arba sukarpyti koteliai)
2 skiltelės česnako
Čili pipiras, jei norisi
8 juodųjų pipirų žirneliai
5 kvapniųjų pipirų žirneliai
Agurkus nuplauname, nupjauname jų galus. Į stiklainius sudedame prieskonius ir paruoštus agurkus. Užkaičiame vandenį, jam užvirus užpilame agurkus. Užpiltus laikome, kol pakeičia spalvą – agurkai turėtų patamsėti. Tuomet tas pats vanduo nupilamas ir vėl užkaičiamas. Į jį sudedamas cukrus, druskas, actas, o užvirus juo apipilami agurkai ir uždaromi steriliais dangteliais. Stiklainiai apverčiami ir apdengiami šilumą sulaikančiu audiniu (antklode, megztiniu ar pan.), kol atauš.
Klasikiniai rauginti agurkai
Šiame recepte agurkai gausis gardžiai traškūs.
Vieno 3l stiklainio marinatui reikės:
3 šaukštų druskos (vienam litrui – vienas šaukštas)
Prieskoniai:
2 lauro lapai
2 vyšnių lapai
2 juodųjų serbentų lapai
Krapai (skėčiai arba sukarpyti koteliai)
2 skiltelės česnako
Čili pipiras, jei norisi
8 juodųjų pipirų žirneliai
5 kvapniųjų pipirų žirneliai
Gelsvės lapai
Agurkus nuplauname, nupjauname galus. Druską galima dėti iškart į stiklainį ir tuomet apipilti šaltu vandeniu arba ją ištirpinti puode. Agurkus sudedame į stiklainius kartu su prieskoniais, apipilame šaltu vandeniu, uždengiame steriliu dangteliu ir pastatome vėsioje patalpoje, pavyzdžiui rūsyje. Vartoti galima po poros mėnesių.
Greito raugimo agurkai
Vieno 3l stiklainio marinatui reikės:
3 šaukštų druskos (vienam litrui – vienas šaukštas)
Prieskoniai:
2 lauro lapai
2 vyšnių lapai
2 juodųjų serbentų lapai
Krapai (skėčiai arba sukarpyti koteliai)
2 skiltelės česnako
Čili pipiras, jei norisi
8 juodųjų pipirų žirneliai
5 kvapniųjų pipirų žirneliai
Gelsvės lapai
Agurkus nuplauname, nupjauname galus. Druską galima dėti iškart į stiklainį ir tuomet apipilti šaltu vandeniu arba ją ištirpinti puode. Agurkus sudedame į stiklainius kartu su prieskoniais, apipilame šaltu vandeniu, uždengiame steriliu dangteliu ir pastatome vėsioje patalpoje, pavyzdžiui rūsyje. Po trijų dienų, agurkams jau šiek tiek parūgus, skystis nupilamas, vėl užverdamas ir tada užpilamas ant agurkų dar kartą. Stiklainiai vėl uždaromi steriliu dangteliu ir padedami į vėsią vietą. Jei norite, galite valgyti iškart, kadangi agurkai jau bus šiek tiek parūgę ir traškūs.
Bulgariškai marinuoti agurkai
Tai vienas iš šeimos virtuvėje užsilikusių ir kasmet ištraukiamų receptų. Taip marinuojant agurkus šie gaunasi saldžiarūgščiai ir šiek tiek aštrūs.
Šiam receptui reikalingi nedideli agurkėliai, puikiai tinka kornišonai
3l stiklainio marinatui reikės:
6 šaukštų cukraus
4 šaukštų druskos
12 šaukštų 9% acto
Prieskoniai vienam 3l stiklainiui:
2 lauro lapai
2 vyšnių lapai
2 juodųjų serbentų lapai
Krapai (skėčiai arba sukarpyti koteliai)
2-3 svogūnai
Čili pipiras, jei norisi
8 juodųjų pipirų žirneliai
5 kvapniųjų pipirų žirneliai
Gelsvės lapai
Agurkus nuplauname, nupjauname galus. Į stiklainius sudedame prieskonius ir agurkus. Užverdame vandenį ir užpilame agurkus, ataušus pakartojame. Verdant trečią kart į vandenį sudedame cukrų, druską ir actą, pagal marinuojamų stiklainių kiekį. Užpylę verdančiu marinatu užsukame steriliais dangteliais apverčiame ir apdengiame storesne medžiaga, kol atauš.
Marinuoti agurkai su pomidorų padažu
Bandant šį receptą pradžioje jautėsi šiek tiek per daug acto. Tačiau, po kelių dienų, actas tolygiai pasiskirstė po ingredientus ir agurkai pasidarė itin gardūs.
10 kg agurkų
1 kg pomidorų padažo
10 galvutės česnakų
0.4l aliejaus
0.4l acto
0.4kg cukraus
4 šaukštai druskos
Agurkus supjaustome ir sudedame į puodą. Sudedame pomidorų padažą, actą, aliejų, druską ir cukrų. Užviriname ir taip verdame apie 5 minutes. Tuomet sudedame supjaustytą česnaką ir dar paviriname kelias minutes. Karštą mišinį dedame į išvirintus stiklainius, juos užsukame.