Jūros šukutės
Atnaujinta: 2025-08-13

Jūros šukutės – dvigeldžiai moliuskai, vertinami dėl salstelėjusios, švelnios mėsos ir subtilaus jūros aromato. Norvegijoje dažniausiai sutinkama raudonoji šukutė (Chlamys islandica) – palyginti nedidelė, rausvai ruda, su gana didele  raumens „kojele“. Taip pat pasitaiko ir didžiųjų šukučių (Pecten maximus), kurios savo skersmeniu gali prilygti mažai lėkštei, tačiau jų raumens dydis išlieka panašus kaip mažesnių rūšių – skirtumas daugiausia kiauto dydyje ir išvaizdoje.

jūros šukutės
Jūros šukutes geriau valgyti vien kojelę, ypač Norvegijoje vasaros pabaigoje. Šukutės filtruoja kiek dumblių ir organuose gali likti nuodingų dumblių. Tai dažniausiai būna rugpjūčio mėnesį, apie pavojingas vietas galima rasti Norvegų žemėlapiuose.

Geriausias laikas gaudyti šukutes Norvegijoje – rudens pabaiga ir žiema (nuo spalio iki kovo). Šiuo metu jos būna stambiausios, mėsa – tankesnės tekstūros, o skonio profilis ryškiausias. Vasarą šukutės būna liesesnės, nes daugiau energijos skiria dauginimuisi.

Gaudymas dažniausiai vyksta rankiniu būdu nardant arba naudojant specialius grėblius ir gaudykles, tačiau Norvegijoje daugelyje vietų galioja griežtos taisyklės dėl vietų ir sezonų, tad prieš renkant verta pasitikrinti vietinius reikalavimus.

Suši su jūros šukutėmis


Žalios jūros šukutės – subtilus ir salstelėjęs ingredientas, idealiai tinkantis nigiri ar sashimi stiliaus suši. Svarbiausia – naudoti itin šviežias šukutes, kurios nebuvo užšaldytos.

Suschi su jūros šukutėmis receptas

  • 4 šviežios jūros šukutės

  • 150 g suši ryžių

  • 200 ml vandens

  • 2 valg. š. ryžių acto

  • 1 valg. š. cukraus

  • ½ a. š. druskos

  • 2 nori lakštai (tik jei daroma gunkan stiliaus)

  • Sojų padažo ir marinuoto imbiero patiekimui

Suchi su jūros šukutėmis gaminimas

  1. Ryžius nuplaukite, virkite su vandeniu iki minkštumo.

  2. Sumaišykite ryžių actą, cukrų ir druską, supilkite į šiltus ryžius, atvėsinkite.

  3. Šukutes perpjaukite į plonas riekeles.

  4. Formuokite ryžių ovalus, ant jų uždėkite šukutės gabalėlį.

  5. Patiekite su sojų padažu ir imbieru.

Švelniai keptos jūros šukutės


Šukutės skaniausios, kai jų vidus išlieka sultingas. Trumpas kepimas ant stiprios ugnies leidžia išgauti auksinę plutelę, bet neperkepti.

Švelniai keptų jūros šukučių receptas

  • 6–8 šviežios jūros šukutės

  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus

  • 20 g sviesto

  • Druskos ir maltų baltųjų pipirų pagal skonį

  • Keli lašai citrinos sulčių

Švelniai keptų jūros šukučių gaminimas

  1. Nusausinkite šukutes, pagardinkite druska ir pipirais.

  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite šukutes ir kepkite po 1–1,5 min. iš kiekvienos pusės.

  3. Įdėkite sviestą, leiskite jam išsilydyti ir šaukštu apšlakstykite šukutes.

  4. Nukelkite nuo ugnies, apšlakstykite citrinos sultimis.

keptos jūros šukutės

Jūros šukutės grietinėlės padaže


Klasikinis prancūziškas derinys – šukutės ir grietinėlė. Padažas gali būti praturtintas baltuoju vynu ar žuvies sultiniu, kad suteiktų daugiau gylio.

Jūros šukučių grietinėlėje receptas

  • 6–8 šviežios jūros šukutės

  • 1 valg. š. sviesto

  • 1 mažas šalotinis svogūnas

  • 50 ml baltojo vyno

  • 70 ml grietinėlės

  • Druskos ir maltų baltųjų pipirų pagal skonį

  • Šviežių krapų papuošimui

Jūros šukučių grietinėlėje gaminimas

  1. Šalotinį svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepkite svieste.

  2. Įpilkite vyno, pavirkite, kol sumažės per pusę.

  3. Supilkite grietinėlę, pagardinkite ir trumpai pakaitinkite.

  4. Kitame inde švelniai apkepkite šukutes po 1 min. iš abiejų pusių.

  5. Patiekite užpildami grietinėlės padažu ir papuoškite krapais.

jūros šukutės grietinėlėje
Jūros šukutės grietinėlėje geriausias receptas šaldytoms jūros šukutėms. Jū skonis jau gana lėkštas, tačiau išlieka mėsos švelnumas ir kiek skonio, kurį grietinėlė ir kiek prieskonių papildys.

Šukutės žuvies sultinyje su šafranu


Lengvas, aromatingas sultinys iš žuvies kaulų, pagardintas šafranu ir baltuoju vynu, sušildo ir išryškina šukučių salstelėjusį skonį. Patiekalas primena Viduržemio jūros virtuvės eleganciją.

Jūros šukučių sultinyje receptas

  • 6–8 šviežios jūros šukutės

  • 300 ml žuvies sultinio (iš oto ar menkės kaulų)

  • 50 ml sauso baltojo vyno

  • Žiupsnelis šafrano siūlelių

  • 1 mažas šalotinis svogūnas

  • 1 a. š. alyvuogių aliejaus

  • Druskos ir maltų baltųjų pipirų pagal skonį

  • Šviežių krapų ar petražolių papuošimui

Jūros šukučių sultinyje gaminimas

  1. Šafrano siūleles užpilkite 2 valg. š. šilto vandens ir palikite 5 min.

  2. Smulkintą šalotinį svogūną apkepkite alyvuogių aliejuje, įpilkite vyną ir pavirkite 1–2 min.

  3. Supilkite žuvies sultinį ir šafrano užpilą, pagardinkite, pavirkite dar kelias minutes.

  4. Sudėkite šukutes į verdantį sultinį ir virkite vos 1 min., kad tik sušiltų ir šiek tiek pasigaruotų.

  5. Patiekite giliose lėkštėse, užpildami sultiniu, ir papuoškite žolelėmis.

Šukutės su menkės kepenų paštetu


Tai skandinaviško charakterio patiekalas, kuriame šukutės derinamos su sodriu, švelniai rūgštoku menkės kepenų paštetu. Kepenyse esantys natūralūs aliejai suteikia išskirtinį skonio gylį.

Jūros šukutės su menkės kepenėlėmis receptas

  • 6 šviežios jūros šukutės

  • 100 g konservuotų menkės kepenų (arba šviežių)

  • 20 g minkšto sviesto

  • ½ a. š. citrinos žievelės

  • 1 a. š. citrinos sulčių

  • Žiupsnelis maltų baltųjų pipirų

  • Skrudintos baltos duonos patiekimui

Jūros šukučių su menkės kepenėlėmis gaminimas

  1. Menkės kepenis nusausinkite, sutrinkite su sviestu, citrinos žievele, sultimis ir pipirais, kol gausite vientisą paštetą.

  2. Šukutes nusausinkite, apkepkite po 1–1,5 min. iš abiejų pusių.

  3. Patiekite ant skrudintos duonos su storu sluoksniu pašteto ir uždėtomis šukutėmis.

Oto carpaccio su jūros šukutėmis ir jūros ežių ikrais


Tai tikras jūros delikatesų trio – plonai pjaustytas žalias otas, lengvai apkeptos šukutės ir kreminiai jūros ežių ikrai. Skoniai kontrastuoja ir susilieja viename kąsnyje.

Jūros šukučių su oto carpaccio receptas

  • 100 g itin šviežios oto filė (be odos ir kaulų)

  • 4 šviežios jūros šukutės

  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus

  • 30 g jūros ežių ikrų

  • ½ citrinos sulčių

  • Druskos ir maltų baltųjų pipirų pagal skonį

  • Mikrozalumynų ar krapų papuošimui

Jūros šukučių su oto carpaccio gaminimas

  1. Otą labai plonai supjaustykite ir išdėliokite ant atšaldytos lėkštės.

  2. Šukutes nusausinkite ir apkepkite po 1 min. iš abiejų pusių, kad vidus liktų švelnus.

  3. Apšlakstykite otą ir šukutes alyvuogių aliejumi bei citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.

  4. Ant viršaus uždėkite jūros ežių ikrų ir papuoškite žolelėmis.

 

Jūros šukučių ir jūros ežių ikrų risotto ant malkų ugnies


Šis risotto variantas nutolsta nuo itališko „al dente“ ir artėja prie tradicinio kaimiško stiliaus – ryžiai minkšti, birūs, o aromatas įgaunamas iš malkinės ugnies dūmų. Paeljos keptuvė suteikia didesnį garavimo paviršių, todėl skystis išgaruoja tolygiai, o skoniai susitelkia. Jūros šukutės ir jūros ežių ikrai čia atlieka pagrindinį vaidmenį – suteikia patiekalui salstelėjusį jūros skonį ir kreminę tekstūrą.

Risoto su jūros šukutėmis receptas

  • 250 g apvalių ryžių (arborio arba kito risotto tipo, bet virti iki minkštumo)

  • 1 l karšto žuvies sultinio (iš oto ar menkės kaulų)

  • 150 ml sauso baltojo vyno

  • 8–10 šviežių jūros šukučių

  • 50 g jūros ežių ikrų

  • 1 vidutinio dydžio svogūnas

  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus

  • 30 g sviesto

  • Druskos ir maltų baltųjų pipirų pagal skonį

  • Šviežių petražolių papuošimui

Risoto su jūros šukutėmis gaminimas

  1. Ant malkinės ugnies įkaitinkite paeljos keptuvę, supilkite alyvuogių aliejų.

  2. Smulkintą svogūną kepkite, kol taps permatomas.

  3. Suberkite ryžius ir maišykite, kol jie pasidengs aliejumi ir lengvai pakeps.

  4. Supilkite vyną ir leiskite jam beveik visiškai išgaruoti.

  5. Po samtį pilkite karštą sultinį, maišydami kas kelias minutes, bet leiskite ryžiams virti ilgiau nei įprastam risotto – kol jie taps visiškai minkšti ir birūs (apie 25–30 min. priklausomai nuo ugnies stiprumo).

  6. Tuo metu šukutes atskirai trumpai apkepkite svieste po 1–1,5 min. iš abiejų pusių, kad vidus liktų sultingas.

  7. Likus 2 minutėms iki virimo pabaigos, į ryžius įmaišykite pusę jūros ežių ikrų, kad jie suteiktų patiekalui kreminį jūros aromatą.

  8. Užbaigę virimą, sudėkite šukutes ant ryžių, papuoškite likusiais jūros ežių ikrais ir pabarstykite petražolėmis.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Jūros ežio ikrai

Jūros ežio ikrų patiekalai ir top 5 receptai

Jūros gėrybių sriuba su grietinėle

Jūros gėrybių sriubos pagamintos žuvies sultinyje receptas

Kaip gaminti sushi ryžius

Kaip virti sushi ryžius, sushi gamyba, ingredientai sushi ryžiams, kaip plauti sushi ryžius, kaip gaminti maki sushi, sushi ingredientai, koks gali būti sušių įdaras, sushi tiekimas

Krevetės grietinėlės padaže

Keptų krevečių grietinėlės padaže receptas, puikus receptas su krevetėmis

Krevetės pomidorų padaže

Krevečių troškinys pomidorų padaže

Krevetės tempura tešloje

Užkandis su krevetėmis keptomis tempura tešloje

Makaronai su jūros gėrybėmis

Padažas makaronams iš jūros gėrybių, greitai pagaminamas makaronų padažas

Prancūziška žuvies sriuba Bouillabaisse

Prancūziškos Viduržemio jūros Marselio sriubos Bouillabaisse receptas

Įdaryti kiaušiniai su krabų lazdelėmis

Krabų lazdelėmis ir avokadu įdarytos kiaušinių puselės