Velykiniai kiaulienos patiekalai
Atnaujinta: 2021-04-02

Velykiniai kiaulienos patiekalai

Kiauliena - lietuvių pamėgta ir turtinga įvairiausiais receptais. Nuo seno ant šventinio Velykų stalo puikuojasi kiaulienos šaltiena, netikras zuikis, kumpis ir kt. Kad kiaulienos valgiai būtų gardūs ir sveiki, kaip ir su kiekvienu mėsos produktu, kiaulienos rekomenduojame įsigyti tik pas patikimus pardavėjus, kurie visada užsiima higiena ir šviežiais produktais.

Velykiniai kiaulienos patiekalai

Tradicinė Velykų šaltiena

Kai kurios (kremzlėtos ir gyslotos) kiaulienos dalys (kojos, galva, ausys) lėtai išvirtos tampa intin gardžios. Jos užpilamos vandeniu su prieskoniais ir labai lėtai verdamos. Todėl ir per kiekvienas šventes šaltiena yra daugelio mėgstama. Šiai tradicinei šaltienai nepakenks, jei naudosite ir kiaulienos ausį.  Be to, šiam patiekalui ruošti tinka įvairiausios jūsų mėgstamos daržovės, o jų pasirinkimas – išties didelis.

8 porcijoms reikės:

  • 400 g neriebios kiaulienos
  • 3-4 nedidelių paršelio kojų
  • Petražolės šaknies
  • 3 svogūnus
  • 3 morkos
  • 4 česnako sklitelės
  • 3 lauro lapų
  • 4 juodųjų pipirų grūdelių

Gaminimas:

  1. Kiaulės koją ir mėsą nuplaukite, sudėkite į puodą. Užpilkite 2 – 3 l vandens ir užvirinkite. Nugraibykite paviršiuje susidariusias putas, sudėkite lauro lapus, supjaustytas daržoves ir įberkite druskos, pipirų. Virkite maždaug 2h, kol mėsa atšoks nuo kaulų.
  2. Baigiant virti mėsą išimkite, supjaustykite smulkesniais gabaliukais. Sultinį pagardinkite sutrintu česnaku.
  3. Į indo dugną, kuriame šaldysite šaltieną, dėkite morkas ir įvairių norimų daržovių. Ant viršaus mėsą ir viską užpilkite nukoštu sultiniu. Palikite šaldytuve, kad sustingtų.

tradicine_velykine_saltiena

Patiekiamą šaltieną puoškite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, o valgykite su majonezu ar krienais.

 

Velykinis netikras zuikis su daržovėmis

Netikrą zuikį šeimininkės gamina pagal savo šeimos tradicijas, todėl  yra begalės skirtingų būdų jį ruošiant. Kad ir kaip sugalvosite patiekti, zuikis  yra universalus bei laukiamas per kiekvienas Velykų šventes. Taigi, mėgstantiems tradicijas siūlome pagaminti kiaulienos netikrą zuikį su daržovėmis.

10 porcijoms reikės:

  • 1 kg kiaulienos faršo
  • 2 kiaušiniai
  • 200 g morkų
  • 200 g svogūnų
  • 7 skiltelių česnako
  • 100 g konservuotų žirnelių
  • 50 g paprikos
  • 1 šaukšto druskos
  • 0,5 šakštelio pipirų
  • 4 rieklių batono
  • Šviežių petražolių arba krapų papuošti

Gaminimas:

  1. Visas daržoves supjaustykite, pakepinkite keptuvėje ir vėliau su specialiu smulkintuvu viską susmulkinkite.
  2. Batoną pamirkykite piene, sumaišykite su kiaulienos faršu, įmuškite kiaušinius ir pabarstykite druskos ir pipirų.
  3. Susmulkintas daržoves sudėkite į mėsos masę ir gerai išmaišykite
  4. Gautą mėsos masę suformuokite ir dėkite į skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1h 30min. Iškepusį puoškite petražolėmis ar krapais.

velyku_netikras_kiaulienos_zuikis

Šį gardų zuikį patiekite su troškintomis arba šviežiomis daržovėmis.

 

Kiaulienos šonkauliai su aštriu padažu

Šis patiekalas dažnai gaminamas vasarą ant grotelių virš žarijų. Tačiau, kadangi Velykos yra gamtos prabudimo šventė, visus šiltai ir šventiškai nuteiks kiaulienos šonkauliukai. Kepti šonkauliukai orkaitėje taipogi skanūs ir kvapnūs. Norint, kad ji gražiai paskrustų, paviršių reikia patepti riebalais, o kad gardžiai kvepėtų, prieš kepant pabarstykite prieskoniais. Kepimo skardą iškloti folija, įstatyti šonkaulių riestę, užkloti ir šonkaulių galiukus folijos lakštu ir pusvalandį kepti 200 laipsnių orkaitėje. Paskui karštį sumažinti iki 180 laipsnių ir kepti dar valandą. Tačiau yra ir lengvesnių būdų, jei turite mažesnę mėsos masę, galite šonkauliukus supjaustyti po vieną. Kepimo procesas bus lengvesni, o rezultatas toks pat.

4 porcijoms reikės:

  • 800 g kiaulienos šonkaulių
  • 6 šaukštai sojų padažo
  • 4 koncervuotų agurkėlių
  • 500 ml pomidorų padažo
  • 1 svogūno
  • 4 šaukštai aliejaus
  • Žiupsnelio maltų aitriųjų pipirų
  • Šviežių mairūno šakelių
  • Kelių kadagio uogų

Gaminimas:

  1. Šonkauliukus supjaustyti po vieną ir sudėti dubenin, apiberti pipirais, idėti smulkiai supjaustytą svogūną ir mairūną, kadagio uogomų. Įdėti pomidoro padažo ir aliejaus. Viską gerai išmaišyti, uždengti ir palikti šaldytuve pernakt.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių temperatūros. Šonkaulius išdeliokite skardoje ir kepkite 50-60 minučių. Kas 10 min. apverskite ir palaistykite likusiu marinatu.
  3. Padažą paruoškite iš likusiu pomidorų padažo, sojų padažo, smulkiai supjaustytų agurkėlių ir aitriųjų pipirų. Visus šiuos produktus sumaišykite, supilkite į dubenėlį ir patiekite kartu su šonkauliukais ir virtais ryžiais.

Velykiniai_kiaulienos_sonkauliai

Galima patiekti ir su BBQ padažu bei keptomis grilyje daržovėmis.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Faršo paplotėliai orkaitėje

Orkaitėje kepti faršo paplotėliai su bulvėmis ir sūriu stožki

Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje

Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje

Kiaulienos sprandinės šašlykas marinuotas kefyre

Kaip pagaminti minkštutėlį kiaulienos šašlyką išmarinuotą kefyre

Kiaulienos troškinys aštriame padaže

Aštrus kiaulienos troškinys užkeptas su pievagrybiais

Troškinys špižinėje puodynėje

Kaimiško mėsos ir bulvių troškinio ketaus puodynėje gaminimo receptas

Velykiniai kiaulienos patiekalai

Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.

Šašlykas marinuotas aluje

Aluje marinuoto šašlyko receptas

Žarijose skrudinti šonkauliukai

Žiemos orui tinkantis žarijose keptų šonkauliukų receptas

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: