Naminiai krienai yra vieni iš populiariausių padažų prie jautienos, vištienos, kiaušinių, jūros produktų. Ne mažiau įdomi jų istorija. Krienai buvo žinomi jau prieš 3500 metų Egipte. Graikijoje krienus laikė vaistais vos ne nuo visų ligų, tikru gamtos auksu. Krienai naudoti kaip afrodiziakai ir kaip vaistai nuo reumato. Europoje krienai ėmė plisti apie septynioliktą amžių. Mūsų kraštus jis galėjo pasiekti su Bona Sforza.
Krienai labai nereiklūs ir laikomi netgi sunkiai išnaikinamomomis piktžolėmis. Pakanka palikti šaknies gabaliuką ir krienas tuoj pat atauga. Ilgai augančių krienų šaknys susisuka, išgenda. Todėl geriausia naudoti vienų - dviejų metų senumo krienus. Jei pasodinti derlingoje ir purioje žemėje per sezoną išaugs apie 2 centimetrų diametro krieno šaknis. Pakanka kastuvo gylyje pasodinti šaknies gabaliuką, kad iš jos iki paviršiaus išaugtų šaknis. Taip pasodinus šaknis bus lygi ir lengvai susmulkinama.
Lygumas labai praverčia valant šaknį. Valyti šaknį galima metaline kempinėle šveistuku. Tada krienai dedami į daržovių kombainą su smulkia tarka. Papildomai dar praverčia apatinis smulkinantis peilis. Kuo krienai labiau susmulkinami, tuo jie bus skanesni.
Geriausias krienų gaminimo laikas yra ankstyvas pavasaris kai pasitraukia įšalas. Arba vėlyvas ruduo, kai nušala ir padžiūna lapai. Krienas kasamas kastuvu, giliai nukertant šaknį. Kitais metais iš jos vėl išaugs krienas.
Krienai ilgai nelaikomi, paruošiami iš karto. Šviežiai gaminami krienai bus aštrūs ir sultingesni.
Krienų drožlės gana sausos. Į krienus dedama apie pusė masės skysčio. Tai gali būti vanduo arba sultys. Krienai gali būti ingradientai daugybei padažų.
Balti naminiai krienai
1 kilogramas krienų šaknų,
0,5 l virinto vandens,
2 šaukštai cukraus,
1 šaukštas druskos,
2 šaukstai acto,
Naminiai krienai su burokėliais
Raudoni burokėliai pagaminami pridedant burokėlių. Tai gali būti virti burokėliai, gali būti burokėlių sultys. Sulčių bus perpus mažiau nei burokėlių.
1 kg krienų,
0,3 burokėlių sulčių,
2 šaukštai cukraus,
1 šaukštas druskos,
2 šaukštai acto
Krienų mišinys sudedamas į stiklainėlius ir užsukamas steriliais dangteliais.
Temos straipsniai
Agurkų mišrainė žiemai
Agurkų mišrainės žiemai su garstyčiomis receptas
Aštri cukinijos mišrainė žiemai
Cukinijų mišrainė su pomidorais ir paprika žiemai
Aštrus padažas žiemai
Aštraus sodraus ir švelnaus skonio padažo žiemai receptas
Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's
Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas
Geltonžiedės sedulos uogienė
Uogienė iš kizilo, džemas iš geltonžiedės sedulos, uogienės iš kizilo receptas
Marinatai vištienai
Marinatai vištienai: marinatas vištienai su citrina žolelėmis ir česnaku, vištiena marinuota su jogurto marinatu, marinatas vištienai su garstyčiomis ir medumi.
Marinuotos cukinijos
Daržovių marinavimas, marinuotos cukinijos, marinuotos cukinijos žiemai
Naminiai krienai
Naminių krienų receptas, kaip padaryti naminius krienus, krienų paruošimas
Naminis pomidorų padažas
Geriausių naminių pomidorų padažų receptai
Padažai prie vištienos
Geriausi padažai prie vištienos. Mango ir aitriųjų paprikų padažas prie vištienos, šaltalankių padažas prie vištienos, sviesto ir acto padažas prie vištienos.
Padažas krabams
Krabų padažas, kaip paruošti kreminį padažą krabams, omarams, krevetėms
Raugintos cukinijos
Daržovių rauginimas, raugintos cukinijos, raugintos cukinijos žiemai