12 Kūčių patiekalų
Atnaujinta: 2020-03-09

    Su kiekvienais metais ant Kūčių stalo vis kinta patiekalų mados. Skubame, naudojame pusfabrikačius, vis daugiau ant stalo atsiranda užkandžių. Tačiau nuosekliai laikomasi tradicijos ant stalo patiekti 12 kūčių patiekalų. 
     
     Įprastai kučių stalas dengiamas balta staltiese.  Retas ant stalo padeda tradicinį šieno pundelį. Vis rečiau stalą papuošia tradicinė plotkelė - kalėdaitis atnešta iš bažnyčios. 

  Tradiciniai Kūčių patiekalai 

Kuklus Kūčių stalo papuošimas kūčiukai. Retas juos gaminasi pats, tai vienas iš 12 Kūčių patiekalų kuris perkamas parduotuvėje. Nors iš tiesų pasigaminti juos labai paprasta.

Reikės:
1 kg kvietinių miltų,
0,5 ml vandens,
Pusė šaukštelio sausų mielių,
100 g. cukraus,
3 šaukštai aguonų,
50 g aliejaus,
Pusę šaukštelio druskos,
Pora šaukštelių vanilinio cukraus,

Apie 30 laipsnių temperatūros vandenyje išmaišome mieles. Supilame cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišome. Maišant pilame miltus, sudedame aguonas ir druską. Išmaišome iki vienalytės masės. Supilame aliejų ir maišome tešlą kol ji nelips prie rankų.
  Tešlą palaikome apie valandą uždengę rankšluoščiu. 
Atpjauname gabaliukus ir sukočiojome į virvelę. Supjaustome mažyčiais gabaliukais ant miltuotos lentelės. Dedame į skardą išklota kepimo popieriumi. Kepama apie 230 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių. 

 Kūčių kisielius
 
Tradiciškai Kūčioms būdavo gaminamas avižų kisielius. Gaminamas jis iš avižų dribsnių, jas užpylus tris kartus didesniu kiekiu vandens. Įdedamas galabėlis juodos duonos. Duodama pastovėti apie parą. Skystis nupilamas, pasaldinamas,  padruskinamas ir verdamas maišant kol sutirštės. 
  Sunku šį patiekalą įsiūlyti vaikams. Todėl geriau pagaminti gerokai skanesnį spanguolių kisielių. Tik jam jau reikės krakmolo. 
  300 g spanguolių,
  200 g. cukraus
  200 g. krakmolo
 1000 mg vandens
Cinamonas, gvazdikėliai
Spanguoles, cukrų,  dedame į verdantį vandenį, verdame. Sutriname ir lėtai pilame šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą. 
spanguoliu_kisielius
Spanguolių kisielius ir aguonų pienelis. Du labai tradiciniai Kūčių stalo patiekalai.
Aguonų pienelis užims kiek laiko. Pradžioje išmirkome apie stiklinę aguonų užpildami ant aguonų verdančio vandens. Brinkome apie 5 valandas.
  Išbrinkintas aguonas sutriname blenderiu ar mikseriu. Šis sutrintų aguonų kiekis užpilamas litru verdančio vandens. Įdedami trys šaukštai ( trečdalis nuo aguonų apimties) cukraus arba medaus.
 
Žuvies patiekalai kūčioms
 
Žuvis laikoma tradiciniu Kūčių patiekalu. Ją galima paruošti daugybe būdų, pasitraukiant nuo senelių kiek įprastų receptų. Silkė   ilgai karaliavo ant Kūčių stalo ne tik dėl skonio, bet ir dėl to, kad buvo sąlyginai prabangi užjūrio žuvis. O dabar supermarketuose prieš šventes atpinga šviežia lašiša, krevetės ir kitos žuvys bei  jūros gėrybės. Tai tos šventės kai galima paragauti kiek šviežesnių žuvų ir jūros gėrybių. Užsiperkama didesniais kiekiais, bet ir pirkėjų didžiulis pirkimas. 
 
 Kepta lašiša tempura tešloje
 
Riebi lašiša traškioje tempura tešloje. Labai įdomus kontrastas. Tempura tešlą panaudosime dar viename recepte su krevetėmis.
 Tempura tešla daroma:
100 g. kvietinių arba ryžių miltai,
Šaukštas krakmolo,
200 ml atšaldyto mineralinio vandens,

Lašiša supjaustoma kąsnio gabaliukais ir nusausinama. Lašišą galima trumpai pamarinuoti, įdėti kiek druskos, pipirų, įlašinti žalios citrinos ir įspausti kiek česnako. Išmaišome ir pusvalandį pamarinuojame. 
Mirkome į skystą tempura tešlą ir dedame į labai stipriai įkaitintą aliejų. Pakanka kelių minučių, kad lašiša būtų paruošta. 
Žuvies patiekalai Kūčioms, Kepta lašiša tempura tešloje
 
Silkė su burokėliais
 
Labai greitas patiekalas panaudojant rudenį konservuotų burokėlių mišrainę. 
Silkė su burokėliais
 
Silkė su saulėgrąžomis
 
Smulkiai supjaustomas svogūnas ir apkepinamas aliejuje. Atskirai kiek pakepinamos saulėgrąžos. Svogūnui sudėta 3 šaukštai saulėgrąžų. Sudedame silkės gabaliukus. 
 
 Silkė su saulėgrąžomis
 
 
 Egzotiški patiekalai Kūčioms
 
Kūčioms ir  Kalėdoms pagaliau parduotuvėse pasirodo egzotiškų vėžiagyvių. Net kartais galima surasti ūsus kraipančių omarų. Šiai šventei atgabena daug krevečių, kurios net nustebina savo šviežumu ir nuolaidomis. Pavyzdžiui didelės krevetės kurios net Maroke kainuoja 12 - 15 eurų, kainavo 6 eurus. 
 
Krevetės tempura tešloje
 
Tą pačią tempurą tešlą kurią naudojome lašišai puikiai panaudosime ir krevečių patiekalui. Krevetėms nuimame kiautelius palikdami uodegėlę. Mirkome į tempūrą krevetes ir kepame įkaitintame aliejuje iki dviejų minučių. Kuo šviežesnės ir mažesnės tuo trumpiau.
 
krevetes_tempura_tesloje 
 
Krevetės keptos su kiauteliais
 
Krevetės šviežumą pirmiausia išduoda kaip laikosi galva. Gendančios krevetės ryšiai tap uodegos ir galvos susilpnėja ir ji mataruojasi. Jei dar laikosi, tikėtina krevetės šviežios. Nulupę krevetės galvą apiplauname ir padedame nulašėti vandeniui.
  Krevetes kiek pasūdome, įspaudžiame kiek česnako ir įspaudžiame citriną. Įkaitiname aliejų ir kepame iš abiejų pusių. 
 
keptos_krevetes 
 
Kūčių stalo akcentas dažniausiai būna sriuba. Tradiciškai tai liesi barščiai. Pabandykite nustebinti šeimą žuvies ir jūros gėrybių sriuba. 
 
Jūros gėrybių sriuba
 
0,5 kg šviežias upėtakis iš akvariumo,
0,15 kg lašišos filė,
0,25 l pomidorų gabaliukų,
Keletą juodų alyvuogių,
Pusė citrinos,

1 svogūnas į sriuba + 1 svogūnas sultiniui,
0,2 kg morkų šiaudelių + 2 morkos sultiniui,
2 skiltelės česnako,

0,15 kg krevečių,
0,2 kg kalmarų,
0,15 kg midijų,

100 g aliejaus
 
Nufiliuojame upėtakį ir iš galvos bei kaulų padarome sultinį. Sultinyje panaudojame kiek lauro lapelių, svogūnų, morkų, druskos, juodųjų pipirų.
 
Apkepiname smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus, morkas, lašišos filė. Kepiname atlaisvindami dalį keptuvės, kad kepami apskrustų. Sudedame pomidorus, alyvuoges, kiek padruskiname ir papipiriname. 
 
 Sudedame eilės tvarka midijas, krevetes, kalmarus, sugrąžiname iš sultinio išimtą ir nukaulintą žuvies mėsą. Suverčiame keptuvės turinį. Užvirus dar įberiame pjaustytų krapų, petražolių ir česnakų. Išjungiame ir palaukiame dešimtį minučių uždengus dangtį.
 
Sriuba kucioms, juros gerybiu sriuba
 
 
 
Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

12 Kūčių patiekalų

Kūčių stalas iš 12 patiekalų, geriausi Kūčių patiekalai

Burokėlių mišrainė su pupelėmis

Tradicinės burokėlių salotos su pupelėmis receptas

Geriausi silkės patiekalai Kūčioms

Kaip pagaminti įsidėmėtiną klasikinį ar modernų silkės patiekalą Kūčioms

Kiaušiniai įdaryti grybais

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Kiaušiniai įdaryti silke

Silke įdarytų kiaušinių receptas

Silkė su morkomis ir svogūnais pomidorų padaže

Tradicinis šventinis silkės patiekalas Kūčioms, Kalėdoms ir Velykoms

Sveikuolių salotos

Sveikos salotos su daigintais grikiais ir saulėgrąžomis

Įdaryti kiaušiniai su lašiša

Lašiša įdarytų kiaušinių receptas