Geriausi jautienos patiekalai
Atnaujinta: 2021-02-21

 

Geriausi jautienos patiekalai

Žmogaus organizmui reikia baltymų, kad jis galėtų tinkamai veikti, o mėsa yra pagrindinis šių medžiagų šaltinis. Jautienos nauda jau seniai įrodyta moksle: šiandien net vaikai žino, kad ji didina hemoglobino kiekį, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, stiprina raumenis, sąnarius ir kaulus. 

Jautiena užima pirmaujančią poziciją pagal baltymų kiekį (20%) ir paskutines vietas pagal riebalų kiekį. Šios rūšies mėsa turi daug naudingų savybių, būtinų mūsų kūno vystymuisi, tokių kaip vitaminų E ir H, visų B grupės vitaminų, amino rūgščių, beta-alanino fermento, oleino rūgšties, purinų, mikro- ir makroelementų (ypač daug geležies). Neveltui būtent ši mėsa yra viena iš pirmųjų mėsos rūšių, kuri įtraukiama į kūdikių mitybą, kai pradedami papildomi maisto produktai, o jos sultinys yra geriausia priemonė po sunkių ligų.

Jautienos kalorijų kiekis yra vidutiniškai 187 kcal, tačiau 100 gramų produkto jis gali padidėti iki 230 kcal, atsižvelgiant į mėsos riebumą. 

Daugelis žmonių mėgsta jautieną, ir jei jūs patekote į šią svetainės skiltį, tikriausiai esate šiai mėsai neabejingi. Ir ne veltui, juk tiek įdomių, sveikų ir sočių patiekalų galima pagaminti iš šios unikalios mėsos.

Jautienos patiekalai

 

Čili sriuba su jautiena

Tiršta Teksaso ir Meksikos sriuba, kurioje derinami du populiarūs patiekalai: „chili con carne“ arba tiesiog čili ir fajita. Kaip ir „chili con carne“ (ispaniškas „chili con carne“ - čili su mėsa), sriuba susideda iš jautienos, čili ir pupelių. Vienoje lėkštėje jie virsta nuostabiu patiekalu, turinčiu turtingą aštrų skonį, aromatą ir meksikietišką charakterį. Jautiena vaidina svarbų vaidmenį patiekalo skonyje. Mėsa, pašalinta iš jautienos šonkaulių, arba trumpi šonkauliukai, ilgą kepimą perduoda patiekalui visą būdingą skonį ir aromatą, tuo pačiu tampa labai švelni ir skani. 

cili_sriuba_su_jautiena

 

Ingredientai:

  • 300 g jautienos 
  • 1 skardinė konservuotų raudonųjų pupelių 
  • 2 svogūnai
  • 8-10 kvapiųjų pipirų žirnelių
  • 4 skiltelės česnako
  • pomidorų pasta 
  • pipirų mišinys“, čili pipirai 
  • patiekimui sūris ir žoleles savo nuožiūra

Paruošimas:

  • Prieš verdant jautieną, ją pakepinti.  Gautas sultinys yra sriubos pagrindas.
  • Iš sultinio išimkite jautieną, pabarstykite pipirais
  • Pakepinkite svogūną ir česnaką. Įdėkite pupelių, pomidorų pastos. Troškinkite 5–7 minutes. Pridėkite jautienos ir troškinkite dar 5 minutes. Įdėkite viską į sultinį ir užvirkite.
  • Išjunkite dujas ir palikite 15 minučių stovėti po dangčiu. Patiekiant pabarstykite tarkuotu sūriu ir žolelėmis. 

 

Jautienos steikas

Klasikinis kepsnys yra jautienos mėsos porcija, kepta iš abiejų pusių, kurios storis yra apie 2 cm. Keptas jautienos steikas yra vienas geresnių mėsos patiekalų. Dažniausiai steikas yra gaminamas iš nugarinės. Jis pasižymi puikiomis kulinarinėmis savybėmis ir gali būti lengvai derinamas su daržovėmis, kruopomis, makaronais, paruoštais garnyro pavidalu. Tinkamai iškeptas jautienos kepsnys gaunasi labai skanus, sultingas ir aromatingas. 

jautienos_steikas

Ingredientai (2porcijos):

  • Jautiena - 350 gr 
  • Pipiriniai žirneliai - 20 vnt 
  • Pagal skonį sausi prieskoniai 
  • Lauro lapai -  3 vnt 
  • Česnako  1 skiltelė 
  • Druska pagal skonį
  • Augalinis aliejus - 4 šaukštai 

Paruošimas:

  • Kad steikas būtų teisingai iškeptas, mėsa prieš gaminimą turi būti visiškai sausa – tad pirmas žingsnis yra nusausinti mėsą. 
  • Toliau - prieskoniai. Tradiciškai naudojami malti juodieji pipirai. Geriau juos malti prieš pat kepimą, jums patogiu būdu. Tačiau nepamirškite – pipirai neturi būti sumalti iki dulkelių konsistencijos, turi išlikti pipirų dalelės.
  • Dabar leidžiame keptuvei įkaisti, mums reikia gerai įkaitintos keptuvės (geriau - grotelių). Tuo metu, pasūdykite mėsos gabalėlį, prieš tai išteptą aliejumi, apvoliokite šviežiai susmulkintuose pipiruose, pirštais švelniai baksnojame mėsos gabalą, kad druska ir prieskoniai gerai užsifiksuotų ant paviršiaus.
  • Jei keptuvė jau įkaito, supilkite į ją aliejų. Tada nedelsdami dedame kepsnį, padengtą prieskoniais, lauro lapais, ir supjaustytų griežinėliais česnaką.
  • Krosnies nepaliekame nė sekundei. Turime sulaukti tinkamo momento, nes kepsnio iškepimo laipsnis turėtų būti būtent toks, kokį pasirinkote jūs. Šiek tiek paraudusiam kepsniui pakanka trijų minučių kepti iš abiejų pusių. Jei norite geresnės plutos, pridėkite daugiau minučių ir pan. Niekada nenaudokite peilio ar šakutės kai mėsą versite į kitą pusę. Sultys neturėtų išbėgti. Todėl pasiimame ką nors patogesnio ir perverčiame į kitą pusę. 
  • Kepsnys paruoštas? Išimkite iš keptuvės ir patiekite. 

 

Spagečiai su jautienos mėsos padažu 

Toks ryškus, skanus ir sotus patiekalas gaminamas iš gana paprastų produktų. Ne sezono metu pomidorus imsime savo sultyse. Spagečiai su malta mėsa gaunasi maistingi, o konservuotų pomidorų dėka - sultingi ir originalūs. Puikus patiekalas tobulai šeimos vakarienei ar pietums.

spageciai_su_jautienos_mesos_padazu

Ingredientai:

  • Spagečiai - 230 g
  • Malta jautiena - 450 g 
  • Žalioji paprika - 1 vnt. 
  • Konservuoti pomidorai, nulupti, savo sultyse (arba švieži pomidorai) - 400 g
  • Svogūnas - 1 vnt. 
  • Česnakas - 1 skiltelė
  • Sausas raudonas vynas - 2/3 puodelio 
  • Pomidorų pasta - 2 šaukštai 
  • Alyvuogių aliejus - 2 šaukštai
  • Raudonėlis (džiovintas) - 1 valgomasis šaukštas 
  • Druska pagal skonį 
  • Malti juodieji pipirai - pagal skonį 

Jei naudojami ne konservuoti, bet švieži pomidorai, juos reikia nulupti, minutei panardinant į verdantį vandenį. 

