Kūčiukai yra tradicinis Kūčių patiekalas. Kūčiūkų prasmė ant stalo primiršta. Kūčiūkai atkeliavo iš graikų, slavų ir gal net žydų tradicijų. Senoviniai kūčiukai tai būvo įvairios kruopos įdėtos į pasaldintą vandenį. Tikriausiai žinomiausi šutinti kviečiai medaus vandenyje. Tarpukaryje kūčiukais vadindavo bandeles su aguonomis
Jums reikės:
- 130 ml šilto vandens,
- 10 g šviežių mielių,
- 1-2 šaukštai cukraus,
- 250 g miltų,
- 1 žiupsnelio druskos,
- 1 šaukšto aliejaus,
- 25 g aguonų.
Kūčiukų gaminimas:
Į šiltą vandenį suberti cukrų (jei norite saldžiau, cukraus berkite daugiau), sudėti mieles ir viską išsukti, kol mielės ištirps. Miltus išsijoti į skystą masę, suberti druską ir užminkyti tešlą. Minkyti tešlą rankomis užtrunka apie 10 minučių. Galiausiai supilti aliejų ir aguonas ir dar kartą paminkyti. Uždengti ir leisti pakilti dvigubai.
Pakilusią tešlą pasidalinti į 4 dalis. Kiekvieną dalį išvolioti į virveles. Supjaustyti 1 cm gabaliukais. Kepimo skardas iškloti kepimo popieriumi ir sudėti kūčiukus. Pašauti į 180° C orkaitę 15-20 min.
Ataušusius susidėti į krepšelį ar sandarią dėžutę.
Skanaus!
Birutė S.
Temos straipsniai
12 Kūčių patiekalų
Kūčių stalas iš 12 patiekalų, geriausi Kūčių patiekalai
Burokėlių mišrainė su pupelėmis
Tradicinės burokėlių salotos su pupelėmis receptas
Geriausi silkės patiekalai Kūčioms
Silkės receptai Kūčioms, kaip pagaminti silkės patiekalą Kūčioms
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kiaušiniai įdaryti silke
Silke įdarytų kiaušinių receptas
Kūčiukų receptas
Kaip iškepti skanius kūčiukus
Silkė su morkomis ir svogūnais pomidorų padaže
Tradicinis šventinis silkės patiekalas Kūčioms, Kalėdoms ir Velykoms
Sveikuolių salotos
Sveikos salotos su daigintais grikiais ir saulėgrąžomis
Įdaryti kiaušiniai su lašiša
Lašiša įdarytų kiaušinių receptas