Naminio sidro gamyba
Atnaujinta: 2020-09-30

  Tai kas parduotuvių lentynose vadinama sidru greičiau yra sidro gėrimas. Saldintas ir gazuotas gėrimas visiškai kitokio skonio nei natūraliai pagaminti sidrai. Lietuvoje yra pramoniniai bandymai pagaminti natūraliai gazuotą sidrą, bet dar kiek reikėtų patobulėti. Todėl esant dideliam obuolių derlių verta pasigaminti naminį sidrą. Tai nėra labai labai sudėtinga.

  Natūralus obuolių sidras masiškai gaminamas šiaurinėje Prancūzijoje ir Pietinėje Anglijoje. Daug sidro gaminama ir Naujajame pasaulyje. Pagal klimato sąlygas Lietuva puikiai atitinka sidro kraštus. Obelys pas mus gausiai dera ir sukaupia didelį kiekį cukraus. Karštą vasarą saldiniai obuoliai sukaupia net 15 procentų cukraus. Iš tokių sulčių galima padaryti apie 7 laipsnių sidrą.

Sulčių cukraus matuoklis

Cukraus kiekio matuoklis kurį galima įsigyti vitis.lt  parduotuvėje

 Skonio reikalas kokį sidrą gaminti. Normandijos ar Pietinės Anglijos sidrai neturi didelio rūgštumo. Tokie sidrai gausis jei bus naudojamos etnografinės obelų veislės. Ypač rūgštūs gausis naudojant antaninius ir panašius obuolius. Gal kam tokie patinka. Man Latvijoje paragauti rūgštūs sidrai nesužavėjo. 
   Normandijoje naudojami saldūs, su mažai rūgšties obuoliai. Lietuvoje panašios yra raudonų obuolių "Spartan" veislė ir žalių obuolių "Landsbergo renetai". Puikūs sidrai išėjo iš saldžiarūgščių Auksio veislės obuolių. Gerai išeina sidrai iš ananasinių ir etnografinių saldinukų. Saldžios sultys praradusios cukrų atrodo gana lėkštai, tačiau skonis esminiai pasikeičia antrinėje fermentacijose derinyje su angliarūgšte.

  Sultys naudojamos natūralios, termiškai neapdorojamos. Taip išsaugomos natūralios mielės. Geriausia naudoti pilnai prisirpusius obuolius, Normandijoje obuoliai sidrui renkamai nukritę. Arba nupurtomi ir surenkami specialia technika. 

  Sultis be terminio apdorojimo spaudžia daugelis sulčių spaudyklių. Galima pasidaryti sultis patiems. Man tai gana patogu kai nuo vasaros antros pusės susirenku nukritusius obuolius ir juos išspaudžiu. Per kartą išeina apie 40 litrų, kurių dalis nueina šviežiam sulčių naudojimui, dalis sidrui. 

Obuolių traiškytuvas

Pirmiausia obuoliai sutraiškomi. Yra specialus obuolių ir uogų traiškytuvas kuris obuolius sutraiško nei per mažasi, nei per dideliais gabaliukais. Masę reikėtų palaikyti apie 12 - 24 valandas vėsiai, kad sultys išsiskirtų ir sultys pasiimtų iš odelių ir minkštimo kuo daugiau naudingų medžiagų. Tai taip vadinamas maceracijos procesas, kuris leis gauti daugiau naudingų medžiagų mielių veiklai. Sutraiškius per smulkiai bus kemšamas spaudimo maišas, per stambiai minkštime pasiliks daug sulčių. 
Obuolių sulčių presas  

Obuolių masė dedama į spaudimo maišą ir išspaudžiama sulčių spaudimo presu. Iš kilogramo obuolių turėtų būti gauta apie pusė litro sulčių.

   Sultys supilamos į fermentacijos indą. Reikėtų paskaičiuoti ar verta papildyti sultis cukrumi. Greičiausiai obuolių sultys turės apie 8 - 12 procentų cukraus. Iš procento cukraus mielės pagamina apie 0,45 laipsnius alkoholio. 
   

  Sidro fermentacijos statinė

50 litrų talpos nerūdijančio plieno sidro fermentacijos statinė. Patogus  plaukiojantis dangtis. Tai leidžia į statinę įpilti, kad ir 10 litrų sulčių ir išlaikyti tinkamą tuščio oro tarpą. Pirmame fermentacijos etape paliekama apie trečdalis sulčių kiekio oro tarpas. Dangtis laikosi įsirėmus į statinės šonus pripučiamai tarpinei. Didesniems sidro kiekiams naudojami specialūs oro vožtuvai su angą dengiančiais rutuliukais. Mažesniems kiekiams galima naudoti paprastus sifoninius oro vožtuvus. Didelis privalumas apačioje esantis kranelis. Juo paprasta nupilti sidrą dugne paliekant nuosėdas.

  Pirmasis nupylimas daromas po aktyvios fermentacijos periodo, panašiai po savaitės. Rūgstančios obuolių ar kriaušių sultys laikomos 18 - 20 laipsnių temperatūroje. 
  Nupylus sultis jos pravėdinamos ir supilamos atgal į indą. Indas laikomas vėsiau, 14- 16 laipsnių temperatūroje. Panašiai po mėnesio sidras nuskaidrėja, nuosėdos iškrenta į dugną. Sidre neturi jaustis saldumo. 
  Iš metalinės talpos labai patogu perpilti į butelius. Į butelį supilama po šaukštelįcukraus, įpilama pusė stiklinės sidro ir suplakama,kad ištirptų cukrus. Butelys užpildomas, kad liktų tuščias tik kaklelis. Buteliai galutinei fermentacijai išnešami į dar vėsesnę, apie 6 -12 laipsnių patalpą. 

  Mielės palengva paverčia įdėtą šaukštelį cukraus į alkoholį ir dujas. Naudoti sidrą bus galima po mėnesio.

 

 

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Juodųjų serbentų naminis vynas

Naminio juodųjų serbentų vyno gaminimas

Naminio sidro gamyba

Obuolių ir kriaušių sidro gaminimas