Konservuoti agurkai
Atnaujinta: 2020-07-24
  • Konservuoti_agurkai
  • Saldžiarūgščiai_marinuoti_agurkai
  • Klasikiniai_rauginti_agurkai
  • Bulgariškai_marinuoti_agurkai
  • Greito_raugimo_agurkai
  • Marinuoti_agurkai_su_pomidorų_padažu

Agurkas – „dėkinga“ daržovė. Jis tinkamas dėti į salotas, kaip garnyras, į mišraines ir be abejo – konservavimui. Taip pat ši daržovė turtinga savo maistinėmis savybėmis. Nors agurką sudaro net 95% vandens, dėl to jo nuvertinti nereikėtų. Šiame agurko vandenyje gausu visų organizmui reikalingų mikroelementų, vitaminų ir mineralų. Šių mikroelementų įsisavinimą juos konservuojant šaltu agurkų konservavimu galima netgi pagerinti. Agurkų konservavimo žiemai būdų tikrai gausu - sūdymas, agurkų marinavimas, nepjaustytų agurkų konservavimas, pjaustytų agurkų marinavimas, tačiau čia mes Jums pasiūlysime jau išbandytus ir savo mėgiamus receptus.  

 

Pagrindinės taisyklės, kaip konservuoti agurkus

 

Konservuojant agurkus žiemai gali kilti bėdų, jei nežinote kelių esminių agurkų konservavimo taisyklių. Agurkai, kuriuos ruošiatės konservuoti, turėtų būti su nelygumais ir juodais taškeliais. Jei taškeliai balti – tokie agurkai yra desertiniai ir konservavimui netinka, nes sparčiai genda. Taip pat agurkų marinavimui būtini švieži agurkai, todėl pastovėjusių geriau nemarinuoti. Ruošdami agurkus marinavimui nupjaukite jų galus, o pačius agurkus 4-6 valandoms pamerkite į vandenį. Šitaip iš jų išeis oras. Taip pat į tą patį stiklainį nereikėtų dėti agurkų, kurie yra skirtingo dydžio, nes juo labiau jie bus sukišti, juo mažiau vietos liks marinatui, todėl agurkai bus sūresni. Todėl rekomenduojame, kad agurkų pridėtumėte iki stiklainio kaklelio siaurėjimo, bet ne daugiau. Taigi, agurkų konservavimui yra tinkami nepilnai prisirpę, žalios spalvos, švieži, ne ilgesni už 10 cm, neprisirpusiomis sėklomis, traškūs agurkai. Stiklainių sterilizacija: 0,5l stiklainį reiktų pakaitinti 5 min., 1l – 10 min., 3l – 15 min (tokia trukmė galioja esant 100 °C).

Prieskoniai

Norėdami išgauti sau patinkantį skonį, privalote eksperimentuoti su prieskoniais, kurie yra svarbiausias ingredientas, suteikiantis raugintiems agurkams skonį. Dažnai tam pasirenkami įvairiausi žali prieskoniai: petražolės, vyšnių lapai, mėtos, laurų lapai, krienai, juodųjų serbentų lapai, žirneliai, krapai, kvapieji pipirai, krienų lapai. Ypač tinkami yra raudonieji aštrieji pipirai, gelsvė ir česnakas. Kadangi tokių  prieskonių taip gausu, patariame nuolat su jais eksperimentuoti – šitaip surasite savo mėgstamiausią kombinaciją. Todėl į receptuose nurodytus prieskonius žvelkite laisvai ir nebijokite improvizuoti. Tačiau konservavimo ingredientų, kurie yra pagrindiniai (druskos ir acto), kiekius ir proporcijas išlaikykite ir keiskite atsargiai, nes, priešingu atveju, – konservai „iššaudys“ ir ges greičiau, nei jūs norėtumėte.