Naminiai krienai
Atnaujinta: 2024-10-28

    Naminiai krienai yra vieni iš populiariausių padažų prie jautienos, vištienos, kiaušinių, jūros produktų. Ne mažiau įdomi jų istorija. Krienai buvo žinomi jau prieš 3500 metų Egipte. Graikijoje krienus laikė vaistais vos ne nuo visų ligų, tikru gamtos auksu. Krienai naudoti kaip afrodiziakai ir kaip vaistai nuo reumato. Europoje krienai ėmė plisti apie septynioliktą amžių. Mūsų kraštus jis galėjo pasiekti su Bona Sforza. 

  Krienai labai nereiklūs ir laikomi netgi sunkiai išnaikinamomomis piktžolėmis. Pakanka palikti šaknies gabaliuką ir krienas tuoj pat atauga. Ilgai augančių krienų šaknys susisuka, išgenda. Todėl geriausia naudoti vienų - dviejų metų senumo krienus. Jei pasodinti derlingoje ir purioje žemėje per sezoną išaugs apie 2 centimetrų diametro krieno šaknis. Pakanka kastuvo gylyje pasodinti šaknies gabaliuką, kad iš jos iki paviršiaus išaugtų šaknis. Taip pasodinus šaknis bus lygi ir lengvai susmulkinama. 
  
   Lygumas labai praverčia valant šaknį. Valyti šaknį galima metaline kempinėle šveistuku. Tada krienai dedami į daržovių kombainą su smulkia tarka. Papildomai dar praverčia apatinis smulkinantis peilis. Kuo krienai labiau susmulkinami, tuo jie bus skanesni.

  Geriausias krienų gaminimo laikas yra ankstyvas pavasaris kai pasitraukia įšalas. Arba vėlyvas ruduo, kai nušala ir padžiūna lapai. Krienas kasamas kastuvu, giliai nukertant šaknį. Kitais metais iš jos vėl išaugs krienas. 
  Krienai ilgai nelaikomi, paruošiami iš karto. Šviežiai gaminami  krienai  bus aštrūs ir sultingesni. 

  Krienų drožlės gana sausos. Į krienus dedama apie pusė masės skysčio. Tai gali būti vanduo arba sultys. Krienai gali būti ingradientai daugybei padažų.

 

 

Balti naminiai krienai

1 kilogramas krienų šaknų,
0,5 l virinto vandens,
2 šaukštai cukraus,
1 šaukštas druskos,
2 šaukstai acto,

Naminiai krienai su burokėliais

Raudoni burokėliai pagaminami pridedant burokėlių. Tai gali būti virti burokėliai, gali būti burokėlių sultys. Sulčių bus perpus mažiau nei burokėlių. 

1 kg krienų,
0,3 burokėlių sulčių,
2 šaukštai cukraus,
1 šaukštas druskos,
2 šaukštai acto

Krienų mišinys sudedamas į stiklainėlius ir užsukamas steriliais dangteliais. 

Naminiai krienai

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agurkų mišrainė žiemai

Agurkų mišrainės žiemai su garstyčiomis receptas

Aštri cukinijos mišrainė žiemai

Cukinijų mišrainė su pomidorais ir paprika žiemai

Aštrus padažas žiemai

Aštraus sodraus ir švelnaus skonio padažo žiemai receptas

Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's

Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas

Geltonžiedės sedulos uogienė

Uogienė iš kizilo, džemas iš geltonžiedės sedulos, uogienės iš kizilo receptas

Marinatai vištienai

Marinatai vištienai: marinatas vištienai su citrina žolelėmis ir česnaku, vištiena marinuota su jogurto marinatu, marinatas vištienai su garstyčiomis ir medumi.

Marinuotos cukinijos

Daržovių marinavimas, marinuotos cukinijos, marinuotos cukinijos žiemai

Naminiai krienai

Naminių krienų receptas, kaip padaryti naminius krienus, krienų paruošimas

Naminis pomidorų padažas

Geriausių naminių pomidorų padažų receptai

Padažai prie vištienos

Geriausi padažai prie vištienos. Mango ir aitriųjų paprikų padažas prie vištienos, šaltalankių padažas prie vištienos, sviesto ir acto padažas prie vištienos.

Padažas krabams

Krabų padažas, kaip paruošti kreminį padažą krabams, omarams, krevetėms

Raugintos cukinijos

Daržovių rauginimas, raugintos cukinijos, raugintos cukinijos žiemai