Fish and chips
Atnaujinta: 2025-08-06

Fish and chips – neatsiejama britų virtuvės dalis, kilusi iš XIX a. pramoninių miestų. Iš pirmo žvilgsnio tai paprastas patiekalas – balta žuvis, apvoliota tešloje ir kepta aliejuje, bei stambiai pjaustytos bulvės. Tačiau jei pažiūrėsime į tokių virtuvės šefų kaip Gordon Ramsay požiūrį, paaiškėja, kad šio patiekalo kokybę lemia daugybė smulkių detalių. Tinkamai paruošta žuvis turi traškią plutelę ir sultingą vidų, o bulvytės – būti minkštos viduje, bet apskrudusios išorėje. Nuo tešlos konsistencijos iki džiovinimo laiko – kiekvienas žingsnis turi reikšmę galutiniam skoniui.

Gordon Ramsay recepte pabrėžiama kelių elementų svarba. Visų pirma – žuvies sausumas. Prieš kepant, filė turi būti gerai nusausinta, net keletą valandų laikoma šaldytuve be dangos, kad pasišalintų drėgmė. Tai leidžia tešlai gerai prilipti ir užtikrina traškią plutelę. Antras svarbus aspektas – tešlos aeracija. Tam naudojamas šaltas šviesus alus ir gazuotas vanduo. Šios dujos tešloje suteikia burbuliukų, kurie kepdami pavirsta lengva traškia tekstūra. Be to, Gordonas vengia per daug maišyti tešlą – ji paliekama šiek tiek grublėta, kad kepant susiformuotų nelygi, traški plutelė.

fish and chips

Trečias svarbus dalykas – aliejaus temperatūra. Ji turi būti ~180 °C. Jei bus per karšta – išorė sudegs, o vidus liks žalias. Jei per šalta – tešla sugers riebalus ir taps sunkiai virškinama. Galiausiai – bulvių paruošimas. Jas Gordonas iš anksto trumpai apverda, tada leidžia nudžiūti. Tokiu būdu jos išlaiko purų vidų, o kepant paviršius tampa traškus. Toks paruošimas – profesionalios virtuvės standartas, kuris leidžia pasiekti rezultatą, kurio negausite vien tik supjaustę ir iškart iškepę bulves.

Fish and chips sėkmė slypi ne sudėtingume, o tikslume: šalta tešla, sausa žuvis, karštas aliejus ir tinkamai paruoštos bulvės. Kai šie dalykai įgyvendinti kruopščiai, paprastas britiškas patiekalas tampa restorano lygio vakariene.

Fish and chips receptas


2 baltos žuvies filė (po 150–180 g, tinka menkė ar kita neriebi žuvis)
1 šaukštas kvietinių miltų žuviai apvolioti
žiupsnelis druskos ir pipirų

tešlai:
80 g kvietinių miltų
25 g kukurūzų miltų
pusė arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
80 ml šalto šviesaus alaus (lagerio)
60 ml šalto gazuoto vandens

bulvytėms:
2 vidutinio dydžio bulvės
šlakelis aliejaus (jei kepsite orkaitėje)
druska

kepimui:
apie 500 ml augalinio aliejaus

patiekimui:
tartarų padažo, citrinos skiltelių

Fish and chips gaminimas


Bulves nuskuskite ir supjaustykite stambiais šiaudeliais arba griežinėliais. Suberkite į verdantį vandenį ir pavirkite 2 minutes, kad suminkštėtų paviršius. Nukoškite ir palikite, kad nudžiūtų. Jei bulvytes kepsite orkaitėje, apšlakstykite jas aliejumi, pabarstykite druska ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 25–30 minučių, kol apskrus.

Žuvies filė nusausinkite, pabarstykite druska ir pipirais, tada apvoliokite miltuose. Atskirame dubenyje sumaišykite kvietinius miltus, kukurūzų miltus ir kepimo miltelius. Supilkite šaltą alų ir gazuotą vandenį, maišykite, kol gausite vientisą, bet lengvą tešlą. Ji neturėtų būti per tiršta, kad nenuslopintų žuvies skonio.

Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų iki 180 °C. Pamirkykite žuvį į paruoštą tešlą ir iš karto atsargiai dėkite į karštą aliejų. Kepkite po vieną gabalėlį, kol plutelė taps auksinė ir traški – tai trunka apie 5–6 minutes, priklausomai nuo storio. Iškepusią žuvį išimkite ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Patiekite žuvį su karštomis bulvytėmis, tartarų padažu ir citrinos skiltele. Skanaus!

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Daržovėse troškinta menkė

Orkaitėje kartu su daržovėmis garuose paruošta menkė

Fish and chips

Kaip skaniai iškepti menkę aliejuje pagal Gordoną Ramzį, fish and chips receptas