Šventinio Velykų stalo patiekalai
Sukurtas: 2015-05-06

Didžioji pavasario šventė - Šv. Velykos - gamtos ir žmogaus sielos atgimimo diena. Svarbu, kad šventinis stalas valgiais ir puošyba simbolizuotų pavasarinę gyvybę, todėl išpildykitę visą pagrindinių spalvų gamą: geltona - simbolizuoja šviesą ir gyvybingumą; žalia - kaip gamtos dalelė Jūsų namuose; raudona - širdies gijų bei krikščioniškosios meilės simbolis ir balta - kaip tyrumo ir iškilmių akcentas.

Pagrindinis Velykų simbolis ir valgis - kiaušinis. Pasak etnologų, jis nuo pagonybės laikų simbolizuoja gyvybės atsiradimą. Margučių ant kiekvienos šeimos stalo netrūks, o kalbant apie desertus, kiaušinio formą primenantys saldumynai ar papuošimai taip pat simbolizuoja naują pradžią. Anonsas.lt ir "Dansukker" linki Jums kupinų džiaugsmo, pavasariškos šilumos Velykų ir siūlo išbandyti šiuos gardėsių receptus!

 

Velykų pyragas

(apie 12 gabalėlių)

Sudedamosios dalys:

Tešlai:
300 ml miltų,
½ šaukštelio kepimo miltelių,
100 g sviesto arba margarino,
50 ml „Dansukker" cukraus.

Įdarui:
150 g migdolų,
75 g sviesto arba margarino,
3 kiaušiniai,
150 ml „Dansukker" cukraus,
1 šaukštas „Dansukker" vanilinio cukraus su natūralia vanile.

Papuošti:
400 ml „Dansukker" cukraus miltelių,
vandens,
geltono maisto dažiklio,
Velykų saldainių.

Užmaišykite tešlą. Dėkite ją į plastikinį maišelį ir valandą palaikykite šaldytuve. Atvėsusią tešlą klokite į 25 cm skersmens kepimo skardą.
Iki purumo su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakite kiaušinius. Berkite į juos smulkiai sumaltus migdolus ir pilkite ištirpintą sviestą. Gautą masę krėskite į skardą su tešla. Kepkite iki 175 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Iškeptą atvėsusį pyragą išimkite iš skardos. Puoškite iš cukraus miltelių, vandens ir maisto dažiklio paruoštu glajumi ir Velykų saldainiais.

 

 

Velykų desertas

(4 porcijos)

Sudedamosios dalys:
300 ml grietinėlės,
100 ml „Dansukker" cukraus,
2 citrinos,
50 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių,
2 kiaušinių baltymai.

Papuošti - tarkuotų citrinų žievelių.

Gerai išplakite grietinėlę su cukrumi. Kruopščiai nuplaukite citrinas ir nutarkuokite žieveles. Citrinų žieveles ir sultis sumaišykite su grietinėle. Iki standumo išplakite kiaušinių baltymus ir supilkite į juos paruoštą grietinėlę. Masę padalykite į keturias nedideles lėkštutes ar stiklines ir suformuokite smailų bokštą. Apibarstykite citrinų žievelėmis ir tiekite.

 

 

Velykų kepiniai su karemeliniu kremu (crème brûlée)

(4 porcijos)

Sudedamosios dalys:
300 ml grietinės,
1 apelsino žievelė,
50 ml „Dansukker" cukranendrių cukraus
Demerara

Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti