Vynuoginių sraigių receptai
Atnaujinta: 2023-09-18

   Vynuoginės sraigės yra vertinamas kulinarijoje produktas. Dažniausiai pasitikima pagamintomis ir parduotuvėje parduodamomis vynuoginėmis sraigėmis. Tačiau ir patiems nesudėtinga jų pasigaminti, taip pat panaudoti vynuogines sraiges daugybėje patiekalų. Vynuoginių sraigių skonis kiek primena jūros sraigių skonį ir kiek jaučiasi grybų natos.

  Vynuogines sraiges geriausia rinkti sausais periodais. Tuo metu jos ilsisi, pilve mažiau virškinamų žalumynų. Yra pasiūlymų palaikyti sraiges miltuose, kruopuose. Baigiasi šie eksperimentai baisia glitimais apsivėlusia mase. Viso šito nereikia, ruošdami sraiges atskirsite jos kojelę nuo vidurių.

  Vynuoginių sraigių paruošimas

Vynuoginių sraigių kojelė yra tvirtas raumuo. Dėl to jos negalima virti pasūdytame ar rūgščiame vandenyje. Verdama apie valandą pusantros švariame vandenyje. Į verdantį vandenį dedamos nuplautos sraigės. Jei jaučiate neitin malonų rudeninių lapų, samanų kvapą verta vandenį pakeisti. Greičiausiai nešvariai surinkot. Į vandenį verta įdėti prieskoninių žolių. Labai tinka džiovinti krapų, petražolių stiebai, gelsvė, vaistinis šalavijas, čiobrelis. Baigiant virti įdedama druska.

  Išvirus nupilamas vanduo ir sraigės kiek praaušinamos, kad būtų komfortiška paimti į rankas. Sraigę ištraukiame iš namelio užkabindami švariu pagaliuku. Puikiai tinka dantų krapštukai. Pirštais atskiriame kojelę nuo vidurių. Kiek paspaudus  likučiai pasišalins ir iš kojelės.
  Švariai ištrauktus namukus atidedame. Juos nuplauname ir išpilame vandenį. Panaudosime klasikiniam prancūziškam įdarytų vynuoginių sraigių patiekalui. Dalį mažesnių sraigių galima atidėti kitiems patiekalams.

Vynuoginių sraigių ruošimas

Sraigės, namukai, sviesto mišinys, paruoštas patiekalas. Atsiradus įgūdžiams vynuoginių sraigių patiekalo ruošimas vyks sparčiai. 

  Sraigių receptai

Sraigės labai plačiai naudojamos kulinarijoje. Galima daryti troškinius, paštetus. Klasikinis įdarytas sraigių receptas panaudoja kiautelį kaip troškintuvą. Su vynuoginėmis sraigėmis labai dera sviestas, česnakas, petražolės. Kiek patroškinant namelyje susimaišo jų visų skoniai. Vos ne skaniausias yra sviestas kuris pilamas ant baltos duonos ir valgomas

Vynuoginių sraigių receptai

Apsimoka iš karto gaminti didesnį kiekį sraigių. Virkite kokius  3 -4 kilogramus sraigių. 

40 sraigių,
150 g sviesto,
Sauja česnako,
4 česnako stiebai arba skiltelės,
Šaukštelis druskos ir pusė šaukštelio juodųjų pipirų

Išmaisome sviestą su smulkiai supjuastytomis daržovėmis ir česnakais, druska ir pipirais.

Įdedame mišinį į namelį, įkišame vieną arba dvi kojeles ir uždarom vėl sviesto mišiniu. Tokias sraiges galima įsidėti į šaldiklį ir išsitruakti greitam užkandžiui atvykus draugams ar kokia proga.

  Geriausia troškinti orkaitėje, apie 15 minučiu įkaitinant iki 180 laipsnių. Galima keptuvėje ant mažos ugnies. Patiekiama lėkštėje, ištraukiama ant batono ir užpilamas sviestas. Puikiai dera su baltais vynais. 

Vynuoginių sraigių paruošimas

Vynuoginės sraigės puikiai dera su šparagais. Šparagai mirkomi į vynuoginių sraigių svietą būna nepakartojami

Vynuoginių sraigių troškinys

600 g. vynuoginių sraigių kojelių,
4 vidutinio dydžio svogūnai,
4 prinokę, gana saldūs pomidorai,
150 g liesos grietinėlės,
200 g lydyto sūrelio,
6 česnako skiltelės arba stiebai
Sauja petražolių,
Keli gelsvės lapai,
Šaukštas druskos ir pusė šaukštelio pipirų,
100 g sviesto,

Patirpdome sviestą ir jame apkepinam svogūnus ir pusę česnakų. Sudedame sraigių kojeles, vėliau smulkiai pjaustytus pomidorus. Patroškiname apie 10 minučių ant silpnos ugnies. 
 Įdedame gelsvę, smulkiai pjaustytą likusį česnaką druską ir pipirus. Sudedame sūrį ir išmaišome. Suriui ištirpus supilame maišydami grietinėlę. Pabaigai įberiame pjaustrytą petražolę, išjungiame ugnį ir uždengus dangčiu palaikome penketą minučių. 

Vynuoginių sraigių troškinys

Panaudokite keletą kiautelių į kuriuose sudėkite porą vynuoginių sraigių kojelių. Dedama kartu su kojelėmis. 

Vynuoginių sraigių paštetas

  Tiems kam nepriimtinas sraigių vaizdas gali pasidaryti paštetą. Jis išlaiko subtilų sraigių skonį, tuo pat metu galima stipriai paįvairinti kitais skoniais. Paštetui tinka daugiau kitų ingradientų kaip svogūnai, morkos, česnakai, grybai. Sviestas puikiai suderina visus skonius ir kiek paryškina sraiges. Kepti sraiges ir grybus galima tik ant sviesto. Svogūnus ir morkas geriau ant aliejaus.

  600 g virtų sraigių kojelių,
  150 g svogūnų,
  150 g morkų,
  6 česnako skiltelės,
  100 g šviežių grybų arba penktadalis džiovintų,
  50+50 sviesto ir aliejaus
  Šviežios petražolės, krapai, raudonėlis, druska, pipirai
  100 g batono,
  100 g daržovių sultinio,

Ant įkaitinto aliejaus apkepam svogūnus ir morkas, įdedam dalį česnako. Ant sviesto kepinam sraiges ir grybus, pridedam likusį česnaką. Sumalam ingradientus, užpilam karšto sultinio, įdedam dar kiek sviesto, sudedam pjaustytas prieskonines žoleles, druską ir pipirus. 

Vynuoginių sraigių paštetas
  

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Vynuoginių sraigių užtepėlė

Reto skonio užtepėlė iš vynuoginių sraigių ir bobausių

Vynuoginės sraigės prancūziškai

Sraigių troškintų namuke su sviestu, česnakais ir petražolėmis receptas

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: