Velykinės bobos receptas
Sukurtas: 2019-04-19
  • velykinės bobos receptas

    velykinės bobos receptas

Klasikinis Velykinis mielinis pyragas, dar vadinamas Velykine Boba turi daug receptų. Tačiau saldus šio puraus pyrago skonis gali skirtis netgi naudojant tą patį receptą. Pyrago purumo paslaptis teisingai paruoštoje tešloje. Daugybę metų Velykinį pyragą gaminančios Ramunės receptas. Neįtikėtinai skanus, laukiamas patiekalas per kiekvienas Velykas.

Pienas 500 g, Miltai 1,3 kg, Kiaušiniai 6 vnt, Sviestas 200 g, Cukrus 250 g, Šaukštelis vanilinio cukraus

Įdarui džiovinti vaisiai, riešutai. Kaip ir tradiciškai labiau tinkami džiovinti vaisiai – razinos, džiovinti obuoliai, slyvos, kriaušės. Tačiau puikiai tiks eksperimentai su lazdynų riešutais, migdolais. Vaisių reikės apie 300 g. Vaisius suminkštiname palaikydami karštame vandenyje apie penkiolika minučių, riešutus tris keturias minutes palaikom verdančiame vandenyje.

Glaistui:

1 citrinos sultys, Cukraus pudros,

Šiltame piene ištirpdome šviežias mieles, išmaišome ir pridedame ir išmaišome apie trečdalį miltų. Padaromas raugas kuris vėliau greitai užves tęšlą. Raugas turi būti laikomas apie 30 – 35 laipsniuose. Tradiciškai raugą laikydavo prie krosnies, dažnai raugu dalindavosi su kaimynais. Raugas uždengiamas su rankšluoščiu ir saugomas nuo skersvėjų. Dabar galima raugą laikyti prie radiatoriaus ar silpnai pašildytoje orkaitėje. Raugas padidėja apie tris kartus. Laikoma apie pusvalandį.

Atskiriame kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius sutriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Baltymai išmušami iki stabilios putos. Į baltymus sudedame kiek druskos. Pradžioje į raugą sudedame ir išmaišome trynius, vėliau kiek pašildytą ir sutrintą sviestą, galiausiai sudedame ir išmaišome baltymus.

 

  Darome pagrindinę tešlą. Į skystą raugą beriame miltus ir maišome. Kai tešla tampa nebe skysta išimame ant stalo su pabertais miltais. Kočiojame pridėdami miltus kol nebelips prie stalo ir rankų. Tešla turi būti vientisa, plastiška ir minkšta. Gražiname tešlą šiltai į puodą uždengus rankšluoščiu dar valandai. Tešlai iškilus sudedame vaisius ir išmaišome. Dar palaikome su vaisiais pusvalandį.

 

Orkaitę sušildome iki 100 laipsnių. Per tą laiką tešlą sudedame į formas. Formų apačią ištepame sviestu, sudedame apačion ir į šonus kepimo popierių. Tešla supjaustoma porcijomis ir švelniai rankomis sukočiojama į kamuoliuką. Tešlos turėtų būti apie trečdalis – pusė formos. Dar neskubame dėti į orkaitę, o uždengus staltiese palaikome apie pusvalandį. Tešla turi išslysti iš formos.  

Pradžioje kepame 100 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių. Tada dar apie pusvalandį – keturiasdešimt minučių apie 180 laipsnių temperatūroje. Laikas priklausys nuo pyrago dydžio, iškepusio pyrago viršus turi būti sausas.  Palaikome dešimtį minučių ir ištraukiame iš formos. Dar karštą Velykų bobą padengiame glazūra. Glazūra daroma sumaišius citrinų sultis ir cukraus pudros.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Aguonų biskvitas

Kaip pagaminti purų ir dieviškai skanų aguoninį biskvitą

Itališkas sūrio pyragas

Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas

Jogurtinis tortas

Kaip pagaminti gaivų jogurtinį tortą

Moliūginis pyragas

Pyrago iš moliūgo receptas

Pyragas su juodaisiais serbentais

Skanaus pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptas

Pyragas su riešutais

Kaip pagaminti skanų pyragą su riešutais

Snickers tortas

Kaip pagaminti Snickers tortą, originalus Snikers torto receptas labai patinkantis vaikams

Velykinės bobos receptas

Labai skanaus tradicinio Velykinio pyrago, Velykinės Bobos receptas

Šokoladinis karamelinis tortas

Skanaus šokoladinio karamelinio torto receptas

Šokoladinis tortas su vyšniomis

Šokoladiniai biskvitai, pertepti vyšnių-grietinėlės ir šokoladiniais sluoksniais - Valentinas bus patenkintas!