Kaip išvirti skanų sultinį
Atnaujinta: 2023-09-18

Sultinys yra geros sriubos pagrindas. Azijos virtuvėje sultinys kulinarinio meno rūšis. Čia rasite vien tik sultinius verdančias užeigas kuriose bus patiekta daugybė skirtingo skonio sultinių. Fantastiškas patiekalas gaunasi sultinį ir ingradientus maišant jau lėkštėje. Tada jaučiamas ir sultinio ir garnyro skonis.  Kas padaro sultinį nepakartojamą?

Ingradientai sultiniui

Sultiniai gali būti iš kaulų, vištienos, daržovių, žuvies. Kelių ingradientų sultiniai skanesni ir sodresni. 

Jautienos kaulai puikus pagrindas sodriam ir sočiam mėsos sultiniui. Virimas gali trukti net kelias dienas, tačiau dažniausiai tam skiriama 2-6 valandos. Kuo ilgiau verdama, tuo daugiau suminkštėja kaulai ir tuo daugiau mineralinių medžiagų išsiskiria į sultinį. Kuo senesnio gyvulio mėsa, tuo ji bus riebesnė. Išvisus riebios mėsos sultinį, verta pašalinti riebalus. Tai daroma sultinį atšaldžius ir nuimant viršuje sušalusius riebalus. Jautienos sultiniai geriausi iš smegeninių kulninės kaulų su mėsa. Geras sultinys išeis jau po poros valandų virimo. Tokie sultiniai tinka barščiams ir kitoms sočioms sriuboms ruošti. 

 Vištienos sultiniai daugumos laikomi gydomaisiais. Skaidrūs, kiek gelsvoki sultiniai valgomi vieni, puikiai tinka panaudoti verdant daržovių, žuvies, jūros gėrybių, paukštienos sriubas. Vištienai geriausia panaudoti kaulus likusius nuėmus file. Pakaks poros valandų,kad gautusi puikus sultinys. 

 Daržovių sultiniai daromi iš kelių daržovių. Tai morkų, bulvių, svogūno sultiniai. Puikiai tinka petražolių ar salierų šaknys. Daržovių sultiniai puikiai tiks visų rušių sriuboms virti.

 Žuvies sultiniams naudokite tik šviežią žuvį. Sultinys geriausiai atskleidžia žuvies skonį ir jaučiasi mažiausi poskoniai. Žuvies sultinys puikiai atskirs laukinės ir tvenkinio lydekos skonį. Eilės tvarka geriausios žuvys sultiniui: pugžlys, jūros pugžlys, ešeriai, sterkas, lydeka. Geriausi žuvies sultiniai daromi per kelis užvirimus. Pradžioje į šaltą vandenį dedamos smulkios žuvelės ir verdamos apie valandą. Nukošus sultinį sudedami žuvies gabaliukai , kurie šiek tiek atiduoda skonio , tačiau išklaikoma ir žuvies mėsos skonis. 

 

Sultinio virimo taisyklės

Ingradientai dedami į šaltą vandenį. Norint gauti sodrų ir tirštą sultinį leidžiama dideliam kiekiui vandens nuvirti. Gauti 3 litrams sultinio reikėtų du kartus daugiau vandens. Verdant negalima pripilti  papildomo vandens. 

 Sultinio akcentas tai natūralus jo saldumas. Saldumo priduoda morkos ir svogūnai. Jei juos prieš verdant apkepinsite karamelizuojant jų cukrų gausite kitokį skonį nei verdant šviežius. 

 

 Kaip išlaikyti sultinį skaidrų

Ilgai verdamos jautienos sultinio nepavyks padaryti skaidraus. Tačiau vištienos, daržovių, žuvies sultiniai būna skaidrūs. Nepalikite išsiskiriančių putų.

 Sultinio prieskoniai

Druska ir pipirai dedami virimo pabaigoje. Verdant ilgai patikrinamas skonis, nes iš kaulų išsiskiria druskos. 

Virimo pradžioje galima įdėti čili papriką, čiobrelį, lauro lapelius, kalninį dašį. Valanda iki virimo pabaigos galima įdėti gelsvę, peletrūną.

Prieš pat pabaigą galima įdėti petražolę, krapus, raudonėlį

Ilgai nelaikyti verdant petražolės ir saliero šaknis. Nuo ilgo virimo jų skonis beveik išgaruoja iš sultinio. 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Barščiai su grybais

Skanių barščių su grybais receptas

Cukinijų sriuba

Cukinijos sriubos receptas, kaip pagaminti skanią cukinijų sriubą

Jautienos čili sriuba

Jautienos čili sriubos receptas, kaip pagaminti tobulą čili sriubą

Jūros gėrybių sriuba su grietinėle

Jūros gėrybių sriubos pagamintos žuvies sultinyje receptas

Kreminė baravykų sriuba

Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus kreminės baravykų sriubos receptas

Kreminė keptų moliūgų sriuba

Orkaitėje paruoštų moliūgų sriuba su paprika, morkomis ir grietinėle

Kreminė moliūgų sriuba su stirniena

Kreminės sriubos su stirniena receptas, neįprastas moliūgo sriubos receptas.

Pikantiški šaltibarščiai su rukola

Aštrių ir pikantiško skonio šaltibarščių su rukola receptas

Raugintų kopūstų sriuba

Geriausia kopūstų sriuba, kaip pagaminti skanią kopūstų sriubą

Skaniausia pūgžlių žuvienė

Kaip išvirti skanią pūgžlių žuvienę

Skaniausios žuvienės receptas

Geriausios žuvies sriubos receptas, pačių skaniausių pasaulio virtuvių žuvienų receptai

Skaniausių šaltibarščių receptas

Šaltibarščių receptas, kaip teisingai pagaminti šaltibarščius

Soti perlinių kruopų sriuba

Tiršta, soti ir kiek aitroka sriuba su perlinėmis kruopomis

Trinta baravykų sriuba

Kreminė trinta baravykų sriuba, trintos baravykų sriubos receptas

Trinta bulvių sriuba

Trintos bulvių sriubos receptas

Trinta moliūgų sriuba

Trintos moliūgo sriubos receptas, skaniausia moliūgų sriuba

Trinta smidrų sriuba

Trintos smidrų sriubos receptas

Trinta špinatų sriuba

4 rinktiniai trintos špinatų sriubos receptai, kreminė špinatų sriuba, trintos špinatų sriubos receptas, kelios paslaptys kaip pagerinti špinatų sriubos skonį,

Vištienos sriubos

Sriubų su vištiena receptai. Moliūgų sriuba su vištiena, burokėlių sriuba su vištiena ir trinta vištienos sriuba su šparagais.

Vištienos sultinio sriuba

Skani vištienos sultinio sriuba

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: