Velykos, dar vadinamos prisikėlimo diena yra krikščionių šventė, švenčiama iš numirusių sugrįžusio Jėzaus Kristaus pagerbimui. Krikščionys tiki, kad tai yra švenčiausia diena metuose. Kai kurie žmonės, kurie nėra krikščionys, švenčia ją kaip kultūrinę šventę. Velykos kasmet švenčiamos ne tą pačią dieną, todėl ši šventė vadinama kilnojama švente. Velykos švenčiamos pirmąjį sekmadienį po pirmosios pilnaties, kuri yra kovo 21 d. arba vėliau. Tai reiškia, kad Velykos švenčiamos kovo arba balandžio mėn.
Velykos apima 50 dienų laikotarpį, prasidedantį nuo Velykų sekmadienio iki Sekminių sekmadienio. Žodis „Velykos“ yra kilęs iš Eastra – senovės vokiečių pavasario deivės vardo. Prancūziškas Velykų žodis Pâcques kilęs iš graikiško žodžio, reiškiančio Pascha, kuri yra žydų šventė, švenčiama maždaug tuo pačiu metų laiku.
Velykų šventė apgaubta daugeliu tradicijų perimtų iš protėvių, tačiau tradicijos buvo susietos ir su maisto gamyba. Pagrindinis Velykų simbolis buvo laikomas - kiaušinis, jis buvo sietinas su atgimimu, nauja pradžia. Be kiaušinių ant šventinių stalų puikuojasi mėsos patiekalai, žuvies patiekalai ir desertiniai keksai.
Nuspręsti, ką valgyti per Velykas, gali būti didžiulė užduotis. Nesvarbu, ar norite patobulinti savo tradicinių Velykų patiekalų ruošimo techniką, ar tyrinėti šventinius receptus iš viso pasaulio. Todėl, mes norime jums palengvinti darbą ir siūlome žemiau esančiame straipsnyje pažvelgti į pagrindinius Velykų valgius, jų receptus. Išmėginkite ir nepasigailėsite!
Įdaryti kiaušiniai Velykoms
Vienas iš labiausiai atpažįstamų Velykų simbolių yra kiaušinis - gyvybės ir atgimimo simbolis. Kiaušinis yra neatsiejama Velykų šventė dalis visame pasaulyje - kiaušiniai dažomi įvairiais raštais, ridenami, daužomi ir suvalgomi. Kiaušiniai yra daugelio sezoninių patiekalų ingredientas ir puošmena. Tai vienas svarbiausių Velykų valgių, kuris privalo puikuotis ant kiekvieno šventinio stalo. Todėl, pateikiame Jums skaniausią silke įdarytų kiaušinių receptą, kurį privalote pasigaminti.
Kiaušiniai - pagrindinis patiekalas ant šventinio Velykų stalo, simbolizuojantis atgimimą
Ingredientai silke įdarytiems kiaušiniams paruošti:
- 4 virti kiaušiniai;
- 1 gabaliukas silkės filė;
- 50 g lydyto sūrio;
- 50 g majonezo su krapais;
Įdarytų kiaušinių su silke paruošimas:
- Kiaušinius perpjauti, trynius išimti.
- Trynius susmulkinti ir sumaišyti su supjaustyta silke bei lydytu sūriu.
- Masę sumaišyti su majonezu ir sukrauti atgal į kiaušinius.
Netikras zuikis Velykoms
Netikras Velykų zuikis yra dar vienas svarbus valgis, kuris per šią šventę turi puikuotis ant kiekvieno stalo. Tai sotus, Velykų kiškutį primenantis patiekalas. Pasigaminti šį valgį tikrai nėra sudėtinga, todėl pateikiame Jums patį skaniausią netikro zuikio receptą, kurį privalote išmėginti.
Netikras Velykinis zuikis svarbus mėsos patiekalas ant šventinio stalo
Ingredientai netikro zuikio paruošimui:
- 1 kg kiaulienos faršo;
- 200 g rūkytų lašinių;
- 2 svogūnai;
- 1 riekė juodos duonos;
- druska, pipirai;
- 1 obuolys;
- 1 kiaušinis;
- 1 morka;
- lauro lapeliai;
Netikro zuikio paruošimas:
- Faršą išminkome su pipirais, druska, išmirkyta duonos riekele, su pakepintais svogūnais ir lašinukais (lašinukus ir svogūnus prieš tai smulkiai supjaustyti).
- Obuolį smulkiai supjaustome ir įmaišome į faršą. Išvirtą nesmulkintą kiaušinį įvynioti į mėsą.
- Suformuoti kelis rutuliukus panašius į zuikio kūną, kelis nedidelius rutuliukus, bus jų galvos, bei pailgas uodegėles. Su dantų krapštukais visas pritvirtinti, įstatyti ausis iš lauro lapų, ir sukaišioti pipirus - akys, o morką supjaustyti skiltelėms ir įstatyti vietoj burnos.
- Įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą ir 30 minučių kepti.
Keptas kiaulienos vyniotinis Velykoms
Kai galvojate apie Velykas, įsivaizduojate pavasario gėles, spalvingai dekoruotus kiaušinius ir cukrinius sausainius. Neskaitant kiaušinių, Velykos turi tą tradicinį pagrindinį valgį, kuris apibrėžia šventinį patiekalą – velykinį kumpį. Viena iš priežasčių, kodėl kumpis tapo pasirinkta mėsa Velykų vakarienei, yra ta, kad istoriškai kiaulės buvo skerdžiamos rudenį. Atėjus pavasariui ir pasibaigus gavėnios pasninkui kiauliena buvo paruošta valgyti. Žemiau pateikiame jums puikų receptą, kuris padės patiekti ant šventinio stalo skanutėlį kiaulienos vyniotinį.
Kiaulienos vyniotinis šventiniam Velykų stalui
Ingredientai kiaulienos vyniotinio paruošimui:
- 1 kg kiaulienos sprandinės;
- 2 skiltelės česnako;
- pagal skonį druska;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio;
- 1 v. š. aliejaus;
Kepto kiaulienos vyniotinio paruošimas:
- Česnaką sutarkuojame.
- Sutarkuotą česnaką sumaišome su aliejumi, druska, pipirais ir raudonėliu.
- Gautu mišiniu įtriname kiaulienos sprandinę.
- Suvyniojame į kepimo rankovę, surišame virtuviniu siūlu ir leidžiame per visą naktį pasimarinuoti šaldytuve.
- Kepame gerai įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių temperatūros maždaug 50-60 minučių.
Tradicinis keksas Velykoms
Tradicinis keksas dar apibūdinama Velykų bobos pavadinimus yra svarbus desertinis patiekalas ant šventinio stalo. Sočiai pavalgius ir prisikimšus pilvus, visada liks laiko desertui. Todėl, žemiau pateikiame jums šokoladinio tradicinio Velykų kekso receptą nuo kurio apsilaižysite pirštus!
Tradicinis keksas dar vadinamas Velykų boba yra svarbus desertinis patiekalas ant šventinio stalo
Ingredientai tradicinio kekso paruošimui:
TEŠLAI:
- 250 g sviesto;
- 4 vienetai kiaušinių;
- 200 g grietinės;
- 200 g miltų;
- 170 g cukraus;
- 50 g kakavos;
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus;
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių;
GLAJUI:
- 150 g juodojo šokolado;
- 50 g sviesto;
Tradicinio kekso paruošimas:
- Sviestą ištirpinti ir palikti šiek tiek atvėsti.
- Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Supilti sviestą, grietinę, suberti kakavą ir išplakti. Įmaišyti persijotus miltus ir kepimo miltelius, kad neliktų sausų gumuliukų.
- Tešlą supilti į kepimo formą. Kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
- Iškepusį keksą pirmiausiai atvėsinti formoje, o tada galutinai atvėsinti ant grotelių. Pjaustyti reikėtų tik visiškai visiškai atvėsusį, o dar geriau - pastovėjusį per naktį.
Silkė su morkomis Velykoms
Puikus žuvies patiekalo pasirinkimas šventiniam stalui yra silkė. Silkė ruošiama pasirenkant įvairius produktus tokius, kaip grybai, burokėliai ir panašiai. Tačiau mes jums pateikiame skanutėlį silkės su morkomis ir svogūnais receptą, kuris skoniu nudžiugins kiekvieną valgantį.
Puikus žuvies užkandžio pasirinkimas ant šventinio stalo - silkė
Ingredientai silkei su morkomis paruošti:
- 200 g silkių filė;
- 2 vienetai morkų;
- 2 vienetai svogūnų;
- 3 šaukštai pomidorų padažo;
- 2 šaukštai aliejaus;
Silkės su morkomis paruošimas:
- Silkių file supjaustyti juostelėmis.
- Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais. Morkas sutarkuoti stambia tarka.
- Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinti aliejų. Sudėti svogūnus ir maišant pakepinti iki suminkštės. Sudėti morkas ir maišant pakepinti iki suminkštės. Sudėti pomidorų padažą ir maišant patroškinti apie minutę. Nuimti daržoves nuo kaitros ir palikti atvėsti.
- Serviravimo inde išdėlioti silkę. Ant jos sudėti atvėsusias keptas morkas bei svogūnus Padėti silkę į šaldytuvą bent 2-3 valandoms.
Temos straipsniai
Antis gabaliukais kokosų pieno padaže
Orkaitėje kepta ir kokosų pieno padaže troškinta antis
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kiaušiniai įdaryti silke
Silke įdarytų kiaušinių receptas
Kumpiu įdarytos kiaušinių puselės
Įdaryti kiaušiniai su kumpiu
Salotos su žuvimi Velykoms
Salotų su žuvimi patiekalai Velykiniam stalui. Velykinis salotų su lašisa vainikas, tuno salotų Velykinis receptas ir Velykinės špinatų ir rūkytų lašišų salotos su citrinų-krapų padažu.
Velykiniai mėsos vyniotiniai
Velykinis mėsos vyniotinis yra tradicinis švenčių stalo patiekalas. trys receptai: karkos vyniotinis, vyniotinis su džiovintais abrikosais, vyniotinis su baravykais.
Velykiniai kiaulienos patiekalai
Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.
Velykiniai kiaušinių patiekalai
Kiaušinių patiekalai Velykoms. Burokėliais įdaryti kiaušiniai, netikras zuikus su kiaušinių įdaru, maltinukas su kiaušinio įdaru.
Velykiniai patiekalai iš karpio
Karpio patiekalai Velykiniam stalui. Velykinio karpio drebučiuose, kepto karpio gabaliukų Velykoms ir kepto karpio su medumi Velykų stalui receptai
Velykiniai paukštienos patiekalai
Velykų pauštienos receptai. Tradiciniai keptos anties ir kalakuto valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai silkės patiekalai
Silkės patiekalai Velykų stalui. Silkės su avokadais ir keptomis daržovėmis Velykoms, Silkės su morkomis Velykoms ir silkės su burokėliais receptai.
Velykiniai vištienos patiekalai
Velykų vištienos receptai. Skaniausi vištos orkaitėje, vštienos kepsnio ir blauzdelių valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai žuvies patiekalai
Velykų patiekalai iš žuvies. Keptos lydekos su svogūnų padažu, žuvies filė su kaparinio sviesto padažu ir žuvies kotletų su varške receptai Velykų stalui.
Velykinės bobos receptas
Labai skanaus tradicinio Velykinio pyrago, Velykinės Bobos receptas
Velykinės mišrainės
Skaniausios mišrainės Velykoms. Kukurūzų ir ananasų mišrainė, pikantiška mišrainė su pomidorais ir sūriu, krabų ir melionų mišrainė.
Velykinės salotos
Velykinės salotos skanus, lengvai paruošiamas patiekalas. Dėl jose naudojamų šviežių vaisių ir daržovių, dar ir labai sveikas patiekalas. Spalvingos salotos papuoš jūsų šventinį stalą ir suteiks vitaminų.
Įdaryti kiaušiniai su krabų lazdelėmis
Krabų lazdelėmis ir avokadu įdarytos kiaušinių puselės
Želė kiaušiniai
Kiaušiniai su želatina iš mėsos