Paruošimas:

  • Pirmiausia smulkiai supjaustykite daržoves - paprikas, pomidorus, svogūnus ir česnaką. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje. Supilkite susmulkintą svogūną į puodą, suberkite faršą ir kepkite ant pakankamai stiprios ugnies, kartkartėmis pamaišydami, kol mėsa taps apskrudusi. 
  • Į keptuvę su malta mėsa suberkite smulkintą papriką ir smulkintą česnaką. 
  • Įpilkite smulkintų pomidorų, pomidorų pastos, raudonėlio. Supilkite vyną. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį, išmaišykite. Padažą užvirkite, virkite porą minučių. Tada sumažinkite ugnį, uždenkite ir kepkite, kartais maišydami, apie 20 minučių. 
  • Tuo tarpu spagečius išvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės, vadovaudamiesi instrukcijomis ant pakuotės. Paruoštus spagečius keptuvę su padažu. Sumaišykite. Spagečius iš karto patiekite su pomidorų ir mėsos padažu. 

 

Naminis jautienos karpačas 

Jautienos karpačio receptas tampa vis populiaresnis - restorano patiekalai jau seniai yra naminių patiekalų dalis. Populiarusis užkandis iš žalios mėsos arba žuvies pas mus atkeliavo iš Italijos. Karpačas – dailiai lėkštėje išdėliota ir labai plonai, kone perregimais griežinėliais supjaustyta šviežia žuvis, mėsa, daržovės ar vaisiai. Nepaisant to, kad karpačas priklauso aukštosios virtuvės patiekalams, atidžiai įsitraukus į procesą, galite jį gaminti namuose savo rankomis. 

naminis_jautienos_karpacas

 

Pagrindinė skanaus ir sveiko patiekalo paslaptis yra šviežia jautiena. Mėsą geriau pirkti rinkoje iš patikimų pardavėjų. Gaminti reikia tą pačią dieną, kad nereikėtų atšildyti filė. 

Ingredientai:

  • jautiena arba veršiena - 0,5 kg;
  • citrina - 1 gabalas; 
  • rukola - 0,1 kg; 
  • aukščiausios kokybės augalinis aliejus; 
  • sezamo sėklos, druska, pipirai, prieskoniai. 

Paruošimas:

Jautienos nugarinė turi būti gerai nuplauta šaltu vandeniu ir išdžiovinta medvilniniu audiniu arba popieriniu rankšluosčiu. 

  • Sumaišykite prieskonius puodelyje. Prieskoniai priklauso nuo jūsų asmeninių pageidavimų. 
  • Iš visų pusių įtrinkite jautienos filė prieskoniais. 
  • Apvyniokite paruošta dalį maisto plėvele ir padėkite į šaldiklį 40 minučių. 
  • Rukola turi būti laikoma šaltame vandenyje 5 minutes. Po to išimti ir nusausinti.
  • Atėjo laikas išimti mėsą ir supjaustyti ją plonais griežinėliais.
  • Tada griežinėlius aplaistome išspaustomis citrinos sultimis ir sutepame augaliniu aliejumi. 
  • Po pusvalandžio išimkite mėsą ir atsargiai sudėkite ją į didelę lėkštę. 
  • Ir galiausiai naudojame norimą padažą ir specijas ant viršaus.

 

Jautienos antrekotas 

Jautienos antrekotas yra nepakeičiama prancūzų virtuvės klasika. Antrekotas yra jautienos šonkaulio dalis ir iškepa švelnaus skonio, sultingas, neperdžiūvęs, perpjovus matosi rausva mėsa. Maistingas, nepaprastai skanus patiekalas restorano lygio! Patiekite su taure raudono vyno.

jautienos_antrekotas

Ingredientai (2 porcijos):

  • Jautienos filė - 400 g
  • Alyvuogių aliejus– 2 valg.  šaukštai
  • Maltų pipirų mišinys – 1 valg. šaukštas
  • Druska pagal skonį

  Paruošimas:

