Avienos plovas
Atnaujinta: 2022-01-19

  Šis avienos plovo receptas skirtas tiems kas jau ima suprasti kuo skiriasi plovas nuo ryžių košės. Tikro plovo ryžiai turi būti birūs, minkšti. Tikri plovo meistrai yra Vidurinės Azijos kulinarai. Tikriausiai skaniausią plovą valgiau Fanų kalnuose. Jį pagamino uzbekas. Uzbekai bendrai laikomi geriausiais Vidurinės Azijos kulinarais. Ferganos slėnyje persimaišė uzbekų, tadžikų, kirgizų kulinarinės tradicijos. Jau senokai tarp pažįstamų sklandė legendos apie lietuvoje gyvenančio kirgizo Eriko iš Ferganos slėnio gaminamą avienos plovą. Jis gali atvykti ir į organizuojamą renginį. Visą avienos plovo gamybos procesą pavyko stebėti panašiame renginyje. Pavyko gauti šviežią avinuką, tai taip pat priduoda pliusų plovo skoniui. 

   Kirgiziškas plovas nuo uzbekiško skiriasi gamyba ir principu. Kirgizai nemėgsta dėti daug prieskonių leisdami atsiskleisti mėsos skoniui. Tradiciškai paskersto avino mėsa nėra brandinama, gaminama šviežia. 

  Labai svarbus ingradientas - ryžiai. Ferganos slėnis garsėja devzira ryžiais. Jie rausvai rudai baltos spalvos su tipine rausvai ruda juosta. Tokius ryžius verta naudoti norint pagaminti tikrai skanų plovą.
Devzira ryžiai būna apvelti moliu. Nuo senų laikų taip buvo apsaugoma nuo kenkėjų, tokių ryžių nepuola miltų kirminai. Prieš gaminant ryžiai mirkomi apie valandą. tada plaunami kol vanduo pasidaro skaidrus.

 ryžiai avienos plovuiTradiciniai devzira ryžiai. Kuo mažiau baltų ryžių tuo jie vertingesni.

1 kg ryžių,
1,5 kg grynos mėsos,
0,3 kg avienos taukų,
0,6 kg svogūnų,
0,6 kg morkų,
2 galvutės česnako,

Šaukštas druskos,

2 litrai sultinio,

Šio kiekio pakaks apie 10 porcijų.

Kirgizijoje naudojami kurdiukinių avių taukai, čia tokių abejotina ar pavyks rasti. Galima apanaudoti vidinius taukus. Taukai supjaustomi ir dedami į puodą. Geriausias plovui yra storasienis ketaus kazanas. Taukai ištirpdomi ir į verdančius dedami supjaustyti svogūnai, morkos, mėsa.

  Mėsa nepjaustoma smulkiai, dedami gabalai kumpio, šonkauliai, kita mėsa su kauslais ir riebaliukais. Patroškinama daržovėse apie 15 minučių ir supilama dalis sultinio. Sultinyje ant didelės ugnies verdama apie valandą.

 

avienos plovo gaminimas

Po pavirimo sudedami ryžiai, išmaišoma ir užpilama sultinio ar vandens kad apsemtų per porą centimetrų. Verdama and stiprios ugnies atidengus dangtį. Turi būti virimo burbulai per visą plotį. Sultinys turėtų pilnai nugaruoti. Esant silpnesnei ugniai viršutiniai ryžiai gali likti kieti. Juos galima apversti įterpus giliau.  Tada daromos duobutės visame plote. Į kelias dedame česnako galvutes. Uždedame dangtį ir apvyniojame rankšluoščiais. Palaikome apie pusvalandį. 

avienos plovo receptas

Išimame iš puodo mėsą, nukauliname ir supjaustome. Sudedame atgal į puodą ir išmaišome. 

avienos plovas

Laikantis recepto išeis skaniausias, minkštų ir birių ryžių plovas

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Aviena troškinta orkaitėje

Orkaitėje su daržovėmis keptos avienos receptas

Avienos plovas

Skaniausio avienos plovo receptas, kaip pagaminti birių ryžių plovą

Kepti avienos šonkauliukai

Kaip iškepti sultingus avienos šonkauliukus ant keptuvės

Liulia kebabas

Kaip pagaminti minkštutėlį, tirpstantį liulia kebabą. Tikro liulia kebabo gamybos receptas

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: