Karpio skonis labai gerai atsiskleidžia kepant jį orkaitėje. Tik karpis turi būti šviežias. O dabar jau beveik problema įsigyti šviežią karpį. Liko kelios vietos, tame tarpe Kalvarijų turguje. Net nustebino kai pasisiūlė išdoroti, servisas kaip Viduržemio pajūrio turgelyje. Šviežio karpio mėsa persišviečia, jau po trejetos valandų mėsa blanksta ir gerokai pasikeičia skonis.
Karpio kepimas orkaitėje
Kepant orkaitėje šviežią karpį beveik nereikia prieskonių. Pakanka druskos, juodųjų pipirų ir kiek česnako. Labai pasidžiaugsite jei į karpio vidų bus įdėta kelios česnako skiltelės. Jos ne tik skonio duoda, bet ir pačios neįtikėtinai skanios persisunkusios karpio riebalų. Karpio riebalai puikiai tiks ir šalia karpio padėtoms daržovėms - bulvėms, cukinijoms, žiediniams kopūstams, morkoms.
Karpį įtriname druska ir juodaisiais pipirais, dedame į kepimo padėklą išklotą kepimo popieriumi. Pilti aliejaus ar vandens nereikia nes karpis iškiria pakankamai riebalų, kad nepridegti ir nepridegtų daržovės.
Apie 1,5 kilogramo karpis kepamas apie 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Didesni kiek ilgiau. 30 minučių kepimo laikas minimalus nes tiek reikia daržovėms.
Karpio marinavimas prieš kepimą orkaitėje
Kiek palaikytą karpį verta pamarinuoti prieš kepimą orkaitėje. Marinavimas skirtingais prieskoniais neleis pabosti keptam karpiui. Karpis dažnai dar įpjaunamas iš išorės, kad marinatas patektų į visą mėsos sluoksnį.
Marinavimui naudojami česnakas, krapai, kiek citrinos sulčių. druskos geriau nenaudoti, išdžiovins karpį. Marinuojama keletą valandų vėsioje vietoje.
Temos straipsniai
Orkaitėje keptas karpis
Karpis keptas orkaitėje, orkaitėje kepto karpio receptas
Velykiniai patiekalai iš karpio
Karpio patiekalai Velykiniam stalui, Velykų valgiai iš karpio, receptai iš karpio Velykoms