Naminis pomidorų padažas
Atnaujinta: 2020-09-21
  • Naminis pomidorų padažas

  Padažai su pomidorais neabejotinai patenka tarp populiariausių padažų Lietuvoje ir pasaulyje. Parduotuvių lentynose net sudėtinga išsirinkti geriausią pomidorų padažą. Tačiau net išsirinkus geriausią pomidorų padažą prekybos centre, greičiausiai sugebėsite pasidaryti dar skanesnį naminį pomidorų padažą. Ne todėl, kad jų nemoka gaminti. Gamindami naminį pomidorų padažą galite panaudoti išskirtinės kokybės šviežius pomidorus, naudoti mažiau konservuojančių ingradientų kurie dominuoja gamyklinėje produkcijoje. Taip pat pritaikyti padažą priimtiniausią savo skoniui. 

   Saldžiarūgštis pomidorų ir paprikų padažas

Vienas iš geriausių pomidorų padažų. Išeina saldžiarūgštis padažas idealiai tinkantis prie mėsos patiekalų.

1 kg kilogramas prinokusių pomidorų,
1 kg saldžiųjų paprikų
0,15 kg svogūnų, 
5 česnako skiltelės,
Pusė aitriosios paprikos arba ketvirtadalis šaukštelio maltų paprikų,
2 šaukštai cukraus,
Šaukštas druskos,
2 šaukštai acto, geriausia natūralaus, obuolių, vynuogių
Šaukštas alyvuogių aliejaus,

Žaliųjų džiovintų ar šviežių prieskonių kaip petražolės, bazilikai, kalendros, čiobreliai, raudonėlis,

Malti juodieji pipirai,  muskato riešuto milteliai,

Supjaustomi pomidorai ir paprikos ir dedami į troškinimo puodą. Po dešimties minučių sublenderiuojama. Pomidorai verdami su odelėmis, jos turi pektino kuris tirštins padažą. Dedamos pjaustytos aštrios paprikos su sėklytėmis. Jos duoda daugiausiai aštrumo. Masė verdama apie 2 valandas. Dedami pjaustyti svogūnai, druska, cukrus. Verdama dar 15 minučių, sudedami žali prieskoniai, pipirai, česnakai, muskatas. Pavirus dešimt minučių, išjungiama, palaikoma penketą minučių. Sublenderiuojama ir vėl kaitinama iki užvirs. Užvirus išpilstoma į stiklainiukus, užsukami dangteliai ir ataušinama apvertus.

Pomidorų padažas su morkomis

1 kg pomidorų,
0,5 kg morkų,
0,1 kg svogūnų,
4 skiltelės česnako,
2 šaukštai cukraus,
1 šaukštas druskos,

Juodųjų pipirų, maltų kalendrų

Pomidorus supjaustome ir kaitiname puode, po dešimties minučių sublenderiuojame. Sutarkuotas morkas ir pjaustytus svogūnus dedame į tyrę. Pabandykite morkas apkepinti, gaunamas subtilesnis skonis. Kaip ir pakepinus svogūnus. Kepinant cukrus karamelizuojasi. 
  Verdame dar kelias valandas, dedame druską, cukrų, česnaką, prieskonius. Ataušiname, blenderiuojame ir vėl kaitiname. Verdantį pomidorų padažą su morkomis supilstom į stiklainius. 

Aštrus adžikos padažas

Adžikų receptų yra labai daug, seniausiuose receptuose nėra pomidorų. Tačiau mūsų skoniui labiau priimtinos adžikos su pomidorais ir paprikomis. 

1 kg pomidorų,
0,5 kg paprikų,
0,3 kg morkų,
1 -2 aštriosios paprikos,
2 česnako skiltelės,
0,5 citrinos,
Šaukštas druskos,
Šaukštas cukraus,
100 g aliejaus,
Petražolės, krapai, kalendra,

Pomidorus, paprikas ir aštriąsias paprikas pjaustome ir dedame į puodą. Kaitiname apie 10 minučių, sudedame kepintas morkas, blenderiuojame. Į tyrę dedame druską, cukrų, maltą kalendrą, supilam aliejų. Užvirus išjungiam ir sudedam pjaustytą česnaką, petražoles, krapus, įspaudžiame citriną. Palaikom 10 minučių, vėl užverdam, sublenderiuojam ir išpilstom į stiklainius. 

 

Naminis pomidorų padažas su česnakais

Didelis kiekis česnako labai gerai jaučiasi. Šis padažas gana universlus, tiks prie mėsos ir prie kiaušinienės. Dėl didelio česnako kiekio ji dar papildomai verta kaitinti dedant į sriubas ir troškinius.

1 kilogramas pomidorų,
2 česnako skiltelės,
Šauktas gero aliejaus,
Šaukštelis kokybiško 6 procentų acto,
Nepilnas šaukštelis druskos,
Trečdalis šaukštelio juodųjų pipirų,
Pusė šaukštelio cukraus,
Petražolė, raudonėlis, bazilikas

Pomidorus verdame, blenderiuojame, dar verdame apie valandą. Sudedame likusius ingradientus, išungiame ugnį, palaikome penketą minučių, kad atauštų. Sutriname ir palaikome iki užvirimo. Sudedame į stiklainiukus. 

Saldžiarūgštis pomidorų padažas su ananasais

 Sparčiai populiarėjantis padažo receptas labai panašus į Uncle Ben'c . Labai universaliai naudojamas, netgi vienas su duona.

1 kg pomidorų,
0,25 l talpos ananasų skardinė,
0,3 kg paprikų,
0,3 kg svogūnų,
0,3 kg morkų,
2 šaukštai cukraus,
2 šaukštai aliejaus,
2 šaukštai lengvesnio vaisinio acto ( dažniausiai būna 6 procentų)

 Pomidorų nelupu, išvirus ir sutrynus blenderiu nieko nesijaučia. Pomidorai supjaustomi kartu su paprikomis dedami į puodą ir po 10 minučių blenderiuojami. Svogūnus ir morkas apkepu, duoda padažui subtilesnio skonio. Kaip ir visais atvejais kepama plonu sluoksniu, kad cukrus karamelizuotusi. Įdedama į tyrę kartu su druska, cukrumi. Dar troškinama valandą, supilami ananasai, sudedama druska, cukrus. Po 20 minučių supilamas actas, pora minučių paverdama ir išpilstoma į stiklainiukus. 
  
 Dar pomidorų padažai gali būti su obuoliais, bruknėmis, cukinija, abrikosais, razinomis, slyvomis.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agurkų mišrainė žiemai

Agurkų mišrainės žiemai su garstyčiomis receptas

Aštrus padažas žiemai

Aštraus sodraus ir švelnaus skonio padažo žiemai receptas

Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's

Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas

Naminiai krienai

Skanių krienų receptas, kaip padaryti naminius krienus, krienų paruošimas

Naminis pomidorų padažas

Geriausių naminių pomidorų padažų receptai