  • Išsirenkame aukštos kokybės jautienos filė.Tai yra gerai paruošto antrekoto pagrindinė paslaptis.Mėsos storis turėtų būti ne mažesnis kaip 1,5 cm, bet geriausia 3-5 cm. Atskirkite mėsą nuo kaulo ir supjaustykite į 2 dalis.
  • Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, kitaip drėgmės perteklius neleis jai kepti - ji troškinsis. Pabarstykite antrekotą pipirais ir druska, o mėsą gerai ištrynkite iš visų pusių. Apšlakstykite mėsą aukštos temperatūros alyvuogių aliejumi. Gerai pašildykite keptuvę.Įdėkite mėsą ir kepkite ant stiprios ugnies maždaug 5 minutes iš vienos pusės.Būkite kantrūs. Neverskite jo anksčiau laiko.
  • Apverskite mėsą ir kepkite dar 5–7 minutes ant vidutinės ugnies.Jautieną perkelkite į lėkštę, uždenkite folija ir palikite gulėti 5–7 minutes.Norėdami išvengti kruvinos mėsos, galite pailginti kepimo laiką arba perkelti jautieną į foliją ir visiškai paruošti ją orkaitėje.

 

Spagečiai su itališkuoju bolognese padažu

Klasikiniai makaronai su bolognese padažu tiesiai iš Italijos! Kiekviena šeimininkė turi savo makaronų su bolognese padažu receptą, kažkas į jį įpila raudonojo vyno, kažkas pieno, kažkas sūrio ir pan. Tačiau klasikiniame šių makaronų recepte yra paprastas ir minimalus ingredientų rinkinys, kurį kiekviena šeima visada turi šaldytuve. Kadangi papildomi ingredientai neužgožia pagrindinių ingredientų skonio ir aromato, pomidorų pasta gerai papildo mėsos ir makaronų skonį.

spageciai_su_italiskuoju_bolognese_padazu

 

Ingredientai:

  • alyvuogių aliejaus - 2 šaukštai
  • maltos neriebios jautienos - 500 g
  • svogūnas, smulkintas – 1 vnt.
  • 2 salieru stiebai, pjaustyti
  • 2 skiltelės česnako, traiškytos
  • pomidorų tyres - 90 g
  • jautienos sultinio - 300 ml
  • skardinė konservuotų smulkintų pomidorų - (400 g)
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Spageti makaronai - 500 g
  • Sauja tarkuoto Parmezano 

Paruošimas: 

  • Kai įkaitinsite puode aliejų, sudėkite jautieną, svogūną, salierą ir kepkite kol jautiena paruduos. Pridėkite česnako skiltelę, pomidorų tyre, tada pamaišykite, ir kepkite dar vieną minutę. 
  • Sekantis žingsnis – supilti sultinį, ir konservuotus pomidorus. Įdėkite druską, pipirus, ir užvirkite.
  • Sumažinkite ugnį, ir virkite apie valandą kaskart pamaišydami.
  • Tuo metu įdėkite į sūdytą vandenį virti spagečius, pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite. 
  • Įdėkite išvirtus spagečius į keptuvę su padažu, išmaišykite.
  • Patiekite pagal savo nuožiūrą, pabarstykite parmezano sūriu.

 

 Guliašas su jautiena

Klasikinis jautienos guliašas - receptas iš tradicinės vengrų virtuvės. Sultingas, skanus jautienos guliašas su padažu ir daržovėmis yra populiarus daugelyje šalių, nes jautienos guliašo gaminimo recepte naudojami tik paprasti ir prieinami produktai.

guliasas_su_jautiena

Ingredientai:

  • Jautienos minkštimas - 500gr
  • Vanduo - 500ml
  • 1 svogūnas
  • Pomidorų padažas - 3 šaukštai
  • Augalinis aliejus - 2 šaukštai
  • Miltai - 1 šaukštas
  • Lauro lapas - 1vnt
  • Malti juodieji pipirai pagal skonį
  • Druska pagal skonį

Paruošimas:

  • Paruoškite ingredientus. Jautienos guliašui su padažu reikia: jautienos minkštimo, svogūno, pomidorų pastos arba pomidorų padažo (nebūtina), vandens, miltų, lauro lapų, juodųjų pipirų, druskos.
  • Nuplaukite jautieną, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
  • Nulupkite svogūną ir supjaustykite mažais kubeliais
  • 4 Gilioje keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Maišydami kepkite mėsą ant stiprios ugnies, kol pagels.
  • Į keptuvę su mėsa įdėkite susmulkintą svogūną. Kepkite kartais maišydami, apie 5 minutes ant vidutinės ugnies.
  • Pabarstykite mėsą su svogūnais miltais, druska ir pipirais ir kruopščiai išmaišykite. Kepkite dar apie 3 minutes.
  • Į mėsą įpilkite pomidorų padažo. Greitai viską sumaišykite.
  • Į keptuvę supilkite vandenį. Jo gali būti daugiau ar mažiau, nei nurodyta recepte.Svarbiausia, kad vanduo beveik visiškai uždengtų mėsą. Kruopščiai viską sumaišykite. Pridėkite lauro lapus.
  • Troškinkite uždengtą guliašą ant silpnos ugnies, maždaug 1,5 valandos.

 

Jautienos troškinys su morkomis ir svogūnais 

Troškinta jautiena yra patiekalas, kuris pasigamina ilgai termiškai apdorojant mėsą su daržovėmis ir prieskoniais. Terminio apdorojimo procesas, vadinamas troškinimu, reiškia produkto pašildymą nedideliame skysčio kiekyje arba net be skysčio. Paskutiniu atveju manoma, kad troškinimas vyksta savo sultyse. Be to, troškinimas yra puikus būdas kietą maistą, pavyzdžiui, jautieną, padaryti minkštu.

jautienos_troskinys 

Ingredientai:

  • Jautiena -  600 g
  • Svogūnai - 200 g 
  • Morkos -  200 g 
  • Juodieji kvapiųjų pipirų žirneliai - 5 vnt 
  • Lauro lapas - 3 vnt
  • Paprikos - 1 arbat. šaukštelis 
  • Malti raudonieji pipirai - ⅓ šaukštelis 
  • Druska pagal skonį 
  • Malti juodieji pipirai pagal skonį 
  • Augalinis aliejus - 100 ml 

 Paruošimas:

  • Supjaustykite jautieną gabalėliais (nebūtina).
  • Paimkite gilią keptuvę. Įdėkite ten jautieną, užpilkite stikline verdančio vandens.
  • Įdėkite pipirus, lauro lapus, užvirkite. Troškinkite ant silpnos ugnies, uždengę apie 40 minučių, kol skystis beveik visiškai išgaruos. 
  • Nulupkite svogūną, supjaustykite dideliais pusžiedžiais, tada perpjaukite pusžiedžius per pusę. 
  • Nulupkite morkas, supjaustykite griežinėliais.
  • Kai beveik visas puode esantis skystis išgaruoja, supilkite į jį augalinį aliejų. Pridėkite svogūną ir morkas. 
  • Maišykite, padidinkite ugnį ir kepkite daržoves ir mėsą apie 10 minučių.
  • Supilkite dar vieną stiklinę verdančio vandens, įberkite druskos, paprikos, dviejų rūšių pipirų. Tada toliau kepkite jautieną ant silpnos ugnies, uždengtą 40-50 minučių.

 

Jautienos befstrogenas

Jautienos befstrogenas (iš prancūziško Bœuf Stroganoff). Nors pavadinimas yra prancūziškas, tačiau jautienos befstrogenas yra rusiškas patiekalas, kuris tapo plačiai paplitęs pasaulyje. Vien paminėjus šį jautienos patiekalą, iš karto prieš akis atsiranda plonų mėsos gabalėlių apetitą keliančiame padaže, paveikslėlis. Idealiu atveju tai turėtų būti šviežia jautienos nugarinė, tačiau parduotuvėse žodis „šviežia“ retai sutampa su parduodama nugarine, taip pat ji yra gana brangi. Todėl, jei nėra geros nugarinės, imkite šviežios jautienos minkštimą (be venų).

jautienos_befstrogenas

 

Ingredientai:

  • Jautiena -  400 g
  • Svogūnai - 2 vnt
  • Grietinė - 200 g
  • Pomidorų pasta - 2 šaukštai
  • Kvietiniai miltai - 1 valgomasis šaukštas
  • Susmulkintos petražolės - 2 šaukštai
  • Druska pagal skonį
  • Augalinis aliejus - 50 ml
  • Malti juodieji pipirai pagal skonį

 Paruošimas:

  • Jautieną nuplaukite, gerai nusausinkite ir supjaustykite griežinėliais.
  • Įdėkite mėsos griežinėlius tarp dviejų plėvelės sluoksnių ir atmuškite mėsą.
  • Muštą mėsą supjaustykite plonomis juostelėmis
  • Nulupkite svogūną ir supjaustykite žiedais, tada supjaustykite į keturias dalis.
  • Į aliejumi įkaitintą keptuvę, paberkite druska, pipirais, suberkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės.
  • Iškepusius svogūnus pabarstykite miltais ir išmaišykite.
  • Į svogūnus įpilkite grietinės, pomidorų padažo (pagal skonį) ir išmaišykite.
  • Grietinės mišinį užvirkite ir užpilkite trupučiu vandens (vandens tiek, kad padažas nebūtų per tirštas ar skystas).
  • Padažą šiek tiek pavirkite, nuolat maišydami, kad gautumėte norimą tirštumą ir vienodą konsistenciją.Pagardinkite druska ir pipirais.
  • Gerai įkaitinkite kitą keptuvę, užpilkite trupučiu aliejaus ir išdėliokite mėsą.
  • Kepkite mėsą iki minkštumo, pagardinkite druska ir pipirais.
  • Keptą mėsą perkelkite į padažą, sumaišykite ir troškinkite dar 2-3 minutes ant silpnos ugnies.

 

Skanaus! 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Faršo paplotėliai orkaitėje

Orkaitėje kepti faršo paplotėliai su bulvėmis ir sūriu stožki

Guliašas su jautiena

Klasikinis jautienos guliašas - receptas iš tradicinės vengrų virtuvės.

Jautienos antrekotas

Jautienos antrekotas yra bene populiariausias patiekalas iš jautienos, ir ne mažiau - skanus.

Jautienos befstrogenas

Jautienos befstrogenas yra rusiškas patiekalas, kuris populiarus visame pasaulyje.

Jautienos ir daržovių suktinukai

Tortilijų suktinukai su jautiena ir daržovėmis

Jautienos steikas

Keptas jautienos steikas yra vienas geresnių bei sotesnių mėsos patiekalų.

Jautienos troškinys su morkomis ir svogūnais 

Jautienos troškinys su morkomis ir svogūnais bei kitomis daržovėmis, yra gana paprastas bet skaniai pagaminamas receptas.

Liulia kebabas

Kaip pagaminti minkštutėlį, tirpstantį liulia kebabą. Tikro liulia kebabo gamybos receptas

Makaronai su jautienos padažu

Makaronai su jautienos faršu gaunasi maistingi, o konservuotų pomidorų dėka - sultingi ir originalūs.

Naminis jautienos karpačas

„Carpaccio“ yra tradicinis šalto užkandis Italijoje, kuris dažniausiai ruošiamas iš žalios mėsos ar žuvies.

Čili sriuba su jautiena

Čili sriuba yra vienas geriausių patiekalų iš jautienos, kuris yra gana dažnai gaminamas beveik kiekvienoje virtuvėje.

Geriausios video instrukcijos