Stinta yra viena iš skaniausių mūsų krašto žuvų. Turime gėlavandenes stintas gyvenančias ežeruose. Taip pat ir jūrines stintas žiemą ir pavasarį patraukiančias neršti į Nemuno žemupį.
Stintos prekybvietėse atvyksta iš Lietuvos ir Latvijos pajūrio. Pats geriausias laikas pirkti stintas kai oro temperatūra -5 - 0 ir kiek panašiai laipsnių. Esant mažesnei temperatūrai stintos sušala, prekybos vietoje atšyla, gana greitai sugenda. Optimalioje temperatūroje stintos ilgai išlieka šviežios.
Vienas iš geriausių šviežios stintos požymių yra jos specifinis agurkų kvapas. Kuo ji šviežesnė, tuo kvapas stipresnis.
Stinta kažkuo galima sulyginti su sardinėmis. Gal tik dar stintų sezono atidarymas nėra tapęs nacionaline švente kaip kur nors Portugalijoje. Gal stintų kiek per mažai. Gal ir stintų kainos ne sardiniškos.
Kaip doroti stintą
Stintos paruošimas prasideda nuo teisingo išdorojimo. Stintą galima kepti be arba su kauliuku. Dažniausiai stintas su ikrais doroju ištraukiant žarnyną. Įpjaunamas sprandas, gerklė ir ištraukiamos žarnos. Pasilieka ikrai ir stintos mėsa būna sultingesnė.
Stintų patinams prapjaunamas pilvas ir pirštu ištraukiamas stuburinis kaulas. Kartu išsitraukia mažesni kauliukai. Lieka bekaulė filė.
Kepta stintos file kiaušinyje
Nukaulintą stintos file kiek pamarinuojam. Pabarstom druska, juodaisiais pipirais ir pašlakstom citrina. Palaikom stintas pusvalandį.
Stintas apvoliojam miltuose, tada suplaktuose kiaušiniuose. Gerai įkaitinam aliejų ir dedam stintas. Vieną pusę kepinam apie minutę. Tada kepinam kitą pusę.
Kepta stinta
Stintą su ikrais kepam panašiai. Pradžioje galima pamarinuoti, vėliau apvoliojame miltuose ir kiaušinyje.
Labai šviežioms stintoms galima panaudoti kepimą ant silpnai įkaitintos keptuvės. Tada stinta gaunasi gerokai minkštesnė. Tik tokiu atveju reikia pilti minimaliai aliejaus. Kepant ant mažai įkaitintos keptuvės įsigers aliejus.
Vienas iš geriausių patiekalų gaunasi kepant dar itin šviežią stintą, tik ją pagavus. Tokios stintos mėsa būna skaidri kaip stiklas. Iškepti galima ant griliaus anglių. Gaunama tirpstanti stinta.
Stintos marinavimas
Marinuotos stintos gali laikytis ilgai. Net vasarą galima pasimėgauti stintomis. Yra klasikinis stintų marinavimas, bet galima pritaikyti marinavimui pasaulinės virtuvės receptus.
Klasikinis stintos marinavimo receptas
1 kg stintų,
150 g morkų,
150 g svogūnų,
100 g miltų,
100 g aliejaus,
Marinatui
1 litras vandens,
3 šaukstai cukraus,
Šaukštelis druskos,
Pora lauro lapelių,
Pora juodųjų pipirų žirnelių,
50 ml acto,
Stintos apvoliojamos miltuose ir apkepinamos ant gerai įkaitinto aliejaus.
Daromas marinatas iš vandens, cukraus, druskos, lauro lapelių, pipirų. Kiek pavirinamos morkos, norint kad ilgaiu laikytusi virinami ir svogūnai. Daržovės turi išlikti kietos. Stintos sumaišomos su daržovėmis ir užpilamos karštu marinatu. Prieš pilant marinatą į jį įpilamas actas.
Valgyti galima po paros palaikymo šaltai.
Ispaniškai marinuotos stintos
Eskabečė tai marinuotos sardinėlės, gana tradicinis pietinės Europos patiekalas. Fantastiškai išeina gaminant iš stintų.
1 kg stintų,
150 g morkų,
150 g svogūnų,
150 g paprikų,
1 aštrioji čili paprika,
Miltų kepinimui, nors dažniausiai kepinama be miltų,
Aliejaus kepimui
Marinatui
1 litras žuvies sultinio. Galima iš stintų galvų pašalinus žiaunas.
150 mg balto sauso vyno,
100 mg lengvo acto,
Druska, juodųjų pipirų žirneliai, lauro lapai, čiobrelis, krapų stiebai
Apvoliojame stintas miltuose ir pakepinam ant gerai įkaitinto aliejaus. Kepinam pjaustytas morkas, svogūnus, čili paprikas, svogūnus. Kepinant sluoksniuojame su stintomis.
Paruošiame marinatą ir karštą užpilam ant stintų ir daržovių. Prislegiam, ataušinam ir dedam į šaldytuvą.
Temos straipsniai
Kepta stinta
Kaip skaniai iškepti stintą