Mėlynės įsipina į pagrindinį uogų sezoną. Jau baigiasi braškės ir žemuogės, prisirpę vyšnios ir tręšnės. Tuoj prasidės juodųjų ir raudonųjų serbentų sezonas. Tai nepertraukiami uogienių virimo savaitgaliai. Mėlynių taip pat verta padaryti keletą, o gal ir daugiau stiklainiukų.
Mėlynės naudinga ir turinti net gydomųjų sąvybių uoga. Ji naudinga akims, virškinimo traktui, skrandžiui. Mėlynės stiprus antioksidantai. Mėlynes galima šaldyti trintas, sutrinti su cukrumi ir vartoti šviežias. Aišku pagaminti uogienę ar džemą.
Melynės gana lengvai renkamos uogos. Svarbu išlaukti laikotarpį kai jos prisirpsta ir lengvai atsikabina nuo stiebo. Galima nevargstant nusipirkti turguje, jų kaina nebūna itin didelė. Svarbu nusipirkti šviežias mėlynes, jos būna matinės. Su laiku mėlynės ima blizgėti.
1 kg mėlynių,
0.7 - 1 kg cukraus,
Mėlynės puikiai derės su braškėmis, vyšniomis, tręšnėmis.
Būtinai įdėkite į mėlynių uogienę džiovintų apelsinų žieveles.
Mėlynes perrenkame pašalindami sutrintas ir ligotas uogas, nuimame kotelius ir išrenkame lapelius. Išplauname ir susluoksniuojame kartu su cukrumi. Mėlynės kiek sunkiai išskiria sultis, todėl laikomos kiek ilgiau, apie parą. Kuo daugiau cukraus ištirps, tuo trumpesnis mėlynių virimo laikas. O kuo trumpiau verdama, tuo mažiau mėlynės praras naudingų savybių.
Kai mėlynės užverda nuimame putas. Supurtome puodą, galima maišyti mediniu kotu. Verdama nuo dešimties minučių iki pusvalandžio. Verdant pusvalandį ganama tiršta džeminė konsistencija. Karšta uogienė išpilstoma į iškaitintus stiklainiukus ir užsukama steriliais dangteliais. Apverčiame kol atauš.
Temos straipsniai
Antis gabaliukais kokosų pieno padaže
Orkaitėje kepta ir kokosų pieno padaže troškinta antis
Burokėliai žiemai
Burokėlių konservavimas žiemai, burokėlių salotos, mišrainės, marinuoti burokėliai
Konservuoti agurkai
Kaip konservuoti agurkus, agurkų marinavimo receptai, agurkų konservavimo patarimai
Krevetės grietinėlės padaže
Keptų krevečių grietinėlės padaže receptas, puikus receptas su krevetėmis
Krevetės pomidorų padaže
Krevečių troškinys pomidorų padaže
Mėlynių uogienė
Geriausia klasikinė mėlynių uogienė, kaip pagaminti uogienę iš mėlynių
Salotos su smidrais
Sodraus skonio smidrų ir kruopų salotos paskanintos rūkyta žuvimi
Stirnienos kepsneliai grietinėlės padaže
Stirniena su grietinėle tiesiog idealiai derinasi, itin skanaus stirnienos patiekalo receptas
Svarainių sūris
Kaip pagaminti sūrį iš svarainių
Troškinys špižinėje puodynėje
Kaimiško mėsos ir bulvių troškinio ketaus puodynėje gaminimo receptas
Įdaryta vištienos krūtinėlė
Įdarytos vištos krūtinėlės receptas džiovintomis slyvomis ir sūriu apelsinų padaže.
Šparaginių pupelių mišrainė žiemai
Šparaginių pupelių mišrainės su svogūnais, grybais, pomidorais