Obuolių pyragas
Atnaujinta: 2023-09-12

Na ir kas kartais nepasvajoja apie šilto naminio obuolių pyrago gabalėlį ryto tyloje ar vakaro prietemoje? Juk obuolių pyragas – vienas iš gardžiausių ir lengviausiai pagaminamų desertų namuose, kuriam reikalingus ingredientus galima rasti bene kiekvienoje virtuvėje, o ypač rudens sezonu, kuomet obelys linksta nuo vaisių. Vis dėlto dažnai žmonėms tenka susidurti su smulkia gyvenimiška problema: mintis, kad norint šio naminio deserto teks pačiam rengtis virtuvinius apdarus ir užimti namų kepėjo poziciją, jau skamba bauginančiai iki begalybės. Akivaizdu, jog sukimasis virtuvėje – tikrai ne kiekvieno iš mūsų sfera.

Obuoliu pyragas

Kaip bebūtų, net jei ir esate asmuo, kuriam virtuvės aktualijos yra visiškai svetima tema, šiame straipsnyje dalinamės su Jumis 3 paprasčiausiais obuolių pyrago receptais. Receptai padės Jums namuose pasigaminti nuostabųjį, dieviško skonio obuolių pyragą, kuris pakels Jus iki padangių, o namus pripildys jaukumu. Išsikelkite sau iššūkį, įsitraukite į įdomų gaminimo procesą, skanaukite ir lepinkitės jau šiandien!

 

Biskvitinis obuolių pyragas 

 

Biskvitinis obuolių pyragas yra nepaprastai skanus, o negana to, dar ir nepaprastai lengvai pagaminamas. Skonis, kuris dar kartą primins vaikystės dangų ir šiltus namus. Skonis, kurį kepant vadovaujantis apačioje esančiu receptu, visada pavyks išgauti tokį pat gardų ir nostalgišką. Gaminkite, ragaukite – tikrai nepasigailėsite!

Biskvitinis obuoliu pyragas

 

Ingredientai biskvitiniam obuolių pyragui:

  • 5 vienetai kiaušinių
  • 6 vienetai obuolių
  • 150g miltų (1 stiklinė)
  • 180g cukraus (1 stiklinė)
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilės estrakto arba vanilinio cukraus
  • 3g kepimo miltelių

Biskvitinio obuolių pyrago gaminimas

  1. Dubenyje gerai išplakti kiaušinius su cukrumi ir vanilės estraktu (vaniliniu cukrumi). Geriausia plakti elektriniu plakikliu, kadangi reikia tinkamai suplakti kiaušinių masę, kuri turi gautis kiek tirštoka. Masę plakame tol, kol masė pabals ir ženkliai sutirštės.
  2. Į dubenį su kiaušinių plakiniu pamažu įsijoti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Miltus lėtai berti bemaišant masę.
  3. Nuluptus ir plonomis skiltelėmis supjaustytus obuolius apibarstyti cinamonu ir išmaišyti taip, kad cinamonas tolygiai pasidengtų ant visų obuolių.
  4. Į tešlą supilti obuolius ir atsargiai išmaišyti.
  5. Gautą galutinę tešlą pilti į sviestu pateptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (pyrago viršų dar galima nukloti keletu obuolių skiltelių).
  6. Orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros, obuolių pyragą kepti maždaug 50 minučių, kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas neapsivels tešla, o pyrago viršus nusidažys gražia auksine spalva.

Biskvitinio obuoliu pyrago gaminimas

Biskvitinio obuoliu pyrago pazingsnine gaminimo instrukcija

Biskvitinio obuoliu pyrago receptas

 

Gaivus obuolių pyragas 

 

Na ir taip jau susiklostė, jog obuolių pyragas per daugel metų tapo vienu mylimiausių kepinių mūsų nuostabiame krašte - Lietuvoje, kur obelis puošia įvairiausių rūšių gardžiausi obuoliai. Dalinamės su Jumis dar vienu obuolių pyrago receptu, kuriuo vadovaujantis pyragas gausis fantastiško skonio, o ir neįtikėtinai gaivus, it gilus oro gurkšnis saulėtą pavasario rytą. Gaiva, gaiva, gaiva.. Kaip mat siela atsigaus! Išmėginkite!

Gaivaus obuoliu pyrago receptas

Ingredientai gaiviam obuolių pyragui:

  • 6vienetai obuolių
  • Pusėcitrinos
  • 1 bananas
  • 300g speltos miltų
  • 300ml augalinio ryžių pieno
  • 100ml saulėgrąžų aliejaus
  • 6-7 valgomieji šaukštai cukraus
  • 1-2 valgomieji šaukštai rudojo cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 1 arbatinis šaukštelis sodos

Gaivaus obuolių pyrago gaminimas

  1. Nuluptus obuolius supjaustyti smulkesnėmis riekelėmis. Ant supjaustytų skiltelių berti cukrų bei cinamoną. Dubenyje viską gerai išmaišyti, kol obuoliai tolygiai pasidengs cukrumi bei cinamonu.
  2. Kitame dubenyje sutrinti bananą su ruduoju cukrumi. Į gautą mišinį pamažu berti miltus, pilti augalinį ryžių pieną bei aliejų. Viską gerai išmaišyti tol, kol gausis vientisa masė.
  3. Atskirame indelyje iš citrinos išspausti citrinos sultis ir įberti sodos, viską gerai išmaišyti. Gautą skystį supilti į tešlą, gerai į ją įmaišyti.
  4. Daugiau nei pusę (2/3) tešlos supilti į sviestu pateptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Tuomet sudėti riekelėmis supjaustytus ir cukrumi bei cinamonu padengtus obuolius, tolygiai paskirstyti. Ant obuolių supilti likusią tešlos dalį.
  5. Orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros, obuolių pyragą kepti maždaug 30-35 minutes, kol įkišus medinį pagaliuką ir jį ištraukus jis liks neapsivėlęs tešla. Geriausia kepti su kepimo fukcija su vėjeliu.

 Gaivaus obuoliu pyrago gaminimas Gaivaus obuoliu pyrago pazingsnine kepimo instrukcija Gaivus obuoliu pyragas

 

Močiutės obuolių pyragas

 

Klasikinio skonio obuolių pyragas, kuriam suteikėme pavadinimą “Močiutės obuolių pyragas” dėl jo paprastumo bei ilgamečio, eilės kartų patikrintu receptu. Šis receptas tarnavo iš kartos į kartą jau daug metų, o dieviško skonio pyragas džiugino visus, kuriems teko jo ragauti. Neįtikėtinai paprastas močiutės obuolių pyragas, kurį iškepus vieną kartą, net neabejojame, kepsite ir dar, ir dar kartą..

Biskvitinis obuoliu pyragas

Močiutės obuolių pyrago ingredientai:

  • 6-8 vienetai obuolių
  • 3 vienetai kiaušinių
  • 120g tirpinto sviesto
  • 150g cukraus
  • 2 stiklinės miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilės estrakto(arba vanilinio cukraus)
  • 2 arbatiniai šaukšteliaicinamono

Močiutės obuolių pyrago gaminimas

  1.  Dubenyje gerai išplakti kiaušinius su cukrumi bei vanilės estraktu, kol gausis vientisa masė.
  2. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir pamažu berti į dubenyje gautą masę, supilti tirpdytą sviestą. Viską maišyti tol, iki kol gausis vientisa masė. 
  3. Nuluptus obuolius, supjaustytus smulkiomis riekelėmis, sumaišyti su cinamonu, kol visi obuolių gabaliukai pasidengs cinamonu. Obuolius suberti į tešlą. Atsargiai maišyti tol, kol visi obuolių gabalėliai pilnai apsidengs tešla.
  4. Gautą masę supilti į sviestu pateptu arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą.
  5. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes, iki kol įbestas medinis pagaliukas ištrauktas bus neaplipęs tešla.

Mociutes obuoliu pyrago pazingsnine kepimo instrukcija

Mociutes obuoliu pyrago gaminimas

Mociutes obuoliu pyrago receptas

 

Kaip iškepti patį skaniausią obuolių pyragą

 

  • Pažinkite bei derinkite obuolius! Derindami obuolius gausite įdomesnį, gilesnį, labiau poreikius atitinkantį skonį. Visi žinome, jog obuolių rūšių yra galybė: vieni obuoliai yra minkštesni, kiti – rūgštesni, dar kiti – saldesni, ir taip galima būtų tęsti pasaką be galo.. Tad žinokite, kokius obuolius norite dėti į pyragą, atsižvelkite į tai, kokią rūšį labiausiai mėgstate bei, koks obuolių pyragas patinka labiausiai (saldus, drėgnas, pūrus, o gal gaivus?). Pagal tai, kokie obuoliai buvo pasirinkti dėti į pyragą, pasirinkite ir jų kiekį recepte. Susiekite savo poreikius bei norus su obuoliais ir pasirinkite tinkamiausią rūšį norimui obuolių pyragui. Taipogi, apsvarstykite ir obuolių kiekį pyrage. Nuo obuolių, kuriuos dėsite į obuolių pyragą, priklauso ir optimaliausias jų kiekis. Taipogi, norint paimprovizuoti ir išgauti įdomesnį pyrago skonį, ekspertai rekomenduoja ieškoti rūgščių ir saldžių obuolių derinio. Eksperimentuokite, mėginkite įvairius variantus ir rasite patį pačiausią, sau gardžiausią!
  • Nerimaujate dėl papildomų kalorijų ir riebalų kieko obuolių pyrage? Nebėda! Galite jį sumažinti, reikia tik turėti kepimo popieriaus. Vietoje to, jog kepimo formą teptumėte sviestu ar aliejumi, atsisakykite to ir formą išklokite kepimo popieriumi. Obuolių pyragas lygiai taip pat neprilips prie kepimo formos, o kalorijų jame – sumažės. Taipogi, jei norite dar labiau susiveržti diržus – maišant tešlą dėkite kiek mažiau tirpdyto sviesto ar aliejaus, negu nurodyta recepte.
  • Apsvarstykite, su kuo valgysite bei užgersite obuolių pyragą: su saldinta ar nesaldžia kava, su saldžia ar nesaldžia arbata, o gal su sultimis? Dažniausiai obuolių pyrago receptuose yra nurodomas maksimalus cukraus kiekis, tad pagal tai, su kuo valgysite savo virtuvės šedevrą, spręskite ir cukraus klausimą. Taipogi, svarbu atsižvelgti ir į obuolių saldumą. Jei kepate pyragą su rūgštesniais obuoliais cukraus negailėkite, o kepant su saldesniais – sumažinkite nurodytą cukraus kiekį.
  • Norite paįvairinti obuolių pyrago skonį? Įberkite į pyragą smulkintų riešutų, saują razinų ar kitų džiovintų vaisių! Įspalvinkte į obuolių pyragą dar kitokių spalvų, paįvairinkite jo skonį. Taipogi, labai skanu į pyragą įberti ir šokolado gabaliukų, o įbėrus jų – beprotiškai tinka į pyragą įtarkuota apelsino žievelė, kuri pagyvina skonį ir suteikia naujų spalvų.
  • Norite, kad obuolių pyragas iškeptų ne tik gardus, bet ir dailus? Iškepęs obuolių pyragas atrodys nuostabiai, jei prieš šaunant į krosnį pyrago viršų nuklosite smulkiomis obuolių riekelėmis! O iškepus, apibarstykite pyrago viršų cukraus pudra, cinamonu, ar norimais pabarstukais.
  • Šiltas obuolių pyragas ir ledai – nerealus derinys! Dar garuojantį obuolių pyragą valgyktie su ledais, na o ledus galite pakeisti ir grietinėle! Dieviškas skonis!

Kaip iskepti pati skaniausia obuoliu pyraga

Skanaus!

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Naminis obuolių pyragas

Namuose kepto gurmaniško obuolių pyrago receptas

Obuolių pyragas su maskarponės sūriu

Obuolių pyrago su maskarpone receptas, švelnus obuolių pyragas

Obuolių pyragas su varške

Obuolių pyrago su varške receptas, kaip pagaminti obuolių pyragą su varške