Daugelį svečių nustebina mūsų mėgstamas užkandis - traškios marinuotos morkos. Išvaizda jos mažai skiriasi nuo šviežių, ką tik nuskustų morkų. Subtilaus, kiek aštroko skonio morkos, kartu su sūriu ir rūkyta mėsa itin tinka kaip užkandis prie vyno. Jų darome kelis tipus, traškios ir minkštos marinuotos morkos. Pastarosios labai puikiai dera kaip garnyras prie karštų mėsos, ypač žvėrienos patiekalų. Gaminat skiriasi tik virimo laikas. Traškias morkas palaikom apie minutę, daugiau apšutinam nei verdam. Minkštosios morkos verdamos apie 5 minutes. Traškiai marinuotas laikom vėsiai, nes kartais surūgsta.
Morkas marinavimui dažniausiai naudojam iš praretintųjų. Jau kelinti metai nusiperkam labai netolygios kokybės morkų sėklą, todėl sėjam kiek tankiau, geriau praretinti nei turėti tuščius tarpus. Pirmas retinimas būna birželio mėnesį, bet morkos būna labai nedidelės. Antras retinimas būna liepos antroje pusėje kai morkos pasiekia apie 10 centimetrų ilgį ir apie 1,5 centimetro diametrą. Jas labai lengva paruošti, pakanka nuplauti ir kiek patrinti delnuose. Žievė dar nesusiformavusi.
Taip pat pagal šį receptą galima gaminti ir rudenines morkas. Tiek mažesnes nekondicines, tiek perpjauti dideles morkas. Tik jau reikia nuskusti žievę.
4 kg morkų,
2 l vandens,
400 ml aliejaus,
300 ml acto,
200 g cukraus,
2 šaukštai druskos,
40 juodųjų pipirų žirnelių,
2 galvos česnako
Aštrumui gauti sudedam kelias pjaustytas čili paprikų ankštis
Užvirinus vandenį į jas sudedam morkas. Traškias verdame apie 1 minutę, minkštas 5 minutes. Česnako skiltelės verdamos ne daugiau minutės. Nupilam vandenį į kitą puodą ir sudedam marinato ingradientus. Morkas išdėliojame į stiklainiukus. Užvirus marinatui supilstome jį į stiklainėlius. Užsukam dangteliais ir palaikom apvertus kol atauš.
Temos straipsniai
Burokėlių mišrainė žiemai
Konservuota mišrainė iš burokėlių žiemai
Korėjietiškos morkos žiemai
Korėjietiškų morkų žiemai gaminimo receptas
Marinuotos morkos žiemai
Kaip marinuoti morkas žiemai, aštrios morkytės aliejuje, morkų marinatas
Moliūgų ir morkų pyragas
Moliūgo ir morkų pyrago receptas, skaniausias moliūgų ir morkų pyragas.
Morkų ir svogūnų mišrainė žiemai
Konservuotos mišrainės iš morkų su svogūnais receptas žiemai