Velykų valgiai
Atnaujinta: 2023-03-27

Velykos, dar vadinamos Prisikėlimo diena yra krikščionių šventė, švenčiama iš numirusių sugrįžusio Jėzaus Kristaus diena. Krikščionys tiki, kad tai yra švenčiausia diena metuose. Kai kurie žmonės, kurie nėra krikščionys, švenčia ją kaip kultūrinę šventę. Velykos kasmet švenčiamos ne tą pačią dieną. Tai vadinama kilnojama švente. Velykos švenčiamos pirmąjį sekmadienį po pirmosios pilnaties, kuri yra kovo 21 d. arba vėliau. Tai reiškia, kad ji švenčiama kovo arba balandžio mėn. 

Velykos apima 50 dienų laikotarpį, prasidedantį nuo Velykų sekmadienio iki Sekminių sekmadienio. Žodis „Velykos“ yra kilęs iš Eastra – senovės vokiečių pavasario deivės vardo. Jos šventė įvyko per pavasario lygiadienį. Prancūziškas Velykų žodis Pâcques kilęs iš graikiško žodžio, reiškiančio Pascha, kuri yra žydų šventė, švenčiama maždaug tuo pačiu metų laiku.

Velykų valgiai

Kiaušinis yra pagrindinis Velykų valgis simbolizuojantis naują pradžią, atgimimą

 

Velykų šventė apgaubta daugeliu tradicijų perimtų iš protėvių, tačiau tradicijos buvo susietos ir su maisto gamyba. Pagrindinis Velykų simbolis buvo laikomas - kiaušinis, jis buvo sietinas su atgimimu, nauja pradžia. Be kiaušinių ant šventinių stalų puikuojasi mėsos patiekalai, žuvies patiekalai ir desertiniai keksai.

Nuspręsti, ką valgyti per Velykas, gali būti didžiulė užduotis. Nesvarbu, ar norite patobulinti savo tradicinių Velykų patiekalų ruošimo techniką, ar tyrinėti šventinius receptus iš viso pasaulio. Mes norime jums palengvinti darbą ir siūlome žemiau esančiame straipsnyje pažvelgti į pagrindinius Velykų valgius, jų receptus. Išmėginkite ir nepasigailėsite!

 

Velykiniai užkandžiai

 

Velykos yra viena svarbiausių krikščionių švenčių. Šios šventės metu visi artimieji susėda prie bendro stalo, dalinasi pašnekėsiais, ragauja gardžiausius valgius, džiaugiasi draugija, šventine atmosfera. Velykų stalo formavimas prasideda nuo tinkamo užkandžių pasirinkimo, kuris reikalauja išankstinio pasiruošimo. Pagrindinis Velykų simbolis apibrėžiantis naują pradžią ir atgimimą yra kiaušinis, tad suprantama, kad būtent šis valgis turi puikuotis ant kiekvieno Velykų stalo. Dažnai užkandžiams taip pat  pasirenkami žuvies valgiai, pavyzdžiui silkė, taip pat įvairios mišrainės su majonezu. Kad Jums būtų lengviau nuspręsti, kokius užkandžius patiekti ant šventinio stalo,  žemiau pateikiame receptus, kuriuos pagaminti netruks daug laiko, bet nustebins kiekvieną valgantįjį.

 

Silke įdaryti kiaušiniai Velykoms

 

Vienas iš labiausiai atpažįstamų Velykų simbolių yra kiaušinis - gyvybės ir atgimimo simbolis. Kiaušinis yra neatsiejama Velykų šventė dalis visame pasaulyje - kiaušiniai dažomi įvairiais raštais, ridenami, daužomi ir suvalgomi. Kiaušiniai yra daugelio sezoninių patiekalų ingredientas ir puošmena. Tai vienas svarbiausių Velykų valgių, kuris privalo puikuotis ant kiekvieno šventinio stalo. Todėl, pateikiame Jums skaniausią silke įdarytų kiaušinių receptą, kurį privalote pasigaminti.

Silke įdaryti kiaušiniai Velykoms

Kiaušiniai - pagrindinis patiekalas ant šventinio Velykų stalo, simbolizuojantis atgimimą

 

Ingredientai silke įdarytiems kiaušiniams paruošti:

  • 4 virti kiaušiniai;
  • 1 gabaliukas silkės filė;
  • 50 g lydyto sūrio;
  • 50 g majonezo su krapais;

Įdarytų kiaušinių su silke paruošimas:

  • Kiaušinius perpjauti, trynius išimti.
  • Trynius susmulkinti ir sumaišyti su supjaustyta silke bei lydytu sūriu. 
  • Masę sumaišyti su majonezu ir sukrauti atgal į kiaušinius. 

 

 

Silkė su morkomis Velykoms

 

Puikus žuvies patiekalo pasirinkimas šventiniam stalui yra silkė. Silkė ruošiama pasirenkant įvairius produktus tokius, kaip grybai, burokėliai ir panašiai. Tačiau mes jums pateikiame skanutėlį silkės su morkomis ir svogūnais receptą, kuris skoniu nudžiugins kiekvieną valgantį.

Silkė su morkomis Velykoms

Puikus žuvies užkandžio pasirinkimas ant šventinio stalo - silkė

 

Ingredientai silkei su morkomis paruošti:

  • 200 g silkių filė;
  • 2 vienetai morkų;
  • 2 vienetai svogūnų;
  • 3 šaukštai pomidorų padažo;
  • 2 šaukštai aliejaus;

Silkės su morkomis paruošimas:

  • Silkių file supjaustyti juostelėmis.
  • Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais. Morkas sutarkuoti stambia tarka.
  • Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinti aliejų. Sudėti svogūnus ir maišant pakepinti iki suminkštės. Sudėti morkas ir maišant pakepinti iki suminkštės. Sudėti pomidorų padažą ir maišant patroškinti apie minutę. Nuimti daržoves nuo kaitros ir palikti atvėsti.
  • Serviravimo inde išdėlioti silkę. Ant jos sudėti atvėsusias keptas morkas bei svogūnus Padėti silkę į šaldytuvą bent 2-3 valandoms.

 

 

Silkės salotos su agurkėliais Velykoms

 

Mišrainė visada bus tikslus užkandžio pasirinkimas, kuris paruoš visus sėdinčius pagrindiniam patiekalui. Mišrainės, salotų ingredientai taip pat dažnai parenkami pagal skonį, norus ir pageidavimus. Tačiau tęsiant silkės, kaip užkandžio populiarumą ant šventinio stalo, norime Jus supažindinti ir su abejingų nepaliekančiu salotų receptu.

Silkės salotos su pupelėmis ir agurkėliais Velykoms

Užkandžio pasirinkimas ant šventinio Velykų stalo - mišrainė, kurios ingredientu taip pat gali būti silkė

 

Ingredientai silkės salotoms su pupelėmis ir  agurkėliais paruošimui:

  • 300 gramų sūdytos silkės;
  • 3 vienetai virtų bulvių;
  • 300 gramų konservuotų pupelių;
  • 300 gramų pievagrybių;
  • 3 vienetai virtų kiaušinių;
  • 3 vienetai raugintų agurkų;
  • 0,5 vieneto rausvųjų svogūnų;
  • 1 pundelis svogūnų laiškų;
  • 1 šlakelis aliejaus;
  • pagal poreikį majonezo;
  • pagal skonį druskos;
  • pagal skonį maltų juodųjų pipirų;

Silkės salotų su pupelėmis ir agurkėliais paruošimas:

  • Į keptuvę įpilti aliejaus, įkaitinti.
  • Pievagrybius supjaustyti, suberti į keptuvę ir apkepti kelias minutes. Tuomet atidėti atvėsti.
  • Agurkus susmulkinti, silkę, bulves ir kiaušinius supjaustyti nedideliais gabaliukais, svogūną ir svogūno laiškus susmulkinti, suberti į dubenį.
  • Į dubenį su ingredientais sudėti grybus, pupeles, įdėti majonezo, pagardinti druska ir pipirais, permaišyti.
  • Specialų žiedą salotų sluoksniavimui (tinka ir nusegamas pyrago formos žiedas apie 18 cm skersmens) apsukti maistine plėvele, kad neprilptų salotos. Padėti ant lėkštės, kurioje norite formuoti salotas ir sudėti paruoštas salotas, švelniai paspaudžiant. Prieš tiekiant žiedą nuimti. Bet jei norisi, galima tiekti ir tiesiog dubenyje.

 

 

Pagrindiniai Velykų valgiai

 

Prie Velykų stalo pasigardžiavus užkandžiais, visada turi būti patiekiamas pagrindinis, sočiausias valgis. Atsižvelgiant į Velykų tradicijas, populiariausias pagrindinis valgis yra įvairios mėsos patiekalai, tokie kaip jautiena, veršiena, kiauliena arba aviena. Mėsa gali būti kepta, troškinta arba virinta, ir dažnai yra patiekiami su daržovėmis ir pasirinktu garnyru. 

Velykų kumpis yra tradicinis valgis daugelyje šalių, įskaitant Lietuvą, Lenkiją, Vokietiją, Austriją ir kitas Europos šalis. Velykų kumpio tradicija susijusi su krikščionių šventėmis, kurios yra susijusios su atgimimu ir nauju gyvenimu, o kumpis kaip produktas yra susijęs su gyvybingumu, augimu ir naujo derlio pradžia. Todėl Velykų kumpis yra simbolinis patiekalas, kuris atspindi šios šventės prasmę. Velykų kumpis dažnai būna patiekiamas kaip pagrindinis valgis Velykų pietums, dažnai kartu su kitais mėsos patiekalais, kiaušiniais, salotomis.

 

Netikras zuikis Velykoms

 

Netikras Velykų zuikis yra dar vienas svarbus valgis, kuris per šią šventę turi puikuotis ant kiekvieno stalo. Tai sotus, Velykų kiškutį primenantis patiekalas. Pasigaminti šį valgį tikrai nėra sudėtinga, todėl pateikiame Jums patį skaniausią netikro zuikio receptą, kurį privalote išmėginti.

Netikras zuikis Velykoms

Netikras Velykinis zuikis svarbus mėsos patiekalas ant šventinio stalo

 

Ingredientai netikro zuikio paruošimui:

  • 1 kg kiaulienos faršo;
  • 200 g rūkytų lašinių;
  • 2 svogūnai;
  • 1 riekė juodos duonos;
  • druska, pipirai;
  • 1 obuolys;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 morka;
  • lauro lapeliai;

Netikro zuikio paruošimas:

  • Faršą išminkome su pipirais, druska, išmirkyta duonos riekele, su pakepintais svogūnais ir lašinukais (lašinukus ir svogūnus prieš tai smulkiai supjaustyti). 
  • Obuolį smulkiai supjaustome ir įmaišome į faršą. Išvirtą nesmulkintą kiaušinį įvynioti į mėsą.
  • Suformuoti kelis rutuliukus panašius į zuikio kūną, kelis nedidelius rutuliukus, bus jų galvos, bei pailgas uodegėles. Su dantų krapštukais visas pritvirtinti, įstatyti ausis iš lauro lapų, ir sukaišioti pipirus - akys, o morką supjaustyti skiltelėms ir įstatyti vietoj burnos.
  • Įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą ir 30 minučių kepti.

 

 

Keptas kiaulienos vyniotinis

 

Kai galvojate apie Velykas, įsivaizduojate pavasario gėles, spalvingai dekoruotus kiaušinius ir cukrinius sausainius. Neskaitant kiaušinių, Velykos turi tą tradicinį pagrindinį valgį, kuris apibrėžia šventinį patiekalą – velykinį kumpį. Viena iš priežasčių, kodėl kumpis tapo pasirinkta mėsa Velykų vakarienei, yra ta, kad jo buvo galima įsigyti. Istoriškai kiaulės buvo skerdžiamos rudenį.  Atėjus pavasariui ir pasibaigus gavėnios pasninkui kiauliena buvo pasiruošta valgyti. Todėl, žemiau pateikiame jums puikų receptą, kuris padės patiekti ant šventinio stalo skanutėlį kiaulienos vyniotinį.

Keptas kiaulienos vyniotinis Velykoms

Kiaulienos vyniotinis šventiniam Velykų stalui

 

Ingredientai kiaulienos vyniotinio paruošimui:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės;
  • 2 skiltelės česnako;
  • pagal skonį druska;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • 1 šaukštelis džiovinto raudonėlio;
  • 1 v. š. aliejaus;

Kepto kiaulienos vyniotinio paruošimas:

  • Česnaką sutarkuojame.
  • Sutarkuotą česnaką sumaišome su aliejumi, druska, pipirais ir raudonėliu.
  • Gautu mišiniu įtriname kiaulienos sprandinę.
  • Suvyniojame į kepimo rankovę, surišame virtuviniu siūlu ir leidžiame per visą naktį pasimarinuoti šaldytuve.
  • Kepame gerai įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių temperatūros maždaug 50-60 minučių.

 

Faršu įdaryti kiaulienos nugarinės suktinukai Velykoms

 

Šis pagrindinis valgis bus puikus pasirinkimas norintiems kažko išskirtinio ir labai sotaus. Faršu įdaryti kiaulienos nugarinės suktinukai nepaliks abejingų. Tai sultingas ir maistingas valgis patiekiamas su garnyru - dažniausiai bulvėmis ir žinoma nepamirškite ir gaivių salotų, kurios padarys šį šventinį patiekalą nepakartojamą. Privalote išmėginti!

Keptas kiaulienos vyniotinis Velykoms

Faršu įdaryti kiaulienos suktinukai šventiniam Velykų stalui

 

Ingredientai faršu įdarytų kiaulienos suktinukų paruošimui:

  • 700 gramų kiaulienos nugarinės;
  • 400 gramų faršo;
  • 3 vienetai svogūnų;
  • 2 vienetai morkų;
  • 3 skiltelės česnako;
  • šiek tiek druskos;
  • šiek tiek lauro lapų;
  • šiek tiek maltos raudonosios paprikos;
  • šiek tiek raudonėlio;
  • šiek tiek baziliko;
  • šiek tiek petražolių;
  • šiek tiek krapų;
  • šiek tiek aliejaus;
  • šiek tiek sultinio;
  • šiek tiek grietinės;

 

Faršu įdarytų kiaulienos nugarinės suktinukų paruošimas:

  • Įdarui 1 morką nuskusti, sutarkuoti, 1 svogūną supjaustyti ir apkepinti, kol suminkštės.
  • Į faršą įtarkuoti 2 skilteles česnako, dėti raudonėlio, baziliko, maltos paprikos, petražolių, krapų, įmaišyti kepintas daržoves.
  • Nugarinę supjaustyti į 4 dalis, plonai išmušti, pabarstyti druska ir pipirais. Ant kiekvieno gabalėlio dėti įdaro, suvynioti ir susmeigti mediniais smeigtukais. Apkepinti keptuvėje iš abiejų pusių.
  • Į puodą pilti aliejaus, pakepinti 1 tarkuotą morką ir 2 smulkintus svogūnus bei 1 česnako skiltelę. Pilti sultinio, dėti grietinę, lauro lapų, prieskonių, sudėti suktinukus. Troškinti 40 - 45 minutes, uždengus dangčiu, ant nedidelės ugnies.
  • Troškinimo pabaigoje užberti petražolių. Tiekite su padažu, kuriame troškinosi. SKANAUS !

 

 

Velykiniai desertai

 

Velykos yra šventė, kurioje daugelyje šalių yra tradicija valgyti ypatingus patiekalus, įskaitant desertus. Keli tradiciniai Velykų desertai yra:

  • Velykinis pyragas – tai gausus pyragas, pagamintas iš minkštų kviečių miltų, grietinėlės, sviesto, kiaušinių ir cukraus. Dažnai jis yra papuoštas Velykų kiaušiniais, kad pabrėžtų šventės reikšmę.
  • Velykinės bandelės – dažniausiai yra pagamintos iš minkštų kviečių miltų, cukraus, sviesto, kiaušinių ir mielių, spalvingai papuoštos.
  • Tortas su maskarponės sūriu – šis gana naujas Velykų desertų pasirinkimas pasirodė pastaruoju metu. Jis yra gaminamas iš kreminio maskarponės sūrio, grietinėlės, kiaušinių ir cukraus, ir dažniausiai dekoruojamas šokoladu ar kita šventine dekoracija.
  • Velykiniai keksiukai – tai maži pyragėliai, kurie yra dažniausiai dekoruoti spalvotais pabarstukais ir vaisiais. Jie yra nesunkiai paruošiami ir patogūs valgyti, todėl jie yra populiarūs Velykų desertas.

Reikia pažymėti, kad Velykų desertų tradicijos gali skirtis priklausomai nuo regiono ar šalies, todėl desertai gali būti paruošiami ir skaniami šiek tiek skirtingai.

 

 

Tradicinis keksas Velykoms

 

Tradicinis keksas dar apibūdinama Velykų bobos pavadinimus yra svarbus desertinis patiekalas ant šventinio stalo. Sočiai pavalgius ir prisikimšus pilvus, visada liks laiko desertui. Todėl, žemiau pateikiame jums šokoladinio tradicinio Velykų kekso receptą nuo kurio apsilaižysite pirštus!

Šokoladinis keksas Velykoms

Tradicinis keksas dar vadinamas Velykų boba yra svarbus desertinis patiekalas ant šventinio stalo

 

Ingredientai tradicinio kekso paruošimui:

TEŠLAI:

  • 250 g sviesto;
  • 4 vienetai kiaušinių;
  • 200 g grietinės;
  • 200 g miltų;
  • 170 g cukraus;
  • 50 g kakavos;
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus;
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių;

             GLAJUI:

  • 150 g juodojo šokolado;
  • 50 g sviesto;

Tradicinio kekso paruošimas:

  • Sviestą ištirpinti ir palikti šiek tiek atvėsti.
  • Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Supilti sviestą, grietinę, suberti kakavą ir išplakti. Įmaišyti persijotus miltus ir kepimo miltelius, kad neliktų sausų gumuliukų.
  • Tešlą supilti į kepimo formą. Kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. 
  • Iškepusį keksą pirmiausiai atvėsinti formoje, o tada galutinai atvėsinti ant grotelių. Pjaustyti reikėtų tik visiškai visiškai atvėsusį, o dar geriau - pastovėjusį per naktį.

 

 

Aguonų pyragas su karameliniu glaistu Velykoms

 

Aguonų pyragas yra vienas iš populiariausių Velykų desertų daugelyje šalių, įskaitant JAV ir Lietuvą. Šis pyragas yra pagamintas iš minkštų kviečių miltų, sviesto, cukraus, kiaušinių, vanilės ekstrakto ir aguonų. Tai puikus desertinis pasirinkimas ant šventinio Velykų stalo. Žemiau pateikiame receptą pagal kurį galėsite pasigaminti šį pyragą ir Jūs.

Aguonų pyragas su karameliniu glaistu Velykoms

Puikus deserto pasirinkimas šventiniam Velykų stalui - aguonų pyragas su karameliniu glaistu

 

Ingredientai aguonų pyrago paruošimui:

  • 4 vienetai kiaušinių;
  • 200 gramų cukraus;
  • 150 gramų aguonų;
  • 100 gramų džiūvėsėlių;
  • 0,5 šaukštelio cinamono;

KREMUI:

  • 330 mililitrų grietinėlės;
  • 200 gramų cukraus;

Aguonų pyrago paruošimas:

  • Aš naudojau jau sumaltas aguonas, tad viskas vyko labai greitai. Jei neturite tokių aguonų, reikėtų aguonas užpilti karštu vandeniu, uždengti, palikti keletui valandų. Nukošiame, sumalame maisto smulkintuvu.
  • Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi iki baltumo. Įmaišome aguonas, džiūvėsėlius ir cinamoną. Tešla gausis kieta. Išplakame iki standžių putų baltymus. Juos per keletą kartų atsargiai įmaišome į pirmąją tešlą.
  • Sukrečiame tešlą į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą formą (naudojau apvalią 16cm, bet tinka ir 20-22 cm). Kepame įkaitintoje iki 180-190 C orkaitėje apie 35-40 minučių, kol įsmeigtas į centrą medinis pagaliukas ištrauktas liks švarus.
  • Ruošiame kremą: į prikaistuvį supilame grietinėlę ir suberiame cukrų. Viriname ant vidutinės ugnies. Nuo virimo pradžios verdame apie 15-20 minučių, kol grietinėlė šiek tiek sutirštėja.
  • Ištraukiame iškepusį pyragą, gausiai subadome mediniu iešmeliu ir pamažu sulaistome puse turimo sirupo. Aš jo nenuėmiau nuo ugnies, tik ją primažinau. Sulaisčius pyragą, sirupą viriname dar 15 minučių, kol spalva šiek tiek patamsėja (nereikia laukti, kol ji taps karamelės spalvos) ir kremas gaunasi pakankamai tirštas. Užpilame ant pyrago ir paliekame atvėsti. Galima apibarstyti smulkintais riešutais.

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Antis gabaliukais kokosų pieno padaže

Orkaitėje kepta ir kokosų pieno padaže troškinta antis

Kiaušiniai įdaryti grybais

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Kiaušiniai įdaryti silke

Silke įdarytų kiaušinių receptas

Kumpiu įdarytos kiaušinių puselės

Įdaryti kiaušiniai su kumpiu

Salotos su žuvimi Velykoms

Salotų su žuvimi patiekalai Velykiniam stalui. Velykinis salotų su lašisa vainikas, tuno salotų Velykinis receptas ir Velykinės špinatų ir rūkytų lašišų salotos su citrinų-krapų padažu.

Velykiniai mėsos vyniotiniai

Velykinis mėsos vyniotinis yra tradicinis švenčių stalo patiekalas. trys receptai: karkos vyniotinis, vyniotinis su džiovintais abrikosais, vyniotinis su baravykais.

Velykiniai kiaulienos patiekalai

Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.

Velykiniai kiaušinių patiekalai

Kiaušinių patiekalai Velykoms. Burokėliais įdaryti kiaušiniai, netikras zuikus su kiaušinių įdaru, maltinukas su kiaušinio įdaru.

Velykiniai patiekalai iš karpio

Karpio patiekalai Velykiniam stalui, Velykų valgiai iš karpio, receptai iš karpio Velykoms

Velykiniai paukštienos patiekalai

Velykų pauštienos receptai. Tradiciniai keptos anties ir kalakuto valgiai ant Velykų stalo.

Velykiniai silkės patiekalai

Silkės patiekalai Velykų stalui. Silkės su avokadais ir keptomis daržovėmis Velykoms, Silkės su morkomis Velykoms ir silkės su burokėliais receptai.

Velykiniai vištienos patiekalai

Velykų vištienos receptai. Skaniausi vištos orkaitėje, vštienos kepsnio ir blauzdelių valgiai ant Velykų stalo.

Velykiniai žuvies patiekalai

Velykų patiekalai iš žuvies. Keptos lydekos su svogūnų padažu, žuvies filė su kaparinio sviesto padažu ir žuvies kotletų su varške receptai Velykų stalui.

Velykinės bobos receptas

Labai skanaus tradicinio Velykinio pyrago, Velykinės Bobos receptas

Velykinės mišrainės

Skaniausios mišrainės Velykoms, Velykų mišrainės receptai

Velykinės salotos

Velykinės salotos skanus, lengvai paruošiamas patiekalas. Dėl jose naudojamų šviežių vaisių ir daržovių, dar ir labai sveikas patiekalas. Spalvingos salotos papuoš jūsų šventinį stalą ir suteiks vitaminų.

Įdaryti kiaušiniai su krabų lazdelėmis

Krabų lazdelėmis ir avokadu įdarytos kiaušinių puselės

Želė kiaušiniai

Kiaušiniai su želatina iš mėsos

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: