Rauginti kopūstai
Atnaujinta: 2020-09-24

   Rauginimo metu mikroorganizmų pakeisti kopūstai stipriai pasikeičia. Rauginti kopūstai tampa geriau įsisavinami virškinimo sistemos. Tai tikriausiai geriausias kopūstų konservavimo būdas. Žiemos pabaigoje valstiečiams, tolimų kelionių jūreiviams rauginti kopūstai tampdavo nepakeičiamu vitaminų ir naudingų medžiagų šaltiniu. Rauginti kopūstai naudojamai daugybėje patiekalų. Tai salotos, troškiniai, sriubos. Šviežios kopūstų sultys nepakeičiamos valant organizmą po audringo vakarėlio. 
  Kopūstų rauginimo receptų yra gana daug.  Dažniausiai tai įvairūs ingradientai kiek keičiantys kopūstų skonį. 

  Rauginimui naudojami vėlyvųjų ( žieminių) veislių kopūstai. Jie kietesni, baltesni ir turi mažesnes gyslas. Rauginimui naudojami kaip galima šviežesni kopūstai, turintys daugiau sulčių. Skaniausi kelių mėnesių rauginti kopūstai, vėliau jie rūgštėja. 

Klasikiniu būdu rauginti kopūstai

 Klasikiniu būdu kopūstai rauginami medinėse statinėse. Kaimynės rauginti ir rūsyje laikomi kopūstai išlieka panašūs į šviežius beveik iki vasaros. Išsiskirščius vaikams kopūstų daroma mažiau, jie daromi mažesniuose maistiniuose plastikiniuose kibirėliuose. Sąvybės išlieka tokios pačios. Galima rauginti emaliuotame puode, tik be išdaužymų. Aliuminiame ar cinkuotame inde rauginti negalima. 

  Kopūstų viršutiniai lapai nuimami. Kopūstai supjaustomi, labai padeda etnografinės medinės pjaustyklės. Kopūstai supjaustomi 5 milimetrų storio juostelėmis. Rauginime naudojamos morkos kurios pašalina kopūstų kartumą. Jų dedama dešimt procentų nuo kopūstų masės. Morkos sutarkuojamos ant burokinės tarkos.  Kilogramui kopūstų dedamas šaukštas druskos. Naudojama akmens druska be jodo.
  Pjaustyti kopūstai, morkos, druska permaišomi spaudant. 
 Į indo dugną dedami kopūstų lapai, krienų lapai ir šaknys. Galima įdėti česnako skiltelių, aštriosios paprikos, imbiero, lauro lapų, juodųjų pipirų žirneliai. Ant jų dedamas apie 10 centimetrų kopūstų sluoksnis, kopūstai sutankinami medine grūstuve. Turėtų atsirasti sultys. Ant tokio sluoksnio dedami prieskoniai.
  1 kilogramui kopūstų ir morkų mišinio galima įdėti:

50 gramų rūgščių antaninių obuolių,
10 gramų spanguolių arba bruknių,
5  gramus kmynų,

Vėl dedamas kopūstų sluoksnis ir sutankinamas. Užpildžius indą kopūstai prislegiami, kad sultys apsemtų kopūstus. 
  Po kelių dienų skystis susidrumsčia, atsiranda putos. Reikia pradurti mediniu pagaliuku iki dugno, kad išeitų dujos. Prižiūrim šiltai apie dešimtį dienų kol skystis nuskaidrėja. Tada dedame kibirą raugintų kopūstų į šaltą patalpą.

Rauginti kopūstai

   
 Korėjietiškai rauginti kopūstai su burokėliais 
  
  Šiuos nuostabaus skonio raugintus kopūstus jau seniai sutinkame turguose. Jie būna aštresni švelnesni. Pagal panašų receptą gaminami ir geltonos spalvos rauginti kopūstai su ciberžole. Marinuojant su burokėliais galima dėti pjaustytus burokėlius arba sultis. 



1,2 Kopūsto galva,
1 kg burokėlis  arba 0,5 kg burokėlių sulčių,
4 česnako skiltelės,
1 litras vandens,
2 šaukštai druskos,
4 šaukštai cukraus,
50 ml aliejaus,
100 ml lengvo 6 laipsnių obuolių acto,
Galima 0,2 kg morkų,

Kopūstus pjaustome kvadratais. Burokėlius ir morkas pjaustome apie 0,5 cm skritulėliais. Jei naudosim burokėlių sultis išspaudžiam iš burokėlių sultis. Naudojant burokėlių sultis tokiu kiekiu mažiname vandens. 

Kopūstus sluoksniuojame su česnakų skiltelėmis, burokėliais ir morkomis. Užpildžius stiklainį įpilame aliejų. 

Marinatas daromas be burokėlių sulčių. Dedama druska, cukrus, actas. Marinatas pilamas vėsus arba karštas. Sultys pilamos atskirai. Supylus kopūstus prispaudžiame ir šiltai laikoma nuo dienos iki kelių. Po kelių dienų perkeliame į vėsią patalpą. Paruošta valgymui po kelių savaičių. Turime prižiūrėti, kad skystis visada apsemtų kopūstus.

Korėjietiškai rauginti kopūstai

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Rauginti kopūstai

Kopūstų rauginimas, naminio kopūstų rauginimo receptas, klasikinis ir korėjietiškas kopūstų rauginimo receptas

Raugintų kopūstų sriuba

Geriausia kopūstų sriuba, kaip pagaminti skanią kopūstų sriubą

Šviežių kopūstų sriuba

Šviežių kopūstų sriubos su mėsa receptas