Jau kuris laikas kalbama apie sveiką gyvenseną ir kaip ją propaguoti. Skatinama rinktis kuo natūralesnius maisto produktus, atsisakyti labai riebių, daug konservantų turinčių gaminių. Viena iš pagrindinių problemų – pridėtinis cukrus. Ir net nebūtina vartoti tik saldumynus, kad gautumėm per daug šio angliavandenio. Visi padažai, marinuoti produktai, vaisvandeniai, alkoholiniai gėrimai turi labai daug pridėtinio cukraus. Ir jei valgysime pilno grūdo duoną ar salotas dar nereiškia, kad jos bus tikrai visavertiškai naudingos.
Labiausiai žmones apgaunantis faktas yra produkto etiketė. Tie patys javainių batonėliai ar riešutų kremai, kurie asocijuojasi su sveiko deserto alternatyva galimai turės tą patį cukraus kiekį kaip pieniško šokolado plytelė. Pridėtinio cukraus vartojimas ilgainiui gali sukelti sveikatos problemas, o jo vartojimas yra siejamas su priklausomybe. Gavus cukraus mūsų smegenys gamina didelį kieki dopamino, lygiai taip pat lyg organizmui gavus narkotikų. Ilgainiui tas pats dopaminas slopina savo paties receptorius ir organizmas „prašys“ vis didesnių cukraus kiekių, kad pasiektų malonumo efektą. Vadinasi, sunku bus mažinti vartojamo cukraus kiekį.
Burnoje skaidoma sacharozė sukuria rūgštinę terpę, kuri pažeidžia emalį ir taip sukelia dantų ėduonies atsiradimą. Per didelis šio angliavandenio vartojimas organizme turi įtakos uždegiminių procesų atsiradimui ir odos būklei. Oda tampa pilkesnė, suglebusi, sumažėja jos elastingumas, atsiranda bėrimas. Kadangi cukraus glikemijos indeksas yra labai aukštas, pavartojus saldžių produktų prasideda staigus cukraus kiekio padidėjimas kraujyje, kuris turi įtakos staigiam energijos šuoliui ir lygiai taip pat greitai nukrinta. Tokie svyravimai sukelia staigų energijos mažėjimą, galime jausti mieguistumą, galvos svaigimą. Ilgainiui, nekeičiant mitybos įpročių atsiranda didesnių sveikatos problemų, tokių kaip antsvoris, padidėjęs cholesterolio kiekis, antro tipo diabetas ar net širdies ligų.
Norint pasimėgauti saldžiu desertu nebūtina rinktis vien pridėtinio cukraus turinčius produktus.
Veganiski saldumynai
Desertų mėgėjams, kurie išbraukė iš savo mitybos pieno produktus ir kiaušinius nereikėtų nusiminti dėl saldumynų pasirinkimo. Dauguma netgi specialiai renkasi produktus, kurie būtų visiškai pagaminti iš augalinės kilmės ingredientų. Saldumynui suteikti sotumą naudojami riešutai ir sėklos, įvairūs grūdinės kilmės pakaitalai. Visi produktai gausūs skaidulų daug baltymų turinčiu kiekiu.
Granola su riešutais ir sėklomis
Javainių batonėlių mėgėjams labai tinkama alternatyva pasigaminti granolą. Ji yra gaminama iš sausų grūdų dribsnių, galima rinktis avižinius arba miksuoti kelios rūšies. Papildomai pridedama razinų, mėgstamų riešutų ir sėklų, jei trūksta saldumo papildomai galima pridėti medaus. Granola kepama orkaitėje. Tai ne tik sveiko deserto puikus pasirinkimas, bet tinka ir pusryčiams su augaliniu pienu.
Granola galimą paskatinti vaisių ir uogų kokteilius, valgyti su ledais ar augaliniu pienu.
Sotukai su mačia ir anakardžiais
Mačia gaminama iš kininio arbatmedžio, tačiau yra kur kas naudingesnė opcija organizmui nei paprasta žalioji arbata. Pramonėje naudojami malti mačos milteliai. Mačia kaip produktas turi priešuždegiminių savybių, lengvai tonizuoja, geriną protinę veiklą ir širdies darbą. Dabar šis naudingas produktas naudojamas ne tik kaip gėrimas, bet dedamas į desertus ar naudojamas kaip prieskonis. Šie sotukai labai patiks mačios gerbėjams arba tiems, kurie nori pabandyti kažką naujo. Deserto rutuliukai yra saldūs dėl juose esančių datulių, anakardžių riešutai suteikia sotumo jausmą. Tad jei po pietų norisi kažko saldaus vertėtų juos įtraukti į savo mitybos rutiną.
Sotukai pagaminti iš natūralių ingredientų ir tinka kaip sveikas užkandis. Galite paspausti šią saugią nuorodą ir įsigyti sveikus rutuliukus jau dabar !
Sveiki saldumynai be cukraus
Saldumynai yra vienas iš gyvenimo malonumų ir labai sunku jų atsisakyti. Dauguma mėgsta save apdovanoti saldumynu, ypač po sunkios dienos ar tiesiog mėgautis prie kavos puodelio. Žinoma, liūdniausia tai, kad ne viskas kas skanu yra sveika. Paprastas jogurtas su vaisiais turi nuo 15 iki 20 ir daugiau gramų cukraus 100-te gramų. Dažniausiai, kuo pigesnė prekė, tuo daugiau turės cukraus ir mažiau natūralių saldiklių. Kitaip tariant, reikėtų atidžiau žiūrėti į valgomų desertų sudėtį. Kadangi vis populiarėja sveikos gyvensenos būdas, dauguma ieško alternatyvų ir nori rinktis sveikus saldumynus. Socialinėje medijoje daugėja ir nuomonės formuotojų, kuriančių savo turinį ir skatina rinktis labiau vertingos maistinės sudėties produktus. Taip pat tapo ypač populiarios parduotuvės ar kavinės, kuriose galime rasti jau pagamintų įvairių saldžių sveikų saldėsių. Tačiau interneto platybėse labai daug receptų pasigaminti patiems. Kaip alternatyvą cukrui galime naudoti dirbtinius saldiklius, tokius kaip ksilitolį, sachariną. Rinktis labiau natūralesnius, pavyzdžiui medų, steviją, agavų sirupą. Labiausiai vertinami saldikliai esantys uogose, riešutuose, vaisiuose ir daržovėse.
Sveikuoliškas bananų ir uogų šerbetas
Kokia vasara be ledų? Lygiai taip pat kaip ir šokoladas, malonu valgyti ir sunku atsisakyti. Tie ledai, kuriuos perkame parduotuvėse savo sveika sudėtimi nepasižymi. Jie riebūs, turi daug cukraus, pridėtinių dažiklių. Be viso to labai kaloringi ir nėra maistingi. Todėl sunku neapsivalgyti. Bananų ir uogų šerbetas yra super paprastai pagaminamas sveikas saldumynas tinkamas atsigaivinti vasarą. Tereikia bananus sutrinti su šaldytomis ir mėgstamomis uogomis. Naudojant bananą nereikia jokių papildomų saldiklių ar medaus. Dėl natūralios sudėties organizmą papildysime daug skaidulų ir vitaminų turinčiais produktais.
Naminiai ledai gali būti pagaminti vos iš kelių ingredientų, bet bus kelis kartus sveikesnė alternatyva ledams nei iš parduotuvės.
Sveikuoliškas šokoladinis brownie
Vienas populiariausių saldumynų gaminamų naudojant juodą šokoladą yra brownie pyragas. Kad išsikeptumėm savo sveiko pyrago versiją galime visiškai nenaudoti jokio papildomo saldiklio. Reikės tik gero, kokybiško ir daug kakavos turinčio juodo šokolado, sviesto ir kiaušinio. Nors sudėty dominuoja miltai, jų reikia labai mažai. Įdomus faktas, kad brownie buvo sukurtas kai virtuvės šefas pamiršo į pyragą įdėti būtent miltų. Gaminant ši sveiką kepinį galima įmaišyti kelis lazdyno riešutus arba jei norisi saldžiau – smulkintas datules.
Šokolade esanti kakava padeda kovoti su depresija ir gerina nuotaika.
Saldumynai be glitimo
Glitimas yra baltymas randamas daugumos grūdinių kultūrų augaluose, tokiuose kaip kviečiai, miežiai, rugiai. Dauguma šio baltymo netoleruoja dėl atsiradusių virškinimo problemų. Todėl renkasi sveikesnius maisto produktus. Glitimo yra visur, ypač mūsų mėgstamuose saldumynuose, bandelėse, sausainiuose ar pyraguose. Dažnai galime rasti pėdsakų įvairiuose padažuose ar jogurte. Tad jei norisi vengti visų produktų su glitimu vietoj kvietinių miltų galime naudoti kokosų, migdolų ar avižinius miltus ir pasigaminti skanų sveiką desertą.
Kokosiniai sausainiai
Galima pasigaminti sveikus sausainius be pridėtinio cukraus ir be glitimo naudojant tik kokosų drožles ir miltus, ir kiaušinių baltymus. Saldumui užtenka medaus šaukštelio ar stevijos. Jei ant iškepusių sausainių viršaus užpilsime šiek tiek tirpinto juodo šokoladą šie sveiki desertai primins „Bounty“ šokoladinius batonėlius. Kokoso riešutai pasižymi magnio ir seleno kiekiu, taip pat turi imunitetą stiprinančių savybių, geriną virškinimą. Kokoso drožlėmis galite pagardinti salotas, pusryčių košę ar gaminant trintų vaisių kokteilius.
Kokoso riešutuose daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios padeda dalyvaujant daugeliui fiziologinių procesų organizme.
Brinkinta avižinė košė
Paskutiniu metu labai populiarus ir sveikas desertas užkariavęs interneto platybes yra brinkinta avižų košė. Ją pasigaminti yra labai paprasta. Tereikia iš vakaro užpilti sausus avižinius dribsnius vandeniu arba augaliniu pienu, įdėti papildomai jogurto, chia sėklų, saldumui – medaus ar klevų sirupo ir palikti nakčiai šaldytuve. Pagardinti uogomis valgio metu. Galime naudoti mėgstamus vaisius. Šis sveikas skanėstas labai paplitęs sportininkų tarpe. Visi produktai natūralūs, be pridėtinio cukraus, o svarbiausia, primena nekeptą pyragą arba pudingą. Galime naudoti ir juodą šokoladą, tada turėsime sveikuoliško tiramisų variantą.
Avižos yra tobulas pasirinkimas pusryčiams, kurios vertinamos dėl skaidulų ir vitaminų bei mineralų kiekio.
Sveiki saldumynai su uogomis ir vaisiais
Uogos yra laikomos vienos iš sveikiausių maisto pasirinkimų. Jose pilna mineralų, tokių kaip kalis, magnis, geležis, turi daug vitamino C, folio rūgšties ir kitų maistinių medžiagų, kurios padeda kovoti su ligomis. Yra žinoma, kad žmonės, vartojantys daug uogų gali prailginti šiek tiek savo gyvenimo amžių. Todėl rekomenduojama suvartoti bent 1 puodelį dienoje įvairių šviežių uogų. Vaisiai taip pat geras tobulas vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose gausu skaidulų, kurios padeda virškinimo sistemai normalizuojant žarnyno mikroflorą. Padeda kovoti su širdies ligomis, gerina apetitą, taip pat svarbūs nervų ir reprodukcinei sistemai. Kiekvienas skirtingas vaisius turės kitokį kiekį vertingų elementų. Tad rekomenduojama rinktis vis įvairesnius pasirinkimus. Uogos ir vaisiai yra skanūs valgant juos vienus, tačiau galime juos panaudoti ir pasigaminti skanius ir sveikus desertus.
Avietės ir baobabai tarp datulių
Šiame nuolat skubančiame pasaulyje sunku rasti laisvą minutėlę pasigaminti kažką skanaus, tad ypač tiems, kurie nemėgsta daug laiko praleisti virtuvėje yra alternatyva įsigyti jau pagamintus iš sveiku ingredientų užkandžius. Sotukai su avietėmis ir baobabais yra vienas iš variantų. Tai ypač maistingi gaminiai, kuriuos labai patogu vartoti. Šie vieno kąsnio sveiki saldumynai pagaminti iš datulių, abrikosų ir aviečių. Sotukus galite įsigyti ir mėgautis kaip desertu ar gauti energijos po sporto užsiėmimų.
Galima rinktis tarp kelių skonių arba užsisakyti visą rinkinį sotukų. Galite spausti šią saugią nuorodą skanių ir maistingų rutuliukų įsigijimui.
Sveikas obuolių pyragas
Tai bene vienas populiariausių ir dažniausių pyragų kepamas tiek pačių, tiek įvairių kepyklų. Tyrimai rodo, kad vartojant obuolius galime ne tik numesti svorio, bet ir pagerinti virškinimą, aktyvinti smegenų veiklą. Galime išsikepti ir sveikesnę pyrago versiją be kvietinių miltų. Obuolių pyragui rinkitės kuo saldesnius obuolius. Saldumui padidinti galite naudoti saldiklį steviją ar papildomai įdėti razinų. Kvietinius miltus pakeistus avižų arba migdolų miltais galėsime mėgautis sveiku desertu be glitimo. Šis desertas be cukraus tiks ir pusryčiams, ir kaip sveikas užkandis kiekvieno mitybos racione.
Obuolių pyragas yra puikus pasirinkimas tobulam desertui rudenį per obuolių sezoną.
Sveiki saldumynai su daržovėmis
Ir kas gi pasakytu, kad galime pasigaminti sveikus saldumynus naudojant daržoves. Pavyzdžiui, labai daug natūralaus cukraus turi morkos ir burokėliai. Ypač daugumai gerai žinomi morkų keksiukai ar burokėlių šokoladinis pyragas. Tačiau taip pat yra daržovių rūšių, kurios yra mažiau saldžios, bet tinka puikiai naudoti sukuriant sveikų desertų įdėją. Daržovės pasižymi mažu kaloringumu, tad puikus pasirinkimas reguliuojant kūno svorį, dėl vitaminų ir mineralų naudos jas valgant gerėja savijauta, padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis ir veikia priešuždegimiškai.
Šokoladinis avokadų desertas
Šis desertas labai primena šokoladinį pudingą, kuris, beje, be cukraus ir krakmolo nelabai yra vertingas kaip maisto produktas. Viskas ko reikės, tai prinokusį minkštą avokadą sutrinti su vandeniu ar augaliniu pienu, įdėti nesaldžios kakavos miltelių, paskaninti agavų sirupu ar stevija. Papildomai galime patiekti su uogomis ar riešutais, pagardinti vanilės ekstraktu. Avokadai turi daug nesočiųjų riebalų rūgščių, padeda organizmui pasisavinti riebaluose tirpius A, D, E, K vitaminus, kaip daržovė yra labai vertinama sportininkų ir mitybos specialistų.
Dar niekada nebuvo taip paprasta mėgautis sveika šokolado alternatyva.
Šokoladiniai cukinijų keksiukai
Ar kiekvieno mama, arba kaimynė kasmet priaugina tiek cukinijų, kad jas pradedame valgyti nuo cukinijų blynelių pusryčiams iki vakarienes daržovių troškinio? Taip, Lietuvoje ši daržovė tikrai gausiai auginama. Nors pati skoninėmis savybėmis labai nepasižymi, tačiau mėgiama dietologų dėl savo mažo kaloringumo, taip pat rekomenduojama sergant skrandžio ligomis, nes yra puikiai virškinama neapkraunant skrandžio. Cukinijų yra kelios rūšys. Pasirinkus kuo sultingesnę galime išsikepti sveikuoliškus keksiukus. Šis sveikas desertas labai primena drėgną šokoladinį braunio pyragą. Užtenka sutrinti smulkintuvu cukiniją, bananą, pridėti papildomai kavos ir avižų miltų Saldumui sustiprinti galime naudoti medų arba pasirinkti kitą saldiklį.
Daržoves bus lengviau įtraukti į savo mitybos planą naudojant jas visomis formomis, tiek ir desertuose.
Sveiki saldumynai vaikams
Didžiausi saldumynų mėgėjai yra ir bus – vaikai. Tai ta visuomenės grupė, kuri yra labai išranki maistui ar net atskiriems maisto produktams. Saldumynai su pridėtiniu cukrumi kenkia ne tik dantims, todėl tėvai dažnai draudžia savo atžaloms valgyti saldainius. Paprastai riešutų sauja ar obuolys jų nesudomins, tad geriausias metodas vaiko mitybą praturtinti sveikais produktais yra pasirinkti sveikuoliškus desertus. Tam, kad nereikėtų tėvams papildomai aukoti laisvo laiko jų gamybai, galime pasirinkti iš jau pagamintų sotukų. Kadangi jie turi ne vieną variantą, vaikus galima palepinti pakeičiant kas kartą vienas kitu.
Sotukai su goji uogomis
Šie sveiki saldumynai neturi pridėtinio cukraus tad nesukels insulino šuolių. Sotukai pagaminti naudojant goji uogas, abrikosus, anakardžių riešutus, o papildomai atrasti naujus skonių variantus jie praturtinti imbieru ir ciberžole. Imbieras padeda kovoti su peršalimo simptomais, taip pat puikus energijos šaltinis. Tad desertas tiks ne tik vaikams, bet ir visai šeimai.
Paspaudę šią saugią nuorodą sveikais ir subalansuotais užkandžiais galėsite mėgaustis bet kada. Natūralios sudėties sotukai tobulas pasirinkimas keliaujant ir kaip dovana gurmanams.
Temos straipsniai
Bunet – šokoladinis piemontietiškas desertas
Kaip paruošti puikų itališką desertą - Bunet. Gaminame su Gian Luca Demarco
Cinamoninių riešutų užkandis
Traškūs cinamoniniai riešutai papildys šventės užkandžių stalą ir puikiai tiks tiek prie vyno taurės, tiek pavaišinti vaikus.
Jogurtinis tortas
Kaip pagaminti gaivų jogurtinį tortą
Naminis obuolių pyragas
Namuose kepto gurmaniško obuolių pyrago receptas
Varškės keksai
Orkaitėje paprastai paruošiami purūs varškės keksiukai