Geltonžiedė sedula Lietuvoje gana naujas vaiskrūmis. Raudonos, rubininės spalvos uogos rūgščiai saldžios, vėlai prisirpsta ir per sezoną sukaupia didžiulius kiekius vitaminų ir organizmui naudingų medžiagų. Skaniausios nukritusios uogos kurios kiek pastovėjusios suminkštėja, pasaldėja ir rūgštis tampa švelnesnė. Skonį galima būtų palyginti su granatais. Subrendusi geltonžiedė sedula duoda apie 4 - 10 kilogramų uogų. Tiek valgymui bus perdaug, dėl to verta iš geltonžiedės sedulos padaryti uogienę.
Surinkti geltonžiedės sedulos uogas labai paprasta. Patiesiam vandenį praleidžiančią agroplėvelę, uogos pačios krenta. Prieš renkant galima papurtyti.
Tradicinis kizilo uogienės receptas labai paprastas.
1 kg geltonžiedės sedulos uogų,
0,5- 1 kg cukraus,
200 ml vandens,
Cukrų įpilam į vandenį, išmaišom. Suberiam kizilo uogas ir palaukiam porą valandų kol cukrus ištirps. Statom ant ugnies, kai užverda nuimam putas, jų bus daug. Nuėmus putas, kiek paverdam ir išpilstom į stiklainiukus.
Man uogienė su kauliukais iš karto atmetama. Minkštimo nedaug, daug vargo valgant. Paprasčiau iš karto iškaulinti ir padaryti kizilo džemą. Geltonžiedės sedulos uogos minkštos ir nesunku pertrinti per sietelį. Tik reikėtų susirasti su didesnėmis skylutėmis, geriausia 5 mm. Peržiūrėtuose receptuose rekomenduojama uogas prieš pertrynimą pavirti. Tada persikošia ir per įprastą sietelį.Tačiau tai vėl papildomas vitaminų praradimas. Geriau kiek palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų ir tada pertinti stambesnių akučių sietelyje. Keletas kauliukų pralįs, bet vėliau bus nesudėtinga ištraukti verdant ir nuimant putas.
1 kg kizilo pertrintos masės,
0,3 - 1 kg cukraus,
Sumaišom cukrų su nukaulinta mase, palaikom porą valandų, kad cukrus ištirptų. Virinam ir nuimam putas. Užvirinus verta sumažinti ugnį. Nuėmus putas padidinam ugnį, užvirinam ir išpilstom.
Kizilo uogienė su mažiau cukraus turės išraiškingesnį skonį, bet reikėtų vėsiai laikyti. Su daugiau cukraus galima laikyti kambario temperatūroje.
Sunku surasti ką nors tinkamesnio prie mėsos ir paukštienos patiekalų. Ypač tinka geltonžiedės sedulos džemas prie laukinienos ir antienos.
Temos straipsniai
Agurkų mišrainė žiemai
Agurkų mišrainės žiemai su garstyčiomis receptas
Aštri cukinijos mišrainė žiemai
Cukinijų mišrainė su pomidorais ir paprika žiemai
Aštrus padažas žiemai
Aštraus sodraus ir švelnaus skonio padažo žiemai receptas
Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's
Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas
Geltonžiedės sedulos uogienė
Uogienė iš kizilo, džemas iš geltonžiedės sedulos, uogienės iš kizilo receptas
Marinatai vištienai
Marinatai vištienai: marinatas vištienai su citrina žolelėmis ir česnaku, vištiena marinuota su jogurto marinatu, marinatas vištienai su garstyčiomis ir medumi.
Marinuotos cukinijos
Daržovių marinavimas, marinuotos cukinijos, marinuotos cukinijos žiemai
Naminiai krienai
Naminių krienų receptas, kaip padaryti naminius krienus, krienų paruošimas
Naminis pomidorų padažas
Geriausių naminių pomidorų padažų receptai
Padažai prie vištienos
Geriausi padažai prie vištienos. Mango ir aitriųjų paprikų padažas prie vištienos, šaltalankių padažas prie vištienos, sviesto ir acto padažas prie vištienos.
Padažas krabams
Krabų padažas, kaip paruošti kreminį padažą krabams, omarams, krevetėms
Raugintos cukinijos
Daržovių rauginimas, raugintos cukinijos, raugintos cukinijos žiemai