Daugumai desertas yra vienas iš gyvenimo malonumų, ypač tada, kai norisi save palepinti po sunkaus darbo. Cukrus patiekalams suteikia malonų saldumą, o jo vartojimas ir veikimas panašus į narkotines medžiagas, todėl organizmas ilgainiui reikalauja didesnių kiekių šio angliavandenio. Čia taip pat galioja pasakymas „kas per daug, tas nesveika“, ir vartojant per didelius cukraus kiekius atsiranda nemažos sveikatos problemos. Vienas iš pagrindinių ir daug kam nežinomų faktų yra cukraus stiprus poveikis gliukozės šuoliams kraujyje. Kiekvienas produktas turi savo glikemijos indeksą ir kuo jis aukštesnis tuo didesnį poveikį turi organizmui. Suvalgius, kad ir šiuo atveju, saldų desertą staigiai pakyla gliukozė kraujyje ir jaučiame staigų energijos pakilimą, bet ilgai netrukus lygiai taip pat staigiai gliukozė pradeda kristi. Tokie šuoliai stipriai veikia mūsų emocinę būklę, galime jaustis suirzę, mieguisti ir aptingę. Taip pat dienos metu mūsų organizmas po tokių šuolių reikalaus kažko saldaus. Tad nuolat turėsime tokį užburtą ratą.
Pridėtinio cukraus vartojimas tiesiogiai susijęs su diabetu, su ėduonies atsiradimu dantyse. Taip pat kenkią figūrai, nes nepanaudotos kalorijos kaupiasi riebalų pagrindu. Dėl padidėjusio cholesterolio kiekio sutrinka širdies ir kraujagyslių sistemos darbas. Pagal išvadas, cukrus turi daugiau žalos nei naudos, todėl dažnai vadinamas „baltąja mirtimi“.
Nereikėtų visiškai aklai pasitikėti perkamų produktų etiketėmis. Šiuo metu labai populiarūs desertai be glitimo ar be laktozės, veganiški. Taip, pieno baltymo ar kvietinių miltų ten gali ir nebūti, bet cukraus kiekis yra didelis. Todėl ne viskas, kas atrodo sveika, tokie ir yra. Perkant produktus rekomenduojama atidžiai skaityti etiketes ir koks kiekis tam tikros maisto medžiagos yra produkte.
Šviežiuose vaisiuose ir daržovėse daug skaidulų, kurios gerina virškinamojo trakto veiklą.
Desertai be glitimo
Glitimas yra natūralus kviečių ir kitų grūdų baltymas. Todėl visi produktai, kuriuos gaminant naudojami šie grūdinės kilmės ingredientai turės taip pat šio baltymo. Atsiranda vis daugiau žmonių, kurie netoleruoja glitimo arba yra jiems alergiški. Suvalgius tokių maisto produktų atsiranda virškinimo problemų, pasireiškia odos bėrimas. Daugelyje desertų, tokių kaip keksiukai, pyragai, tortai, bandelės, vafliai ir kiti kepiniai iš tešlos gaminami naudojant kviečius. Tad jei norime ir toliau mėgautis skaniais kepiniais nekenkiant savo sveikatai galime rinktis sveikus desertus pakeičiant tam tikrus ingredientus sveikesniais.
Sotukai su šalavijais ir datulėm
Sotukai buvo sukurti siekiant parodyti, kad naudojant visiškai paprastus ingredientus galime pasigaminti sveiką desertą. Tai 100 proc. veganiškas vertingas supermaistas. Juose esantis angliavandenių, baltymų ir gerųjų riebalų santykis lėtina gliukozės pasisaviną taip užtikrinant energijos kiekį ir produktyvumą. Jų pagrindą sudaro džiovintos uogos, vaisiai ir riešutai. Be pridėtinio cukraus ar konservantų. Tobulo dydžio ir primena vieno kąsnio užkandukus, patogūs keliaujant. Sotukai su šalavijais ir datulėm pagaminti naudojant papildomai kakavą ir kardamoną, yra labai traškūs. Galimai, patiks visai šeimai, net ir mažiausiems. Tiems, kurie prisižiūri savo mityba ir kūno formos, arba visiems, kuriems sunku atsisakyti saldžių desertų, sotukai tarsi išsigelbėjimas nuo papildomo užkandžiavimo.
Sotukai yra puikus desertas ir užkandis keliaujantiems, skubantiems ir tiems, kurie nori rinktis sveikesnį gyvenimo būdą. Spauskite saugią aktyvią nuorodą sveiki saldūs užkandukai.
Avižiniai sausainiai be cukraus
Avižos yra tobulas skaidulų šaltinis. Netoleruojantiems glitimo patariama naudoti avižinius miltus. Avižiniai miltai gali būti kvietinių miltų alternatyva. Jas galime valgyti pusryčiams, dėti į vaisių kokteilius, kepti sausainius. Visada geriausia naudoti pilno grūdo avižas, tiek kepiniuose, tiek verdant košę. Tokių atveju pats grūdas yra mažiau apdirbtas ir daugiau skaidulų gaus mūsų organizmas. Avižiniams sausainiais reikės tik pilno grūdo avižinių dribsnių, džiovintų razinų ar datulių ir mėgiamo riešutų sviesto. Vietoj kiaušinio naudoti bananą, kuris, beje, papildomai suteiks saldumo desertui. Galime pridėti papildomai įvairių sėklų. Iškeptus sausainius rekomenduojama laikyti sandarioje dėžutėje, tad jais galėsite mėgautis ilgiau.
Kepant avižinius sausainius vienus riešutus galime pakeisti kitais, taip sukuriant skirtingų sausainių receptų įvairovę.
Veganiški desertai
Paskutiniu metu tapo labai populiarus veganizmas. Galbūt todėl, kad tobulėjant medicinai ir technologijoms galima tiksliai įvardinti, kokiems maisto produktams žmonės yra alergiški arba kurie sukelia nemalonius pojūčius. Žinoma, didelė dalis visuomenes atsisakė gyvulinės kilmės produktų lygiai taip pat kaip ir mėsos teigiant, kad tai susiję su gyvūnų gerovės išlaikymu. Labai daug desertų yra gaminamų naudojant pieną, kiaušinius, sviestą. Tačiau lygiai taip pat daug desertų paplitę, kurie tinka visiems, įskaitant ir veganams. Sudėtyje dominuoja vien augalinės kilmes produktai.
Sotukų rinkinys
Pagal mitybos specialistų rekomendacijas patariama suvalgyti įvairių rūšių augalinių produktų. Tai sudaro įvairūs riešutai, vaisia, uogos, sėklos, daržovės, grūdai, ankštiniai. Vartojant kuo daugiau rūšių užtikrinsime, kad organizmas gaus visas naudingas medžiagas. Sotukams gaminti naudojami skirtingi vaisiai ir riešutai, papildomai skonių įvairovei atskleisti pridedant prieskonių. Kiekvienas turi savo mėgstamų maisto produktų sąrašą. Todėl patogumui ir galimybei išsirinkti, sotukų galime paragauti visų po truputi. Tokiu principu galite rinktis sotukų rinkinius. Juose yra septyni skirtingo skonio sotukai. Visi šie sveiki desertai yra veganiški, be pridėtinio cukraus ir glitimo. Tinka ypač skubantiems, galime mėgautis kaip pusryčių alternatyva, užkąsti kai norisi kažko saldaus. Rinkinys yra patogiai supakuotas dėžutėje, tad galėsite pasiimti su savimi keliaujant.
Sotukų rūšių tiek, kad kiekvienas ras sau mėgstamą. Norint išbandyti, galima įsigyti rinkinius ir paragauti kiekvieno jų. Spauskite saugią aktyvią nuorodą sveiki saldūs užkandukai - rinkinys.
Veganiška bananų duona
Šis sveikas desertas labai primena klasikinį meduolį – pyragą, kurį kepdavo mūsų mamos ar močiutės. Jokio pridėtinio cukraus nereikia, nes naudojami labai prinokę bananai, kurie suteikia visą saldumą. Vietoj sviesto naudojame aliejų. Beje, italai kepdami savo obuolių pyragą kaip ir kitus kepinius naudoja augalinį aliejų. Į tešlą galime įmaišyti cinamono, vanilės ar kitokių savo mėgstamų prieskonių. Kadangi nenaudojami kiaušiniai, kad masė iškiltų, papildomai reikia nepamiršti kepimo miltelių. Bananai yra skaidulių šaltinis, turi daug kalio ir magnio, reikalingo širdies darbui.
Bananų duoną galime naudoti kaip pagrindą gaminant pusryčius ir valgyti su mėgstamų uogų ar vaisių užtepėle.
Desertai be cukraus
Lyginant suvartojamo cukraus kiekį per paskutinį šimtmetį yra pagrįsta teorija, kad suvartojimo lygis kyla. Būtent kodėl? Nes pridėtinis cukrus yra dedamas visur: nuo padažų ir duonos, iki desertų ar saldainių. Dabar, kai parduotuvėse labai didelis asortimentas ypač sunku atsisakyti ir kažko neparagauti. Atsiranda ir daug įvairių kepyklėlių ar internetinių parduotuvių, kurios pardavinėja savo produkciją. Kad išliktum populiarus arba sužavėtum klientą reikia būti unikaliam. Nors produktų su pridėtiniu cukrumi vartojimas nemažėja, tačiau daugėja ir tų visuomenėje, kurie nori keisti savo gyvenimo ir mitybos įpročius. Vartotojai renkasi sveikus, kuo labiau natūralesnius produktus. Kadangi desertai suteikia džiaugsmo ir jų mesti nesinori, dauguma ieško sveikų desertų be cukraus. Jų galime rasti ir prekybos centruose, ir specializuotose parduotuvėse. Bet geriausia mokėti ir galėti pasigaminti patiems. Internete galima rasti tūkstančius įvairių sveikų desertų receptų naudojant žinomus produktus ir negaištant per daug laiko.
Jogurtinis želė su uogomis
Jogurtai iš parduotuvės turi daug pridėtinio cukraus. Naudojant tuos pačius ingredientus galime sukurti savo sveikesnę versiją. Užtenka sumaišyti savo mėgstamas uogas su natūraliu jogurtu, galime rinktis daug baltymų turintį graikišką, įdėti želatinos arba agaro, supylus į formą ir pašaldžius kelias valandas šaldytuve turėsime tobulą sveiką desertą. Jei norisi saldesnės versijos galime pridėti džiovintų vaisių arba tiesiog įpjaustyti bananą.
Veganizmą propaguojantiems galima rinktis agarą vietoje želatinos.
Sveikuoliški bananų ir pistacijų ledai
Pats populiariausias vasaros desertas – ledai. Deja, bet tie, ką matome prekybos centruose turi didelį kiekį pridėtinio cukraus ir yra gana riebūs. Jei norisi kitokio ledų varianto, kuris būtų sveikas, galime naudoti pistacijas ar jau trintą pistacijų kremą, bananus ir jogurtą. Bananus sutrinti su riešutų kremu, pridėti jogurto ir užsaldyti. Tokie ledai bus šiek tiek riebesni, tačiau dėl pistacijų gausime nemažai nesočiųjų riebalų rūgščių. Be pridėtinio cukraus, tačiau lygiai tokie pat saldūs.
Pistacijų riešutuose gausus vitamino B6 ir magnio kiekis, kuris ypač reikalingas geram miegui.
Sveiki desertai vaikams
Ką labiausiai mėgsta vaikai? Tai, kas saldu ir kas gražiai atrodo. Gaminant desertus vaikams galime naudoti kuo daugiau uogų, vaisių. Puikiai tinka džiovinti vaisiai, nes jie saldūs dėl savo natūralių cukrų. Vietoj pridėtinio cukraus paskaninti gaminius medumi ar agavų sirupu. Sveiki blyneliai labai puiki alternatyvą pusryčiams, kad vietoje cukruotų sausų dribsnių su pienu vaikau gautų daugiau vertingų maisto medžiagų. Blynus galima kepti vaflių keptuvėje, tokiu būdu jie nebus permirkę nuo aliejaus. Vietoj kvietinių miltų naudoti avižinius, kurie yra be glitimo. Į tešlą įtarkuoti obuolių, cukinijos. Patiekti su šviežiomis uogomis, su klevų sirupu. Kadangi vaikai nėra dideli daržovių mėgėjai, visiškai nepajus cukinijos skonio blyneliuose, bet tuo pačiu gaus daug skaidulų turinčio maisto.
Pusryčiai dar niekad nebuvo tokie sveiki ir skanūs. Užtenka naudoti kuo natūralesnius ingredientus taip praturtinant savo mitybą ir mėgautis sveikais desertais be sąžinės graužaties
Sveiki desertai su uogomis ir vaisiais
Vaisiai ir uogos teikia daug naudos mūsų organizmui. Jie yra puikus vitaminų, mineralų ir kitų svarbių maistinių medžiagų šaltinis, kurie padeda palaikyti gerą savijautą. Pavyzdžiui, kiviai ir serbentai turi daug vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su peršalimo ligomis. Uogos yra puikus kalio, magnio ir geležies šaltinis, kurie yra būtini mūsų organizmo funkcijoms palaikyti. Vaisiuose ir uogose esančios skaidulos padeda reguliuoti virškinimo sistemą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Šie gamtos šaltiniai padeda kontroliuoti svorį, yra naudingi širdies veiklai. Dominuoja daug vaisių ir uogų rūšių, patariama juos valgyti šviežius. Tačiau norint nepakenkti sveikatai iš jų galime pasigaminti labai skanių ir sveikų desertų.
Panacota su uogomis ir chia
Šis sveikas desertas yra puiki jogurto arba pudingo alternatyva. Kadangi parduotuvėje randamuose jogurtuose daug pridėtinio cukraus, o natūralus be jokių priedų retai yra mėgstamas, galime pasigaminti sveikus desertus naudojant kefyrą, liesą jogurtą, papildyti viską šviežiomis uogomis. Kitą uogų dalį sutrinti ir užpilti kaip antrą sluoksnį. Tokie desertai kilę iš Italijos tik naudojant grietinėlę. Papildomai galime pridėti chia sėklų, tokiu atveju nereikės želatinos ar kito standiklio. Chia sėklos turi daug baltymų, reguliuoja virškinimo sistemą ir paskutiniu metu labai populiarus tarp žaliavalgių.
Chia sėklos yra puikus baltymų ir skaidulų šaltinis.
Kriaušių tarta be miltų
Kriaušės yra ne tik skanios, bet ir labai naudingos mūsų sveikatai. Jas galima valgyti šviežias, džiovintas ar naudoti įvairiuose patiekaluose. Dėl savo turinčiu vitaminų ir mikroelementų praturtina mūsų mitybą bei pagerina daugelį organizme vykstančių procesų. Kriaušėse yra daug vitamino C ir vario, kurie veikia kaip antioksidantai ir padeda stiprinti imuninę sistemą. Dėl žemo glikemijos indekso nesukelia gliukozės šuolių kraujyje, todėl vertėtų kaip sveiką desertą naudoti šiuos vaisius gaminant daugelį patiekalų. Kriaušių pyragas yra puikus variantas pasigaminti sveiką ir saldų desertą kai norisi kažko skanaus. Tešlos pagrindą tartai galima gaminti naudojant migdolų miltus, kriaušes rinktis kuo saldesnes, įdėti papildomai cinamono. Toks pyragas puikiai tiks rudenio vakarais mėgautis prie arbatos puodelio.
Kriaušes puikiai galime pakeisti kitais vaisiais, tokie kaip saldesni obuoliai ar slyvos.
Sveiki desertai su daržovėmis
Net naudojant daržoves, kurios, atrodo, nesiderina su desertu, galime pasigaminti kažką saldaus ir sveiko. Morkos ir burokėliai turi daug natūralaus cukraus. Dauguma daržovių pasižymi mažu kaloringumu, turi daug skaidulų, vitaminų ir mineralų. Dietologai ir gydytojai visada rekomenduoja kasdien įtraukti daržoves į savo mitybą. Jas galime valgyti neapdorotas, galime virti, troškinti, ir taip pat pasigaminti sveikų desertų. Beje, dauguma daržovių yra randama mūsų šalies soduose, yra pigios. Kitaip tariant, kartais tai kas paprasta yra geriausia.
Sveiki morkų keksiukai
Morkos nuo seno žinomos kaip vitamino A šaltinis. Morkose beveik nėra riebalų, vartojant jas nedidėja cholesterolio kiekis kraujyje. Morkos yra oranžinės spalvos dėl savo sudėtyje turinčio karotino. Karotinoidai gali sumažinti širdies ligų tikimybę, antioksidantai teigiamai veikia odos būklę. Morkose yra daug natūralaus cukraus, todėl kepant sveikus keksiukus nereikia jokio papildomo saldiklio. Keksiukų skoniui pagerinti naudoti razinas, graikinius riešutus. Morkas naudojant užtenka jas sutarkuoti. Be cinamono galime įmaišyti imbiero miltelių.
Morkų keksiukai labai patiks mažiausiems desertų mėgėjams.
Burokėlių pyragas su grikių miltais
Burokėlis nuo senų laikų labai vertinama ir lietuvių soduose randama daržovė. Šios šakninės daržovės yra puikus geležies šaltinis. Burokėlių sultis patariama gerti žmonėms, kuriems dažnai pasireiškia mažakraujyste, padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Taip pat veikia kaip puikus antioksidantas prieš laisvuosius radikalus. Iš burokėlių galime pasigaminti sveika desertą. Naudojant grikių miltus tiks glitimo netoleruojantiems žmonėms. Nors burokėlis kaip daržovė turi nemažai natūralaus cukraus, recepte jei norisi saldžiau galime naudoti medų. Pyragas bus panašus į sveikuolišką brownie desertą jei papildomai naudosime kakavą ir šokoladą.
Burokėliai teigiamai veikia imuninę sistemą, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.
Temos straipsniai
Bunet – šokoladinis piemontietiškas desertas
Kaip paruošti puikų itališką desertą - Bunet. Gaminame su Gian Luca Demarco
Cinamoninių riešutų užkandis
Traškūs cinamoniniai riešutai papildys šventės užkandžių stalą ir puikiai tiks tiek prie vyno taurės, tiek pavaišinti vaikus.
Jogurtinis tortas
Kaip pagaminti gaivų jogurtinį tortą
Naminis obuolių pyragas
Namuose kepto gurmaniško obuolių pyrago receptas
Varškės keksai
Orkaitėje paprastai paruošiami purūs varškės keksiukai