Cukinijų apkepas
Atnaujinta: 2022-11-25

 

Cukinijų auginimas 

Cukinijas auginti lengva ir smagu, todėl sodinti šią daržovę rekomenduojama pradedantiesiems sodininkams. Savo daržoves auginimas sode suteikia jums didelį pasitenkinimą. Papildomas privalumas – jų visada rasite savo sode, o vėliau sandėliuke. Cukinijos auga greitai, todėl savo sodo darbų rezultatus pamatysime praėjus vos kelioms savaitėms po daržovių pasodinimo. Kadangi cukinijos kilusios iš pietinių šalių, daržovė mėgsta saulėtas vietas, apsaugotas nuo vėjo. Cukinijos daigai geriausiai auga 20–25 °C temperatūroje. Nemėgsta šalčio ir nukritus temperatūrai augalas nustos vesti vaisius. Cukinijos puikiai jaučiasi saulėtoje vietoje, tačiau augs ir pavėsyje. Cukinijų auginimo žemė turi būti turtinga mineralų. Kadangi augalas turi būti gausiai laistomas ir visada turėti prieigą prie vandens.

cukinijų apkepas

 

Cukinijos maistinis ir skoninis vertingumas

Cukinijos priklauso mažo kaloringumo daržovių grupei, turinčioms didelę maistinę vertę. Pagrindinis cukinijų privalumas – skonis, todėl šios daržovės panaudojimas virtuvėje yra labai platus. Cukinijas galima patiekti žalias, keptas, keptas, troškintas ir virtas. Iš jų ruošiamos, be kita ko, sriubos, pagrindiniai patiekalai, salotos, kokteiliai, desertai ir marinatai. Taip pat cukinijos yra lengvai virškinamos švelnaus skonio daržovės. 100 g žalios cukinijos suteikia apie 16 kcal, 1,2 g baltymų, 0,1 g riebalų, 3,1 g angliavandenių ir 1 g skaidulų. Skvošas taip pat yra labai geras mineralų šaltinis, 100 g yra:

- kalcis - 16 mg,

- geležis - 0,4 mg,

- magnis - 18 mg,

- fosforas - 38 mg,

- kalis - 261 mg,

- natris - 8 mg,

- cinkas - 0,3 mg.

Vitaminai, esantys cukinijose, taip pat nusipelno ypatingo dėmesio, įskaitant:

- vitaminas C - 18 mg,

- vitaminas B1 - 0,05 mg,

- vitaminas B2 - 0,09 mg,

- vitaminas B3 - 0,45 mg,

- vitaminas B6 - 0,16 mg,

- folio rūgštis - 24 µg,

- vitaminas E - 0,12 mg,

- vitaminas K - 4,3 µg,

- vitaminas A - 200 TV.

 

Cukinijų apkepo receptai

 

Cukinijų apkepas su varške

Apkepas su kepta cukinija, varške, sūriu ir žolelėmis – skanus daržovių patiekalas, kuris yra skaniausias jaunų cukinijų sezonu.

cukiniju_apkepas_us_varske

Cukinijų apkepo su varške ingredientai

370 g cukinijos

200 g varškės

50 g kietojo sūrio

1 kiaušinis 

2 skiltelės česnako

2 svogūnai

5 šakelės krapų

pagal skonį pipirų ir druskos

Cukinjų apkepo su varške gaminimas

Cukiniją sutarkuokite burokine tarka, pabarstykite druska ir palikite 5 min. Tada išspauskite cukinijos sultis. Sūrį sutarkuokite ant smulkios tarkos, smulkiai supjaustykite krapus, svogūnus ir česnaką. Į cukinijas įmuškite kiaušinį ir įdėkitie likusius ingredientus. Gerai išmaišykite. Visą masę sudėkite į kepimo indą ir kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių.

Cukinijų apkepas su vištiena

Jei norite naujų, neįprastų gastronominių potyrių, iškepkite cukinijų apkepą su vištiena pagal mūsų receptą. Kuo šis patiekalas skiriasi nuo šimtų kitų? Visų pirma, nepaprastai subtili tekstūra, kuri pasiekiama derinant sultingas cukinijas su vištienos filė. Kalbant apie miltus, jų čia labai mažai, o bendro įspūdžio tai nesugadina. 

cukiniju_apkepas_su_vistiena

Cukinijų apkepo su vištiena ingredientai

800 g vištienos filė 

120 g grietinės 

1 šaukštas garstyčių

2 svogūnai 

2 šaukštai aliejaus

600 g cukinijos

3 kiaušiniai 

2 šaukštai miltų

100 g kietojo sūrio

druskos ir pipirų pagal skonį

Cukinijų apkepo su vištiena gaminimas

Vištienos filė supjaustykite mažais kubeliais. Dubenyje sumaišykite grietinę ir garstyčias ir įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Išmaišykite. Į gautą marinatą sudėkite susmulkintą vištienos file, išmaišykite ir uždarykite indą. Palikite vištieną marinuotis 20 minučių kambario temperatūroje. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies maišydami pakepinkite svogūną iki auksinės rudos spalvos. Cukinijas nenulupę, sutarkuokite ant burokinės tarkos. Palikite 10-15 minučių, tada išspauskite sultis. Sutarkuotą cukiniją sumaišykite su vištienos filė, sudėkite kiaušinius, pakepintus svogūnus ir miltus. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Gautą cukinijų masę su vištiena dėkite į kepimo formą. Kepkite orkaitėje 30 minučių. Paskui apkepą pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite dar 10 minučių iki auksinės rudos spalvos.

Cukinijų apkepas su faršu

Sultingas, faršas, kvapni ir traški cukinija – nuostabus derinys. Ir visa tai po kepta sūrio plutele. Skanu ir lengvai pagaminama!

cukinijų_apkepas_su_faršu

Cukinijų apkepo su faršu ingredientai

1 kg cukinijų 

500 g faršo

200 g svogūnų

5 šaukštų pomidorų pastos 

150 g sūrio

aliejus

druskos

pipirų

Cukinijų apkepo su faršu gaminimas

Svogūną smulkiai supjaustykite ir kepkite aliejuje. Tuomet pridėkite faršo. Kepkite 5-7 minutes ir įdėkite pomidorų pastos, druskos ir pipirų. Cukinijas supjaustykite maždaug 5 mm storio žiedais. Sūrį sutarkuokite ant burokinės tarkos. Formoje išdėliokite 1/3 cukinijų ir pasūdykite. Pusę faršo padėkite ant cukinijų. Tuomet cukiniją dėkite ant faršo. Likusį faršą dėkite ant cukinijų. Likusias cukinijas dėkite ant faršo. Pabarstykite sūriu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes. 

Cukinijų apkepas su ryžiais

Tai lengvas ir mažai kaloringas patiekalas iš cukinijų ir ryžių. Apkepas labai skanus ir tikrai nepridės papildomų centimetrų talijai!

cukiniju_apkepas_su_ryziais

Cukinijų apkepo su ryžiais ingredientai 

0,5 stiklinės ryžių

0,5 stilinės tarkuoto sūrio

1 svogūnas

800 g cukinijų

3 kiaušiniai

2 šaukšteliai aliejaus

druskos pagal skonį

Cukinijų apkepo su ryžiais gaminimas

Ryžius išvirkite, svogūną susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės. Cukiniją sutarkuokite ir sumaišykite su ryžiais, svogūnais, kiaušiniais ir puse tarkuoto sūrio. Įdėkite druskos ir prieskonių pagal skonį. Gautą mišinį dėkite į kepimo formą, pabarstykite likusiu sūriu ir kepkite 30 minučių 180 laipsnių orkaitėje.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agurkuose rauginti agurkai

.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas

Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai

Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai

Apkepas su smidrais

Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla

Aštrios baklažanų salotos

Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.

Aštrūs marinuoti agurkėliai

Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai

Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis

Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas

Burokėliai su silke

Silkė burokėlių dubenėlyje

Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai

Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas

Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai

Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas

Burokėlių mišrainė su grybais žiemai

Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai

Cukinijos receptai

Skaniausi patiekalai iš cukinijos, ką skanaus pagaminti iš cukinijos, top 6 cukinijos receptai

Cukinijų apkepas

Skaniausi apkepai iš cukinijos, top 4 cukinijos apkepų receptai

Cukinijų apkepas su faršu

Apkepo iš cukinijos su faršu receptas, kaip pagaminti cukinijos apkepą su mėsa

Cukinijų apkepas su sūriu

Apkepo su sūriu receptas, kaip pagaminti skanų cukinijos apkepą su sūriu

Cukinijų blyneliai

Blynelių iš cukinijos receptas, kaip iškepti skanius cukinijų blynelius

Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's

Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas

Cukinijų mišrainė su paprikomis

Skanios cukinijų mišrainės su paprikomis receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė

Cukinijų mišrainė žiemai

Mišrainė su cukinijomis žiemai, skaniausios cukinijų mišrainės receptas

Cukinijų mišrainė žiemai

Skanios cukinijų mišrainės receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė, patiekalai iš cukinijos

Cukinijų sriuba

Cukinijos sriubos receptas, kaip pagaminti skanią cukinijų sriubą

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: