Geriausi receptai su šparagais
Sukurtas: 2019-05-26

 Šparagai neįtikėtinai sparčiai populiarėjanti daržovė. Populiarėja ji ypatingai sparčiai tarp tų kam pasiseka šparagus suvalgyti ypatingai šviežius. Praėjus valandai po nuskynimo šparagų skonis ima keistis. Tikrai ne į gerąją pusę. Todėl vienintelis variantas suvalgyti nuostabaus skonio smidrą tai užsiauginti jį patiems. Nors gal jis jau auga darže ar sode, tai bobučių augintos "eglutės". Taip jie valgomi vėlyvą pavasarį kai  Veislė " šparagus vulgaris", bet neatsiliks nuo šiuolaikiškų smidrų veislių. Pirmuosius šparagus greičiausiai atvežė Bona Sforza, didžioji Lietuvos ir Lenkijos reformatorė. Panašu toliau dvarų virtuvių jie neišplito. Valstiečio ūkyje tai greičiausiai liko darželio gėlė. 
  
    Šparagų veislių parduodamų Lietuvoje gana daug: storesnių, plonesnių, žalių, baltų, ankstyvesnių, vėlyvesnių. Visi jie vertinami dėl gausaus vitamino A ir C kiekio, kalio ir geležies, magnio, mangano. Paprasčiau auginti žaliuosius smidrus, jiems reikia mažiau priežiūros. Kiek daugiau vargo bus pasodinti skurdžioje ir sunkioje žemėje. Šparagams teks pakeisti žemę ją gausiai praturtinant kompostu, derlingu ir humusingu dirvožemiu, durpėmis. Priežiūra itin paprasta. Kiek paravėti, daug nereikės, nes šparagai patys užgožia piktžoles. Ūglių pjovimo metu gausiai palaistyti. Baigus pjauti derlių patręšti mineralinėmis trąšomis ir užpilti kiek komposto - durpių mišinio. Nuo pirmųjų šparagų pasirodymo gegužės mėnesio viduryje juos galima pjauti iki birželio vidurio. Po to stiebai paliekami augti ir kaupti maistingas medžiagas kitiems metams. 

   Šparagai auga labai greitai, per savaitę užauga pusmetrį. Tai klasikinis atvejis kai šparagai auginami sodyboje.  Minkšta būna viršūnėlė. Pjaunama prie pat žemės ar kiek po žeme.  Minkštoji dalis nulūžta lenkiant stiebą. Galima pjauti bandant peiliu stiebo kietumą. Kietoji dalis puikiai panaudojama daržovių sultiniui pagaminti. Nors nulupus kietą žievę vidus netgi skanesnis nei minkšti šparagų stiebai. 

   Pirmiesiems smidrų stiebams išlindus norisi pajusti pilną jų skonį. Juk laukta beveik visus metus. Parduotuviniai nesiskaito, kokia prasmė medieną kramtyti. Subtilų šparago riešutinį skonį pajusti galima suvalgius jį šviežią. Termiškai apdoroti šparagus verta labai trumpai. Porą minučių verdančiame vandenyje arba kiek daugiau garuose. 

Geriausi receptai su šparagais

Virti šparagai su sviestu pats paprasčiausias receptas. Paverdama sūriame vandenyje porą minučių. Išdedama į lėkštę ir įdedamas sviestas. Dar šiltus voliojame svieste ir valgome.

 Salotos su šparagais

Šparagų salotos su kruopomis

Šparagai turi silpną riešutų skonį, tai paverčia jį labai tinkančiu daugybei patiekalų. Puikiai šparagai derės su bulguru, kuskusu ir riebia žuvimi. 

Šparagų  200 g,
Rūkyto eršketo 200 g,
Bulguro 200 g,
Špinatų 150 g,
Rukolos 50 g,
Petražolių 50 g,
Kalendros Confetti 30 g,
Sviešto šaukštas
Aliejaus 70 g,
Druskos šaukštelis

Kietąsias  šparagų dalis paverdame apie pusvalandį ir gautą sultinį panaudosime brinkinti bulgurą. 
Užpilame verdantį sultinį ant bulguro ir jam išbrinkus sudedame pjaustytus šparagus. Palaikome apie penkias minutes ir sudedame pjaustytus špinatus, rukolą, sviestą, petražoles, aliejų , druską. Viską permaišome, įdedame eršketo gabaliukus ir dar kartą permaišome. 
   

Šparagų apkepėlė

Šios apkepėlės laukiu ištisus metus. Ypač laukiu pirmojo kąsnio, jame geriausiai atsispindi visi pagrinsiniai skoniai. Labai gerai susiderina šparagas, kiaušinis ir kalendra. Tik kalendrą naudoju Confetti, jos sėklas atsisiunčiau internetu. Ši kalendra gerokai švelnesnė ir turi malonaus saldumo.
  Geriausia šį apkepą gaminti orkaitėje, bet galima ir keptuvėje. Išeina labiau omletas, tačiau labai skanus. 

Šparagų užkepėlė

6 kiaušiniai,
600 g. šparagų,
50 g. kalendos Confetti,
4 šaukštai miltų,
Kieto sūrio drožlės,
200 ml. grietinėlės,
50 g. sviesto, 

Sumaišome kiaušinius, grietinėlę, miltus, smulkiai pjaustytas kalendras. Supjaustome šparagus gabaliukais. Ištirpdome sviestą, sudedame šparagus ir iš karto supilame mišinį. Apiberiame mišinio viršų sūrio drožlėmis. Jos paskęs mišinyje taip susimaišydamos per visą apkepo plotį.
  Orkaitėje kepama apie 15 - 20 minučių 200 laipsnių temperatūroje.

 Šparagų pyragas su kruopomis

Šis patiekalas puikus šaltas ir šiltas. Neįdėjus kiaušinio tai bus salotos, su kiaušiniu įgaus formą ir taps beveik tikru " pyragu". 

Šparagų_pyragas

6 kiaušiniai,
200 g. bulguro,
200 ml. grietinėlės,
500 g šparagų,
300 g. špinatų,
50 g kalendros Confetti,

Bulgurą užpilame verdančiu vandeniu arba verdančiu sultiniu iš kietų šparago dalių. Kiaušinius sumaišome su grietinėle, druska. Supjaustome šparagus, špinatus, kalendrą ir sumaišome su bulguru. Maišydami pilame grietinėlės - kiaušinių mišinį. Sudedame į formą ir sudedame 10 minučių į 200 laipsnių orkaitę. 

 

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai

Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai

Aštrios baklažanų salotos

Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.

Aštrūs marinuoti agurkėliai

Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai

Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis

Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas

Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai

Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas

Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai

Saldžiarūgštės mišrainės žiemai

Daržovių mišrainė su grybais ir ryžiais

Pomidorai, morkos, svogūnai, grybai ir ryžiai nepakartojamo skonio mišrainėje žiemai

Geriausi receptai su šparagais

Kaip skaniai pagaminti šparagus - smidrus.

Geriausios salotos su rukola

Rukolos salotų receptai

Konservuotos pupelės pomidorų tyrėje

Klasikinių konservuotų pupelių pomidorų tyrėje receptas

Konservuotos šparaginės pupelės žiemai

Kaip marinuoti šparagines pupeles žiemai

Lęšių salotos

Kaip pagaminti sveikas ir skanias lęšių salotas

Marinuotų daržovių asorti žiemai

Daržovių asorti marinavimo receptas

Sveikuolių salotos

Sveikos salotos su daigintais grikiais ir saulėgrąžomis

Trinta bulvių sriuba

Trintos bulvių sriubos receptas

Trinta moliūgų sriuba

Trintos moliūgų sriubos receptas

Vištienos ir daržovių troškinys

Šį vištienos ir daržovių troškinio receptą drąsiai galima pavadinti skonių jūra

Šparagai sviesto padaže

Kaip skaniausiai paruošti šviežius šparagus, ypač tiks su sviestu ir neutralaus skonio sūriu.