Geriausi silkės patiekalai Kūčioms
Sukurtas: 2017-12-12

Silkė yra tradicinis Kūčių stalo patiekalas, stipriai išpopuliarėjęs dėl krikščioniško pasniko tradicijų. 19 ir 20 amžiaus pradžioje daugiau kaip 90 procentų įvežamos jūros žuvies sudarė silkė. Importuodavo sūdytą silkę dažniausiai statinėse, jų Norvegai atgabendavo po pusę šimto tūkstančių per metus.

   Atpažinti šviežią silkę nėra sunku, ji turi turėti malonų specifinį kvapą, spalva šviesi. Parduodama silkė gali skirtis pagal sūdymo laipsnį. Kiek tamsesnė ir kietesnė būna stipriai sūdyta silkė, šviesesnė ir minkštesnė silpnai sūdyta silkė.

  Populiariausias Kūčių stalo patiekalas yra silkės filė gabaliukai su garnyru. Silkės filė daug šeimininkūų vis dar mėgsta pačios paruošti išdorojant silkes su galva. Dėl skonio sunku ginčytis, tačiau kiek paprasčiau ruošti nusipirkus jau paruoštus silkės filė gabaliukus. Nusipirkti galima įvairaus sūrumo, skonio, marinuotų silkės filė. Dar daugiau fantazijos šeimininkės įjungia gamindamos garnyrus prie silkės. Kūčioms svarbu nenaudoti garnyrams sviesto, grietinės, majonezo, kiaušinių.

 

Tradiciniai silkės patiekalai Kūčioms

Dauguma mūsų klasikiniais vadiname  valstietiškosios virtuvės patiekalus, neišskiriant ir silkės patiekalų. Ko šeimininkės turėjo gausiai kūčių metu, tas ir keliaudavo į silkės garnyrą. Morkos, svogūnai, būrokėliai, bulvės, džiovinti ir marinuoti grybai tai klasikinių silkės patiekalų pagrindas.

 


Šventinė Kūčių silkė su džiovintais grybais. Klasikinis ir tikriausiais vienas iš seniausių silkės receptų.

·         300 g silkės filė,

·         100 g džiovintų grybų,

·         100 g svogūno,



·         Šiek tiek džiovinto čiobrelio ir petražolės

·         Druskos ir juodųjų pipirų

·         Aliejus

Papildomai visai puikiai tiks pridėti į garnyrą morkų.

Grybus geriau pamerkti ilgiau į šaltą vandenį. Dažniausiai išmirkyti grybai papildomai nuplaunami šaltu vandeniu, nebent labai pasitikite savo darbo kokybe.  Grybai verdami apie 30- 50 minučių ir atšaldomi. Paruošti grybai smulkiau supjaustomi arba sumalami. Šiais laikais džiovinti baravykai tampa prabanga, todėl galima padidinti grybų kiekį džiovintus sumaišant su šviežiais pievagrybiais.
  Svogūnai supjaustomi apkepinami, vėliau sutarkuojamos morkos ir apkepinamos.

Į svogūnų ir morkų mišinį įdedami grybai, įpilama skysčio kuriame mirko grybai ir sudedamos prieskoninės žolėlės. Patroškinama keptuvėje, kol išgaruoja skystis. Gautas garnyras atvėsinamas ir uždedamas ant silkės.
Žiūrėkite nepersūdykite, silkė turi pakankamai sūrūmo.

 

Silkė su svogūnais pomidoriniame padaže

 

Tai didelė receptų grupė ir tikriausiai kiekviena šeimininkė turės savo firminį receptą. Su pomidorų padažu itin dera svogūnai ir morkos. Kartais čia atsiranda paprikų, grybų ir dar visa eilė slaptųjų ingradientų. Šiame recepte labai svarbu tinkamai karamelizuoti svogūnus, tačiau tuo pačiu jų nesukepinti, ką galima daryti džiovintų grybų recepte.

400 g silkės filė,
200 g svogūnų,
150 g morkų,
0,1 l ( 2- 3 šaukštai) pomidorų padažo,
Lauro lapelis, čiobrelio šakelė,
Aliejaus,
Druska ir pipirai

Svogūnai pjaustomi gana dideliais lankais. Įkaitiname keptuvėje aliejų, jame palaikome lauro lapelį ir čiobrelius, sudedame svogūnus. Apkepiname kol lengvai paauksėja ir sudedame tarkuotas morkas bei išmaišome. Šis veiksmas neleis suskrusti svogūnams ir jie ims troškintis. Kartu visai tinka šiuo momentu įdedami išmirkyti ir apvirti grybai, smulkiai pjaustyta paprika.

Sudedame pomidorų padažą, jei kiek sausokas garnyras galima įpilti daržovių sultinio, vandens kur mirko grybai ar paprasčiausiai vandens. Įdedame druską ir pipirus, palaukiame kol išgaruos perteklinis skystis. Atvėsiname ir uždedame ant silkės.



Silkė su burokėliais

  Dar viena  gausi  variacijų silkių Kūčioms receptų grupė. Burokėlius verda, paruošia orkaitėje. Juos pjausto, kiti tarkuoja. Suraskite savo moderniai klasikinį silkės su burokėliais receptą. Čia puikiai tiks grybai, morkos, svogūnai, bulvės.

Silkės filė 300 g,
Burokėlių 0,5 kg,
Svogūnų 50 g,
Saulėgražų sėklų 50 g,
Aliejaus,
Druskos ir pipirų

Virtus ir atšaldytus burokėlius smulkiai supjaustome. Itin smulkiai supjaustome svogūną. Viską permaišome ir paliekame vėsiai 6 valandoms. Sudedame ant silkės. Silkę galima panaudoti ir kaip mišrainės dalį. Silkę supjaustome smulkiai ir sumaišome su burokėliais.


Modernūs silkės receptai Kūčioms

Kas galėtų pagalvoti 19 tame amžiuje, kad Kūčioms būtų galima pasidaryti silkutės su šviežiais baravykais. Dabar pakanka iš šaldiklio išsitraukti vasarą sušaldytų baravykų, juos atitirpinti ir pirmyn silkės garnyras su šviežiais ( na atšildytais) baravykais. O kiek įvairių vaisių, daržovių, riešutų ir sėklų iš viso pasaulio. Nustebinkite savo šeimą gurmaniška Kūčių silke.

 


Kūčių silkė su šviežiais baravykais ir graikiškais riešutais.

300 g silkės filė,
300 g šaldytų baravykų,
150 g svogūnų,
100 g graikiškų riešutų,
Druska, pipirai

 

Baravykus lėtai atšildome ir apkepiname įkaitintame aliejuje. Atskirai apkepiname svogūnus. Grybus ir svogūnus ssumaišome,  sudedame druską ir pipirus, graikiškus riešutus. Atvėsinus uždedame ant lėkštėje išdėliotų silkės filė gabaliukų. 

Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti