Geriausia tręšnių uogienė
Sukurtas: 2019-06-24
  • klasikinė tręšnių uogienė

    klasikinė tręšnių uogienė

Sunku užauginti tiek tręšnių, kad panaudoti jas uogieniems. Kai tręšnės turėtų būti prisirpusios ir saldžios ant medžio jų dažniausiai nelieka. Strazdai, varnėnai ir kėkštai suryja jų neįtikėtinus kiekius. Belieka jų nusipirkti. Šiais metais geriausiu pasirinkimu tapo tręšnių pirkimas daržovių bazėje Vilniaus Kirtimuose. Iš čia tręšnės iškeliauja po visą Vilnių ir jau brangesnės pasirodo turguose, parduotuvėse ir kioskeliuose. Kaina kiek didesnė, bet ne tik tai yra privalumas. Čia labai didelis tręšnių pasirinkimas. Kiek mažiau prisirpusios ir pigesnės lenkiškos, trsi kartus brangesnės tamsiai juodos didžiulės ir prisirpusios ispaniškos, kiek mažesnės ir kiek pigesnės geltonos vengriškos. Prie tręšnių čia pat galima įsigyti abrikosų, braškių, persikų ir kitokių vaisių.

Klasikinė tręšnių uogienė

Į klasikinę tręšnių uogienę dažniausiai dar įdedama apie trečdalį vyšnių. Tai daroma dėl papildomo rųgštumo, tačiau dideliame cukraus kiekyje to rūgštumo beveik nesijaučia. O ir daugeliu atveju saldi tręšnių uogienė daug patrauklesnė. Tręšnių uogienė su miltiniais blynais ir pienu, tręšnių pyragas tai tik dalis patiekalų kur tręšnių uogienė tiesiog nepamainoma.

Tręšnėms išimame kauliukus.  Kilogramui išdorotų tręšnių ar tręšnių - vyšnių mišinio reikia apie pusę kilogramo cukraus. Galima mažesnį, iki 200 g cukraus kiekį kilogramui. Mažesniame kiekyje jau nepavyks išlaikyti uogienės ne šaltose sąlygose. Kuo cukraus mažiau, tuo vėsesnėse sąlygose reikės laikyti tręšnių uogienę. 

Užpylus cukrumi tręšnes palaikome per naktį. Cukrus turi ištirpti. Tręšnes su sirupu verdame nugraibydami putas. Kuo mažiau liks putų, tuo uogienė geriau laikysis. Užvirus kiek palaikom ir ataušinam. Ataušinus tręšnės pasiskirstys tolygiai stiklainėlyje. 
  Užverdame antrą kartą, nugraibome likusias putas ir išpilstome į sterilius stiklainėlius. Užsukus sterilizuotais dangteliais palaikome kol atauš apvertus. 

klasikinė tręšnių uogienė

 Tręšnių uogienė su abrikosais

Abrikosai, persikai, kriaušės jau visai nebeegzotiniai vaisiai. Jie netgi pigesni nei tręšnės. Nusipirkus geresnes ir aromatingesnes tręšnes jos dominuos uogienieje net įdėjus didelį kiekį papildomų vaisių. Nors daugiau kaip pusės kitų vaisių dėti neverta. 

Tręšnių ir abrikosų uogienė
   Galima padaryti tiek sudėtingesnių derinių su kitais vaisiais, galima padaryti dviejų komponentų uogienes su tręšnėmis. Padaryti daug uogienių derinių nėra sudėtinga. Visus vaisius ir uogas paruošiame: tręšnes nukauliname, abrikosus ir persikus nulupame, jų odelės duos kartumo. Supjaustome persikus ir abrikosus gabaliukais ir užpilame nuo trečdalio iki pusės svorio cukraus. Palaikome kaip ir tręšnes 10 - 12 valandų. 
  Visus komponentus verdame atskirai  ir nugraibome putas. Leidžiame ataušti ir tada sumaišome į atskirus puodus norimomis proporcijomis. Dar kartą verdame ir išpilstome į stiklainius.

Tręšnių uogienė su braškėmis

Tai vienas iš geriausių uogų mišinių. Uogienė gaunasi saldi ir sodri. 

tręšnių ir braškių uogienė

Tręšnių uogienė su riešutais

Tikras kulinarinis pasididžiavimas yra tręšnių uogienė kurioje kauliuką pakeičia riešutas. Tai gali būti gabaliukas migdolo ar graikiško riešuto. Sunkiausia tai tvarkingai išimti tręšnės kauliuką. Specialus prietaisas perduria kiaurai, geriau naudoti segtuką. Su jo galu užkabinamas kauliukas ir ištraukiamas, lieka maža skylutė.

 Riešutams reikėtų nuimti žievelę. Tai padaroma juos užpylus verdančiu vandeniu ir kiek palaikius. Tada žievelė atšoka nuo riešuto ir ją lengviau nuimti. 

1 kg tręšnių,
200 - 300 g riešutų,
0,7- 0,8 kg cukraus,
200 g. vandens
1 citrina,

Į  tręšnės viduriuką įdedame riešutą. Sudedame į puodą ir užpilame cukrumi. Palaikome 6- 10 valandų kol išsiskirs sultys. Jei išsiskiria per mažai sulčių galima įpilti vandens. Sudedame likusius riešutus. 
  Kaitiname uogienę, bet ant mažos ugnies. Tręšnės turėtų imti skaidrėti, negalima leisti uogienei užvirti. Verdama apie 30 - 40 minučių. Dešimt minučių iki baigimo įspaudžiame citriną. 
  Karštą tręšnių uogienę su riešutais išpilstome į stiklainius. 

 Su tręšnių uogiene tinka kiek brendžio, džino, tekilos, medaus. 

  

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agrastų ir juodųjų serbentų kompotas

Kompotas iš agrastų ir juodųjų serbentų

Agrastų ir juodųjų serbentų uogienė

Juodųjų serbentų ir agrastų uogienės receptas, šviežia ir uogienė žiemai

Agrastų kompotas žiemai

Geras agrastų kompoto receptas, agrastų kompotas žiemai su juodųjų serbentų sultimis

Agrastų uogienė

Kaip pagaminti skanią agrastų uogienę

Agurkuose rauginti agurkai

.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas

Agurkėliai garstyčiose

Traškių ir pikantiško skonio agurkėlių garstyčiose receptas

Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai

Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai

Aštrūs marinuoti agurkėliai

Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai

Braškių ir tręšnių uogienė

Saldi braškių uogienė su gaiviomis tręšnėmis žiemai

Bruknių uogienė su kriaušėmis

Geriausios bruknių uogienės su kriaušėmis receptas

Bruknių uogienė su kriaušėmis

Skaniausios bruknių uogienės su kriaušėmis receptas

Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai

Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas

Cukinijų ir svarainių uogienė

Skani uogienė iš cukinijų, citrinų ir svarainių žiemai

Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai

Saldžiarūgštės mišrainės žiemai

Daržovių mišrainė su grybais ir ryžiais

Pomidorai, morkos, svogūnai, grybai ir ryžiai nepakartojamo skonio mišrainėje žiemai

Geriausia tręšnių uogienė

Tręšnių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę tręšnių uogienę, uogienė su kauliukais

Grybų mišrainė su kopūstais

Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai

Juodųjų serbentų naminis vynas

Naminio juodųjų serbentų vyno gaminimas

Juodųjų serbentų uogienė

Juodųjų serbentų uogienės receptas

Kaukazo slyvų uogienė

Gardžiausios uogienės iš Kaukazo slyvų receptas