Džemas nuo uogienės skiriasi tvirta konsistencija. Juodųjų serbentų džemas kartais labiau panašus į vaisinį sūrį, nei į uogienę. Jį labai patogu patepti batoną. Juodųjų serbentų džemus labai dažnai naudoja sluoksniuojant pyragus ir tortus.
Juodųjų serbentų uogos labai rūgščios. Sirpstant uogoms jos praranda kiek rūgštumo, todėl džemams geriausia naudoti persirpusias uogas.
Džemas skaniausias iš sulčių, kauliukai gana kieti ir valgant jaučiasi. Sultis išspausti paprasčiausia uogas sutraiškant ir išspaudžiant per tinklinį maišelį. Blenderiuojant smulkios dalelės kemša maišelio skylutes.
Sutraiškytas uogas verta palikti pusdieniui,kad odelės atiduotų naudingas medžiagas. Ilgaiu geriau nelaikyti, nes gali pradėti rūgti.
1 l sulčių,
0,5- 1 kg cukraus
Sultis ir cukrų sumaišome puode verdant. Užvirinus nugraibome putas, sumažiname ugnį ir dar verdame pusvalandį maišydami ant mažos ugnies.
Juodųjų serbentų uogos džeme labai puikiai dera su rūgšties netutinčiomis uogomis ir vaisiais. Labai derės tręšnės ir abrikosai. Juos iškaulinam ir pusdienį palaikom sumaišę su cukrumi panačiomis proporcijomis.
Iki virimo ir putų nugraibymo verdame atskirai, vėliau viską sumaišome. Su kitomis uogomis gali tekti virti ilgiau, iki valandos.
Karštą juodųjų serbentų džemą išpilstome į stiklainėlius ir užsukame steriliais dangteliais. Palaikome apvertus kol atauš.
Temos straipsniai
Agrastų ir juodųjų serbentų kompotas
Kompotas iš agrastų ir juodųjų serbentų
Agrastų ir juodųjų serbentų uogienė
Juodųjų serbentų ir agrastų uogienės receptas, šviežia ir uogienė žiemai
Juodųjų serbentų džemas
Džemo iš juodųjų serbentų receptas
Juodųjų serbentų uogienė
Juodųjų serbentų uogienės receptas
Pyragas su juodaisiais serbentais
Skanaus pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptas
Raudonųjų serbentų uogienė su bananais
Kaip pagaminti skanią raudonųjų serbentų uogienę su bananais
Raudonųjų serbentų žele žiemai
Raudonųjų serbentų drebučių receptas žiemai