Modernios vynuogių veislės atveria naujas galimybes vyndarystei Lietuvoje. Nors jos mūsų klimato ir priežiūros sąlygomis nesugeba sukaupti didelio kiekio cukraus, tačiau jose gerokai mažiau rūgšties. O pastaraisiais metais į Lietuvą imant įvežinėti profesionalią vyndarystės įrangą vyno gamyba tapo paprastu darbu. Net ašarą išspaudžia mokomieji filmai kur visas filmas skirtas rodyti kaip senukai rankomis spaudžia sultis. Dabar vynuogių sultis išspausti vienas malonumas.
Pirmojo etapo vynuogių vyno gamybos įranga. Kubilas traiškyti vynuogių uogas. Plastikinis kibiras kuriame gali būti laikomos sultys viso fermentacijos proceso metu. Plastikinis kibiras lengvesnis, turi apačioje kranelį kuriuo galima nupilti sultis apačioje paliekant nuosėdas. Jis kainuoja pigiau nei stiklinė fermentacijos tara. Fermentacijos tarą parduoda Vitis.lt, atgabena į vietą. Rankinė sulčių spaudyklė - presas taip pat parduodamas vitis.lt
Vynuogių auginimas vynui
Vynui naudojamos specialios vynuogių veislės. Jos smulkesnės, geriau kaupia cukrų. Tikėtina, kad naujos veislės gali sukaupti 12 - 15 procentų cukraus. Šiltuose kraštuose vynuogės sukaupia 22 - 25 procentus cukraus.
Natūralus cukrus ( fruktozė) gerokai vertingesnis nei pridedamas runkelių cukrus. Taip pat ne tik cukrus svarbus fermentacijos procese. Labai svarbu ir sukaupiamos mineralinės medžiagos. Gauti aukštesnės cukraus ir naudingų medžiagų koncentraciją galima gauti mažinant kekių kiekį. Krūmui paliekamos 8 - 12 kekių.
Veisles dar nėra gerai atrinktos, bet jau yra išsiskiriančių. Gerai užsirekomendavo baltos Soliaris veislės vynuogės. Geriau rinktis vynuoges su stora odele. Mažiau skilinėja, mažiau bus vapsvų ir musių.
Modernios baltos ir audonos vynuogės puikiai tiks vynuogių vynui. Vitis.lt prekiauja įvairia įranga vynuogių auginimui, priežiūrai ir derliaus nuėmimui.
Vynuogių uogų traiškytuvas. Galima įsigyti elektroninėje vitis.lt parduotuvėje
Vynuogių sulčių spaudimas
Vynuogės renkamos joms pilnai prisirpus, vyndariai atskiria optimalų laiką ragaudami. Surinkus vynuogės neplaunamos, uoguos turi būti sutraiškomos. Traiškyti gali dviem būdais - tai rankomis ar paprasčiau mindant. Taip pat galima naudojant specialius traiškytuvus. Traiškytuvu kaip ir paprasčiau, tačiau kojomis švelniau. Kojomis nesutraiškomos sėklos ir koteliai kurie vynui priduos kiek kartumo.
Rankinis sulčių presas skirtas pilnam sulčių išspaudimui. Sutraiškytos uogos dedamos į spaudimo maišelį ir iš viršaus spaudžia presas. Vitis.lt galima įsigyti įvairaus galingumo ir tipų sulčių spaudykles.
Sutraiškyta masė sudedama į kubilą, kad užimtų 2/3 indo. Galima įdėti apie 5 procentus cukraus. Bendras cukringumas neturėtų viršyti 15 procentų. Uždengiama dangčiu su alsuokliu. oro iš išorės neturėtų patekti, gali prasidėti neteisingas rūgimas, acto susidarymas. Labai patogūs Vitis.lt parduodami plastikiniai kibirai arba nerūdijančio plieno statinės.
Palaikoma apie savaitę, priklausomai nuo temperatūros. Masė išsisluoksniuoja, žievelės iškyla į paviršių. Sultys nupilamos, žievelės išspaudžiamos. Turim silpną alkoholinį gėrimą kurį galima bus toliau fermentuojant paversti į vyną.
Vynuogių misa po savaitės. Uogų žievelės su sėklomis ir koteliais iškyla į paviršių.
Cukrus ir mielės vynuogių vyno gaminimui
Pagrindinės alkoholio gamintojos yra vyno mielės. Susidraugauti su mielėmis užima daugiausiai laiko. Jų yra dvi kategorijos tai laukinės ir kultūrinės mielės. Laukinių mielių yra visur, tame tarpe ir ant uogų. Laukinių mielių yra šimtai rūšių, jos yra sunkiai kontroliuojamos. Atrinkus kelias geriausias rūšis yra formuojamos kultūrinės mielės. Jas naudojant fermentacijos procesas tampa kontroliuojamas ir galima gauti stipresnį vyną.
Laukinės mielės gyvena iki 12 laipsnių. Pagaminti 1 laipsnį mielės panaudoja apie 2 procentus cukraus. Todėl bendras optimalus cukraus kiekis yra 25 procentai ( 250g cukraus 1 litre vandnens). Mėgstamiausia koncentracija yra 15 procentų. Tokią koncentraciją darome pirmąjai fermentacijai. Vėliau cukrų papildome per 2 kartus. Cukrus papildomas nupylus kiek sulčių ir išmaišant cukrų.
Tačiau laukinės mielės priduoda daug įdomių skonių ir kvapų. Nors su jomis praktiškai neįmanoma išgauti kasmet vienodą kokybę, tačiau gal tame netikėtume ir yra daug šarmo. Naudojant kultūrines mieles jos supilamos į indelį su 30 laipsnų vynu, išmaišomos ir paliekamos pusvalandžiui. Tada supilama į bendrą indą.
Kultūrinės vyno mielės kuriomis prekiauja vitis.lt elektroninė parduotuvė
Vynuogių vyno fermentacija
Pirmos vynuogių sultys supilamos į fermentacijos indą 2/3 jos tūrio. Uždaromos kamščiu su sifoniniu alsuokliu, išorės oras neturi patekti į indą su vynu. Fermentuojama apie 20 laipsnių temperatūroje. Po savaitės aktyvios fermentacijos vynas ima skaidrėti, mielės gula ant dugno. Vynas nupilamas, pravėdinamas maišant ir įmaišoma dar viena dozė cukraus. Įpilama daugiau sulčių, kad indo tūris užsipildytų 4/5. Fermentuojama kiek vėsiau, apie 16 - 18 laispnių. Po trečio perpylimo indas dar užpildomas ir fermentuojama apie 14 - 16 laipsnių temperatūroje.
Ypač svarbus sandaru suždarymas sekančiuose fermentacijos etapuose. Jei pirmame susidaro daugybė dujų kurios neleidžia patekti orui iš išorės, tai vėliau dujų išsikyrimas sumažėja ir oras gali patekti ir sugadinti vyną.
Vyną fermentacijos inde galima laikyti iki kito sezono.
Vyno išpilstymas
Vynas išpilstomas kai jau pilnai pasibaigia fermentacija. Tai galima patikrinti dalį vyno patalpinus į šiltą patalpą. Jei vynas nesidrumsčia, netasiranda burbuliukų jis paruostas išpilstymui
Vitis ir čia paruošusi gausų butelių, kamščių ir uždarytuvų asortimentą. Galima uždaryti kamščių, užsukti.
Vynui uždaryti naudojami nauji, sterilūs kamščiai. Įspaudžiami į butelį specialiu uždarytuvu. Galima įsigyti vitis.lt elektroninėje parduotuvėje.
Temos straipsniai
Juodųjų serbentų naminis vynas
Naminio juodųjų serbentų vyno gaminimas
Naminio sidro gamyba
Obuolių ir kriaušių sidro gaminimas