Velykiniai patiekalai iš karpio
Atnaujinta: 2021-04-02
  • Velykinis karpis

     Velykinis karpis

     Velykos beldžiasi į duris... primindamos, kad atėjo pavasaris. Nepaisant viso to, kas pastaruoju metu vyksta mūsų pasaulyje, gyvenimas tęsiasi. Naujas sezonas - kartu su naujomis šventėmis - ir tai reikalauja naujų patiekalų, kuriais vis tiek galime mėgautis su artimaisiais namuose.

     Karpiai auginami visame pasaulyje. Tačiau lietuviai nuo senų laikų pamėgo ir per daugelį švenčių patiekia karpį, kuris iki šiol nepraranda savo populiarumo. Tai yra dažniausiai pigus pasirinkimas nei kitos žuvų rūšys. Šios žuvies patiekalai ne tik dažnai puošia šventinį liaudies stalą, bet įprastai vartojami kasdien. Karpis – skoningas, nesunkiai gaminamas ir turiningas įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. Štai keletas karpio patiekalų receptų, jūsų Velykų šventei.

Velykinis karpis drebučiuose

    Nekasdieniška, skanu ir  visiškai nesudėtinga. Jeigu norite nepaprasto ir unikalaus patiekalo per šventes, puikiai tiks Velykinis žuvies drebučiuose receptas. Šį patiekalą, geriausiai gaminti diena prieš patiekiant.

Velykinis_karpis_drebučiuose

Porcijų skaičius: 6

Ingredientai:

  • Karpis: 1 kg.;
  • Svogūnas: 3 vnt.;
  • Petražolės: 2 šakelės;
  • Salierai: ½ supjaustytų plonomis juostelėmis;
  • Morka: 1vnt. supjaustytos plonomis juostelėmis;
  • Vanduo:1L.;
  • Cukrus: 1 šaukštas;
  • Druska ir pipirai: pagal skonį;
  • Želatinos milteliai: 4 arbatiniai šaukšteliai;
  • Citrina: 1 vnt. papuošimui;
  • Šviežių petražolių: garnyrui.

Gaminimo būdas:

  1. Nusausinkite karpio gabaliukus sausu virtuviniu popieriumi ir apibarstykite druska.
  2. Dideliame puode užpilkite daržoves 1L vandens, užvirkite ir virkite 5 minutes.
  3. Įdėkite žuvies griežinėlius, cukrų ir druską, uždenkite ir virkite 1 valandą ant labai silpnos ugnies. Pagardinkite pipirais.
  4. Švelniai išimkite karpio filė iš puodo, išdėliokite į dubenį arba gilią lėkštę.
  5. Išimkite daržoves į lėkštę.
  6. Ištirpinkite želatiną keliuose šaukštuose šalto vandens. Leiskite mirkti. Sumaišykite su sultiniu ir virkite 5 minutes.
  7. Švelniai supilkite sultinį ant žuvies. Indą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite, kad atvėstų ir sustingtų.
  8. Prieš patiekdami papuoškite citrinos griežinėliais ir petražolėmis.

Velykoms kepti karpio gabaliukai

Keptą karpį ant Velykinio stalo skaniausia patiekti su bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Kepti_karpio_gabaliukai_Velykoms

Porcijų skaičius: 8

Ingredientai:

  • Karpis: 1 vnt. (1,5–2 kg);
  • Svogūnas: 2 vnt.;
  • Druska ir pipirai: pagal skonį;
  • Citrina: 4 vnt.;
  • Džiūvėsėliai: 5 šaukštai;
  • Kvietiniai miltai: 5 šaukštai;
  • Kepimo aliejus: kepimui.

Gaminimo būdas:

  1. (Naktį prieš) karpį supjaustykite kepsneliais arba filė gabalėliais. Gausiai pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Nulupkite ir supjaustykite svogūnus.
  3. Įdėkite žuvies gabaliukus į dubenį, sluoksniuodami juos su svogūnų griežinėliais. Uždenkite dangčiu arba maistine plėvele ir palikite per naktį šaldytuve.
  4. (Dieną) išspauskite sultis iš 3 citrinų, paskutinę supjaustykite plonais griežinėliais.
  5. Dideliame dubenyje žuvies gabaliukus užpilkite citrinos sultimis ir citrinos griežinėliais. Įsitikinkite, kad kiekvienas žuvies gabalėlis apipiltas citrinos sultimis. Apdenkite dubenėlį su maistine plėvele ir atidėkite 30 minučių.
  6. Po to išdžiovinkite karpio gabalėlius popieriniais rankšluosčiais.
  7. Didelę lėkštę padenkite penkiais šaukštais miltų ir penkiais šaukštais džiūvėsėlių, juos sumaišykite.
  8. Keptuvę patepkite šiek tiek kepimo aliejumi. Nustatykite temperatūrą vidutiniškai aukštą.
  9. Imkite po vieną karpio gabalėlį ir apvoliokite jį miltų ir džiūvėsėlių mišiniu. Įsitikinkite, kad kiekviena žuvies pusė yra gerai apvoliota.
  10. Jei keptuvė karšta, mes esame pasirengę kepti. Įdėkite žuvį į keptuvę ir kepkite, kol pagels. Paprastai kiekvienai pusei reikia 5-6 minučių; bet tikslus laikas priklausys nuo žuvies gabalėlių storio.
  11. Patiekite iš karto su šviežia citrina šone arba palaukite, kol žuvis atvės ir bus kaip šaltas užkandis.

Keptas karpis su medumi Velykų stalui

    Kepti karpis su medumi. Karpis yra labai švelni ir skani žuvis. Šį patiekalą yra gana lengva paruošti ir jis gali tapti tikra pietų stalo puošmena. Paslaptis - ypatingas medaus-svogūnų padažas.

Velykinis_keptas_karpis_medaus_padaže

Porcijų skaičius: 6

Ingredientai:

  • Karpis: 1,5 kg;
  • Medus: 8 šaukštai;
  • Svogūnas: 4 vnt.;
  • Malti juodieji pipirai: 1 šaukštelis;
  • Druska: 1 šaukštelis;
  • Malta kalendra: 1 šaukštelis;
  • Sviestas: 50 g.

Gaminimo būdas:

  1. Ant žalio karpio įpjaukite kryžiaus pjūvius. Pagardinkite karpį druska, pipirais ir kalendra.
  2. Susmulkinkite svogūnus. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir kepkite svogūnus kol įgaus aukso spalvą. Įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus ir medaus. Kruopščiai sumaišykite, užvirkite ir leiskite jam atvėsti.
  3. Į kepimo skardą įpilkite kelis šaukštus medaus padažo.
  4. Įdėkite karpį į medaus padažą. Uždenkite folija.
  5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min.
  6. Nuimkite foliją ir kepkite karpį 220 laipnių temperatūroje dar 5 min.
Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Velykiniai patiekalai iš karpio

Karpio patiekalai Velykiniam stalui. Velykinio karpio drebučiuose, kepto karpio gabaliukų Velykoms ir kepto karpio su medumi Velykų stalui receptai