Tradiciniai kūčių patiekalai
Sukurtas: 2017-12-12

Tradiciniai kūčių patiekalai

Kūčių naktį pagaliau imame vaduotis iš tamsiojo meto. Nuo šios nakties dienos ima ilgėti, nuotaika gerėti. Kūčių pavadinimas yra skolinys iš slavų, o jų - iš graikų kalbos kukkia. Kūčia - tai saldus patiekalas iš grūdų su medumi. Nuo šio patiekalo ir kildinamas šventės pavadinimas. Šiuo patiekalu prie stalo vaišinamos vėlės. Tradiciškai kūčių vakaras - tai šeimos susiėjimas aptariant praėjusius metus ir linkint vieni kitiems gerų metų.

Kūčių šventimas

Sunkūs darbai kūčių dieną nedirbami. Moterys valo namus ir ruošia maistą, vyrai tvarkosi lauke, kūrena pirtį. Kūčių vakarą reikėtų išsiperti , kad po pirties būtų švarus kūnas ir siela. Jei su kuo nors pykotės, kūčių  dienai turėtumėt su jais susitaikyti, nesvarbu, ar tai šeimos narysm ar svetimi žmonės.  Žengiant į kitus metus reikėtų atiduoti visas skolas.  Kūčių vakarienei stalas dengiamas balta linine staltiese, padedamas kryželis, šieno, simbolizuojantį kūdikėlio Jėzaus atėjimą prakartėlėje. Jei tais metais šeimoje kas nors mirė, jam paliekama tuščia lėkštė ir padedamas šaukštas. Šeimos galva išeina į kiemą ir pakviečia šeimos mirusiųjų vėles  sakydamas „ateikite kūčių“.
Kūčių dienos metu valgomi tik lengvi patiekalai, kad vakarienės lauktume su nekantrumu. Kaimiškoje vietovėje tradiciškai valgyti šutinti žirniai. O prie stalo su 12-a patiekalų sėdama užtekėjus Vakarinei žvaigždei. Po Vakarės vardu slepiasi Veneros planeta, kuri matoma ne kiekvienais metais. Kartais tektų jos laukti iki paryčių, kai ji tampa Aušrine.

Prie stalo stengdavosi sėstis lyginis skaičius žmonių. Jei susidarydavo nelyginis, prie stalo kviesdavo nepasiturintį, šeimos neturintį žmogų.  Vakarienė pradedama duonos kepalėlio, plotkelės (kalėdaičio) parsinešto iš bažnyčios laužymu.

12 kūčių patiekalų

Kūčia gaminama iš grūdinių kultūrų, sumaišytų su saldintu medumi ir vandeniu. Dažniausiai tai šlifuotos kvietinės kruopos, nors kartais kūčia gaminama maišant ir skirtingų rūšių kruopas. Galima lygiomis dalimis (po pusę stiklinės) į indą supilti mirkytas ir virtas kvietines kruopas, ir mirkytus bei virtus žirnius, pusę stiklinės maltų aguonų sėklų, stiklinę šilto vandens, porą šaukštų medaus.
Kūčiukų šeimininkės dabar dažniausiai  nebekepa, tai tradicinis kūčių stalo patiekalas, kurių rasite parduotuvėje ar turgavietėje, nors kai kurios šeimininkės mėgsta šsikepti savų.

Aguonų pienas, aguonpienis - svarbus vakaro patiekalas. Gaminamas jis labai paprastai: sumaltos aguonų sėklos užpilamos medumi ar cukrumi pasaldintu karštu virintu vandeniu, į šį vandenį prieš valgant beriama kūčiukų. Kad nereiktų aguonų keletą kartų malti, mat šios turi būti labai gerai sutrintos, parduotuvėse pardavinėjamos jau sumaltos aguonos.

Avižinis kisielius gaminamas tradiciškai, kaip ir visi kisieliai, tačiau labai jau dažnai lieka tarp nesuvalgytų patiekalų. Jo skonis pakankamai specifinis ir ne visiems patinka. Dabar šis patiekalas gaminamas iš avižinių dribsnių, juos užpilant tris kartus didesniu šilto vandens kiekiu. Rūgimui paspartinti į puodą įmetama juodos ruginės duonos plutelė. Laikoma keletą dienų šiltai, laukiant prasidedančio rūgimo, bet neleidžiant perrūgti. Nukošus paverdama, kol sutirštėja.

Avižinį kisielių galima pakeisti visų labiau mėgstamu spanguolių kisieliumi. Spanguolių prieš šventes visada būna turguje. Uogos perrenkamos, užpilamos šaltu vandeniu ir verdamos kol ištyžta. Tada, norint, kad kisielius būtų skaidrus, nukošiamos nepertrinant. Likučiai maišomi su cukrumi, vėliau ataušusios - su krakmolu. Likusi sunka užverdama, pilamas išmaišytas krakmolas, verdama apie 5 minutes.

Barščiai su grybais ilgą laiką buvo tradicinis kūčių stalo valgis. Dabar jis vis rečiau patenka ant kūčių stalo, nes vis daugiau vietos užima žuvies patiekalai. Tačiau, paragavus barščių pagamintų naudojant džiovintų grybų sultinį, kitokių nebesinori.

Barščiai džiovintų grybų sultinyje

Džiovinti grybai nuplaunami ir išverdami. Sultinys nupilamas į puodą, kuriame bus gaminami barščiai, jei reikia – perkošiamas, grybai supjaustomi norimo dydžio gabalėliais, bet nereiktų pernelyg susmulkinti.

Burokėlius galima naudoti marinuotus, bet skaniau šviežiai išvirti. Jie nulupami, supjaustomi juostelėmis arba tarkuojami, skaniau ir labiau prie gybų dera pjaustyti. Į  grybų sultinį dedame burokėlius, grybus, lauro lapelį, druskos, acto, pipirų, galima šaukštą pomidorų ketčupo. Tiesiog reikia ragauti, koks skonis jums priimtinesnis. Barščiai paverdami keletą minučių ir atšaldomi. Ant kūčių stalo patiekiami atvėsę.

Žuvies patiekalai kūčioms

Ant kūčių stalo dažniausiai būna keletas žuvies patiekalų. Šiais laikais tai ne tik gėlavandenės žuvys, ar tradicinė silkė, bet ir gana egzotiškos šviežios žuvys, atkeliavusios iš tolimų vandenynų. Kadangi kūčių patiekaluose neturi būti sviesto ir grietinės, farširuotos lydekos ar karpio teks palaukti iki Kalėdų.

Ant kūčių stalo tradiciškai patiekiama silkė su įvairiais priedais -  keptais svogūnais, grybais, morkomis, duona, pupelėmis, pjaustytais virtais  burokėliais. Dažniausiai ant stalo būna ir keptos žuvies, karpio, menkių, lašišos filė.

Grybai kūčioms

Nors taip ir neišsiaiškinta, ar grybas augalas, ar gyvūnas, bet kūčioms jie priimami kaip augalai, iš jų gaminami įvairūs patiekalai. Kūčioms šeimininkės ištraukia geriausių marinuotų grybų stiklainius. Stalą ypač puošia maži nesupjaustyti baravykai. Jais galima papuošti stalą nededant jokių papildomų ingradientų, galima su svogūnais, aliejaus šlakeliu. Pjaustyti marinuoti grybai puikiai tiks įvairiose mišrainėse su pupelėmis, svogūnais, morkomis, paprikomis, saliero šaknimi. Kūčių mišrainėse nenaudojami grietinė ar majonezas. Paskaninkite actu arba dar geriau - geru kokybišku aliejumi.

 

Silkė ir grybai, vienas iš tradicinių Kūčių stalo patiekalų.

400 g. silkės filė
Šviežių pievagrybių 500 g,
Džiovintų baravykų 100 g,
Svogūnų 200 g,

Aliejus

Čiobrelis, lauro lapelis, druska, juodieji pipirai

Džiovintus grybus mirkome per naktį. Tada nuplauname po šaltu vandeniu, smulkiai supjaustome. Svogūnus smulkiai supjaustome ir iškepame iki apskrudimo ant įkaitinto aliejaus. Kaitinant aliejų įdedame lauro lapelius ir čiobrelį. Sustabdome skrudinimą įdėdami smulkiai pjaustytus pievagrybius. Įdedame į keptuvę smulkiai pjaustytus džiovintus baravykus. Įpilame kiek skysčio kuriame mirko grybai, sudedame druską ir pipirus. Uždengus dangčiu, ant silpnos ugnies troškiname kol išgaruoja skystis. Atvėsinus sudedame ant lėkštėje išdėliotos silkės. 

Išradingos šeiminkės turi raugintų arba konservuotų obuolių. Obuolys taip pat vienas iš būtinų kūčių stalo vaisių.

 Kodėl kūčioms nepalepinti šeimos užjūrio patiekalu. Labai tiks portugališkas eskabeče. Jam tiks smulkios strimėlės, o dar geriau mažos stintos. patiekalą ruošiame dieną prieš Kūčias.

 Smulkią žuvį apkepiname ant aliejaus,kad gražiai apskrustų šonai. Tam pakaks 1,5- 2 minučių kiekvienam šonui. 

Darome daržovių marinatą iš keptų morkų, svogūnų, paprikų. Sudėjus į puodą užpilame žuvies sultiniu, įpilame kiek acto arba vyno, šaukštą citrinos sulčių, druska ir pipirai, bei žolelės pagal fantaziją. Puikiai tinka petražolės, krapai, raudonėlis, čiobrelis, dašis.  Šiuo marinatu užpilame į kitą puodą sudėtas apkeptas žuvis. Suspaudžiame lėkšte. Kai ataušta,  įdedame nakčiai į šaldytuvą

 

 

 

 

Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti