Šventiniam Velykų stalui 3 mėsos vyniotiniai
Joks tradicinis Velykų stalas neįsivaizduojamas be mėsos vyniotinio. Tai daugelio mėgstamas šventinis užkandis. Vyniotinių būna keptų, kuriuos galima valgyti karštus, kaip pagrindinį patiekalą, taip pat atvėsinus, kaip užkandį. Keptuose vyniotiniuose labiau išryškėja mėsos ir įdaro skonis. Mėsos vyniotinius nesudėtinga pasigaminti namuose, be to jie daug skanesni nei pirktiniai. Gamyba nereikalauja daug pastangų, o rezultatas džiuginantis.
Velykinis vištienos vyniotinis su abrikosais
Šis pikantiško skonio vištienos vyniotinis papuoš Jūsų stalą. Įdarui galite rinktis ir kitus mėgstamus džiovintus vaisius, tarkim slyvas.
Jums reikės:
0.5 kilogramo vištienos faršo (šlaunelių ir krūtinėlių filė)
150 gramų šaltai rūkytos šoninės
10 vienetų džiovintų abrikosų
1 kiaušinis
Saujelė sezamo sėklų
žiupsnelio pipirų
pagal skonį vištienos prieskonių
žalumynų
druskos
Paruošimo būdas:
- Į dubenį sudedame vištienos faršą, įmušame kiaušinį, pagardiname prieskoniais, pipirais, druska ir išmaišome.
- Ant stalo patiesiame kepimo popierių, apibarstome sezamo sėklomis ir tolygiai paskirstome paruoštą vištienos faršą, kad tolygiai pasidengtų kepimo popierius.
- Šoninę susipjaustome plonomis juostelėmis.
- Abrikosus užpilame karštu vandeniu, išbrinkiname ir nusausiname.
- Ant vištienos faršo sudedame šoninę ir abrikosus.
- Atsargiai susukame vyniotinį.
- Kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
- Iškepusiam vyniotiniui leidžiame atvėsti, geriausia per naktį, tuomet supjaustome griežinėliais, puošiame žalumynais.
Šventinis sprandinės vyniotinis su džiovintais baravykais
Šis šventiškas sprandinės vyniotinis tinka valgyti tiek karštas, kaip pagrindinis patiekalas su garnyru, tiek šaltas, kaip užkandis.
Jums reikės:
1 ir 1/5 kilogramo kiaulienos sprandinės
1 poras
1 sauja džiovintų baravykų
Šaukštas sviesto
1 sauja džiūvėsėlių
4 skiltelės česnako
pagal skonį prieskonių mėsai
petražolių
Paruošimo būdas:
- Sprandinę išpjaustyti į išklotinę. Vidų gausiai pabarstyti prieskoniais.
- Džiovintus baravykus užpilti vandeniu ir išmirkyti.
- Supjaustyti baravykus ir porą, pakepinti svieste. Iškepusius sumaišyti su džiuvėsėliais.
- Viename sprandinės krašte dėti įdarą, smulkinto česnako, petražolių.
- Standžiai sukti vyniotinį, pridedant dar įdaro.
- Surišti virve, pabarstyti prieskonių mišiniu.
- Vyniotinį dėti kepti į iki 150 C laipsnių įkaitintą orkaitę, kepti 2.5 val.
Velykinis karkos vyniotinis
Itin paprastai pagaminamas kiaulienos karkos vyniotinis. Labai tinka valgyti su krienais.
Jums reikės:
1 vidutinio dydžio karkos
česnakų
pipirų, druskos, lauro lapų
svogūno, saliero stiebo (nebūtinai)
Paruošimo būdas:
- Karką gerai išverdame su prieskoniais, svogūnu ir salieru.
- išvirus išimame kaulą, mėsą įtriname smulkintais česnakais, pipirais ir druska.
- Karką susukame, suformuojame vyniotinį ir tvirtai surišame.
- Surištą vyniotinį paslegiame, kol atvės, geriausia per naktį ir supjaustome griežinėliais.