Marinatai itin puikus būdas pagardinti vištieną, ar kitus paukštienos patiekalus. Jie tinka tiek grilio patiekalams, tiek keptiems orkaitėje, ar ant keptuvės. Paruoštu marinatu reikia įtrinti mėsą ir palikti marinuotis bent valandai, o geriausia per naktį. Išmarinuotą mėsą beliks išsikepti Jūsų mėgstamu būdu ir skanauti.
Medaus ir garstyčių marinatas vištienai
Reikės:
6 šaukštai garstyčių (labiausiai tiks Dijon, galite pamaišyti su grūdėtomis garstyčiomis)
1/2 stiklinės medaus
3 šaukštai raudonojo vyno acto
2 šaukštai aliejaus
4 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1 šaukštelis kmynų
1/2 šaukštelio saldžių čili pipirų
Druskos, pipirų
Visus marinatui skirtus produktus sumaišykite tarpusavyje. Įtrinkite marinatu mėgstamą vištieną ir palikite uždengę maistine plėvele, mažiausiai valandai (ne šaldytuve), geriausiai - pernakt šaldytuve.
Jogurtinis vištienos marinatas
Reikės:
Vištiena 2 kg.
Šafranas 0,5 arbat. š. arba 1 šaukštelis ciberžolės; jei naudojate šafraną, prieš dėdami į marinatą, užpilkite šaukštu karšto vandens ir palaikykite 5 minutes
Citrinos sultys 160 ml
Jogurtas 160 ml
Alyvuogių aliejus 160 ml
Petražolės 4 valg. š. smulkiai pjaustytų
Imbieras 1 valg. š. šviežio, smulkiai tarkuoto
Juodieji pipirai 2 arbat. š. grūstų
Svogūnai 2 vnt. smulkiai sukapoti ir patraiškyti, kad „paleistų“ sultis
Druska 20 g
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia visus marinato ingredientus gerai sumaišykite, tuomet užpilkite vištienos gabaliukus, lengvai išmaišykite ir palikite šaltai marinuotis 12 valandų.
- Prieš kepant, vištieną išimkite iš marinato, nuvalykite nuo jos svogūnų gabaliukus ir nusausinkite.
- Šitaip marinuotą vištieną kepkite ant tiesioginės ugnies 200 laipsnių temperatūroje, karts nuo karto apverčiant ir aptepant išlydyto sviesto, citrinos sulčių, druskos ir grūstų juodųjų pipirų glazūra. Tinkamai iškepusioje vištienoje jausis ir dūmų skonis.
Vištiena marinuota su citrina, žolelėmis ir česnaku
Reikės:
Vištienos krūtinėlė 1 kg
Alyvuogių aliejus 6 valg. š.
Česnakai 4 vnt. smulkinti
Čiobreliai 1 arbat. š. džiovinto
Raudonėliai 0,5 arbat. š. džiovinto
Druska 1 arbat. š.
Juodieji pipirai 0,5 arbat. š. šviežiai maltų
Citrinos žievelė 0,5 arbat. š. šviežiai tarkuotos
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vištieną, užspaudžiamame maiše.
- Sudėkite vištienos krūtinėlę į maišo vidų ir tolygiai paskirstykite marinatą. Įdėkite maišą į dubenį ir palikite šaldytuve nuo 4 iki 12 valandų.
- Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros, o groteles patepkite alyvuogių aliejumi.
- Vištienos krūtinėlę dėkite į kepsninę taip, kad ant viršaus liktų kuo daugiau marinato. Kepkite apie keletą minučių iš abiejų pusių.